Vaření

Olivový olej Monini: Při grilování na něj rozhodně nezapomeňte!

moniniObecně platí, že čím je olivový olej čerstvější, tedy čím kratší doba uplynula od stáčení, tím je lepší a chutnější. V čerstvém extra panenském olivovém oleji je zachováno největší množství zdraví prospěšných látek - vitaminu E a polyfenolů - které se postupně působením světla a okolních vlivů z oleje vytrácejí.

Olivový olej se prodává v různých typech obalů. Tónované skleněné obaly lépe chrání olej před světlem. Extra panenské oleje výběrové kvality se obvykle stáčí do zatmavených lahví, aby světlo nepoškozovalo obsažené látky prospěšné zdraví - zejména přírodní antioxidanty - polyfenoly. Ty se ve větším množství vyskytují v olejích lisovaných ze speciálně vybraných, kvalitativně nejlepších odrůd oliv. Polyfenoly jsou přírodními antioxidanty, účinně působí proti stárnutí buněk v lidském organizmu a zároveň olejům dodávají příznačné pikantnější aroma.

U olejů běžně dostupných v supermarketech jsou světlé láhve zase zárukou, že uvidíte skutečnou barvu oleje. Ta by měla mít v případě extra panenského olivového oleje přirozené zbarvení do tmavšího zeleného odstínu. Má-li olivový olej spíše nažloutlé či zlatavé zbarvení, pak se jedná s největší pravděpodobností o jiný, méně kvalitní olivový olej (Pure nebo Sansa), nebo extra panenský olej, jehož doba trvanlivosti buď vypršela, nebo byl po dobu skladování vystaven nepříznivým vlivům a jeho kvalita je narušena. Proto doporučujeme barvu vždy zkontrolovat a hlídat datum spotřeby.

Co oleji nesvědčí?

moniniOlivový olej je třeba skladovat na tmavém místě při pokojové teplotě. Ideálním místem je uzavřená skříň, komora nebo spíž bez oken. Rozhodně se nedoporučuje skladovat olej v ledničce, nízká teplota pro něj není přirozená a nesvědčí mu. Při teplotě pod 7 °C se olej zakalí a zhoustne. Zakalení sice nemá vliv na kvalitu oleje (po umístění do teplejšího prostředí se vrátí do původního stavu), ale nepůsobí příliš esteticky.
Špatně zabalený olej s víčkem, které netěsní, podléhá rychle zkáze a ztrácí charakteristickou chuť a aroma. Stejně jako u ostatních potravin se nevyplácí nakupovat olej neznámého původu a především bez vyznačeného data spotřeby.

Trvanlivost

Dobře skladovaný olivový olej se doporučuje spotřebovat nejpozději do 24 měsíců od data plnění. Poté začíná ztrácet aroma a hodnotné látky. U extra panenského olivového oleje platí zlaté pravidlo, že čím čerstvější je olej, tím více hodnotných a přírodních aromatických látek obsahuje. Olivový olej ochucený kořením nebo bylinkami má tendenci po roce kysnout, takže se doporučuje jej spotřebovat v kratší době než čistý olivový olej. Olivový olej má čtyři nepřátele: ostré sluneční světlo, vysokou teplotu, přístup kyslíku a styk s kovy.

Při nákupu si přečtěte dobře informace na obalu. U olivového oleje platí obzvlášť, že kvalitní olej je dražší.

Máte pocit, že by se na olivovém oleji nemělo smažit? Olivové oleje jsou naopak na smažení velice vhodné - obecně pro ně platí to, že se při smažení nepřipalují tak rychle jako běžné tuky. Dokážou totiž lépe odolávat vysokým teplotám.

Redakční tip:

Italové nedají na kvalitní extra panenský olej dopustit a běžně jím dochucují různé typy jídel přímo na talíři. Od salátů a těstovin až po grilované steaky. Říkají totiž, že dobrý olivový olej každý pokrm „dotáhne“. Ochucené extra panenské olivové oleje Monini obsahují typické středomořské ingredience, které dodají vašemu letošnímu grilování nový rozměr. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte naše tipy!

Jemný citronový

moniniVýborně se hodí k marinování drůbeže a jehněčího masa. Můžete jím také pokapat grilovanou rybu nebo mořské plody těsně před servírováním. Citrón báječně chutná ve spojení s čerstvou zeleninou - vašemu oblíbenému salátu se bude určitě zamlouvat!

Pikantní s česnekem a chilli

Tuto variantu ocení zejména pánové! Skvěle podpoří chuť hovězího a vepřového masa - jednoduše jej použijte jako základ grilovací marinády nebo mu dejte prostor rovnou na talíři. Pokud na ohni rádi opékáte brambory, spojení s tímto olejem se přímo nabízí.

Svěží příchuť bazalky

Klasická chuť bazalky patří do klasických předkrmů, které by na letní party neměly chybět: bruschetta (topinka) s rajčaty a česnekem nebo caprese (rajčata prokládaná mozzarellou). Tento olej použijte ve spojení s grilovanými sýry jako je tofu nebo feta a rozhodně na potření typické středozemní grilované zeleniny.

Více o olivovém oleji Monini na www.monini.cz

   
13.07.2010 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [2] Martina59 [*]

    Dobrý extra panenský olivový olej

    superkarma: 0 14.08.2013, 15:13:36
  2. [1] franta80 [*]

    Nejlepší na vaření je titanové nádobí, u něj nemusíte vůbec žádný olej používat. Díky jeho výhodám si pak budete moci vychutnat skutečně čerstvé potraviny. Ačkoliv se dnes můžeme snažit sebevíce, bez moderního nádbí to prostě nepůjde.

    superkarma: 0 11.08.2010, 11:06:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme