Bulvár

Olga Marie: UHO - běžné jídlo ve školní jídelně

Syn si na jídlo ve školní jídelně nikdy nestěžoval, proto jsem se s obědem, jídlem zvaným uho, seznámila, až když dcera odejela na intr střední školy. Na otázky, zdali jí a chodí na obědy, vždy odpovídala, že ano a ať se nevyptávám, neboť tam prý vaří hlavně uho. Teprve po několika týdnech jsem z ní vydolovala, že uho je zkrácenina pro univerzální hnědou omáčku.

Já chodila do školní jídelny ráda. Rajská je pro mě nezapomenutelná a trvalo mi roky, než jsem ji doma trefila a moje děti konečně pochopily, proč mi tak chutnala a proč na ni tak ráda vzpomínám. Tamní kuchařky, pokud dělaly švestkové knedlíky nebo smažily koblihy, počítaly s velikým zájmem a ty dny vařily dvojnásobné dávky.

Moje děti milovaly hostiny k jejich narozeninám. To prosily, abychom nekupovali žádné dárky, hlavně ať udělám hostinu. Předkrm museli být šneci s česnekovým máslem a zákusek ananasový dort, mimochodem jediný, který umím. Srbská dolma nebo kavkazský šašlik ze skopového masa byla pro ně láhůdka lahůdek!

A já? Mimo na rajskou ve škole, vzpomínám na mou babičku, která něco zamíchala v míse a na sádle usmažila, pak to obalila v moučkovém cukru a my děti měly boule za ušima. Také šišky s ořechy, kterými vykrmovala vánoční krůtu, byla pro mě pochoutka. Seděla jsem pod stolem a jen, jak se otočila, má ručička šátralka hmátla a dostala přes ni utěrkou...

Kdyby mi tak teď někdo mohl určit, co to babička v té míse zamíchala, objasnil by mi mou soukromou záhadu minulého století.

Olga Marie

Text nebyl redakcí upraven.

Dneska jsem si měla přinést bryndáček, abych si neposlintala tričko.

Na která jídla vzpomínáte z dětství vy? Které jste milovala a které naopak nenáviděla? Pište nám na adresu

redakce@zena-in.cz

Došlé příspěvky budeme v průběhu dneška zveřejňovat a autorka jednoho z nich se může těšit na odměnu. Tentokrát můžete získat DVD Cvičení po porodu podle Magdaleny Mikulandové.

 

   
05.11.2010 - Společnost - autor: Eva Soukupová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [49] motylek1 [*]

    já ve škole milovala bramborovou kaši byla totiž z brambor krémová a sametová to co dnes nazývají kaší je fakt humus samá voda a prášek Sml43

    superkarma: 0 16.11.2010, 17:11:15
  2. avatar
    [48] OlgaMarie [*]

    OlgaMarie — #47 pajšl - oprava

    superkarma: 0 08.11.2010, 06:31:57
  3. avatar
    [47] OlgaMarie [*]

    aninas — #46 Ano, ale my tomu říkali palšl.Sml30

    1. na komentář reaguje OlgaMarie — #48
    superkarma: 0 08.11.2010, 06:31:19
  4. avatar
    [46] aninas [*]

    A vzpominate nekdo na pličky na smetane s knedlikem?

    1. na komentář reaguje OlgaMarie — #47
    superkarma: 0 08.11.2010, 03:03:30
  5. avatar
    [45] Dudlajlama [*]

    Moje babicka delala ty nejdobrejsi mocca dorticky, polite cokoladou a na vrsku sedela pulka vlasskeho orechu. Recept uz mi nikdy nepredaSml15, bylo to ale neco uzasnehoSml67

    superkarma: 0 07.11.2010, 23:50:45
  6. avatar
    [44] OlgaMarie [*]

    denkas — #43 Enya — #39 Budou to ony boží milosti. Recept, na který jsem dostala odkaz, tomu odpovídá. Ale babička to vše opravdu dělala od oka a určitě smažila na sádle. Jako děti jsme chodily pro čerstvé mléko do jednoho statku a butelku jsme musely mít ještě v tašce, aby nebyla vidět a někdo hospodáře neudal, že prodává mléko...

    superkarma: 0 06.11.2010, 07:27:18
  7. avatar
    [43] denkas [*]

    Enya — #39 Boží milosti taky babička dělala. Vyválelo se těsto ,nakrájely čtverečky,ty se různě prořízly arůzně se to prostrčilo a pak smažilo v oleji.Taky dobré! jenže právě babička a i máma ,jejich recepty:trochu toho ,hrs't tamtoho a tamto podle potřeby!Sml80A pak to uvařte!Sml16Sml16

    1. na komentář reaguje OlgaMarie — #44
    superkarma: 0 05.11.2010, 23:05:48
  8. avatar
    [42] denkas [*]

    Babička dělala "šmorn" to bylo nějaký lívancový těsto ,dala to na chvíli do troby,když to ztuhlo ,tak na kamna a míchala a míchala až to byly "drobečky" a jedlo se to s moučkovým cukrem. Jako děti jsme to měli moc rádi. A ještě babička pekla bramborové placky na sucho,nakrájela je na kostičky,spařila vodou a taky s moučkovým cukrem-moc dobré!Tomu jsme řikali koláčky (nevim proč) A taky ty suchý placky namazaný máslem (mašlovačkou) -jůů to bylo!Sml59

    superkarma: 0 05.11.2010, 23:03:00
  9. avatar
    [41] Alka1 [*]

    DanaD — #29 Dukátové buchtičky s krémem miluji, ale zatím jsem ještě nikdy neměla tolik šodó, kolik bych dokázala zbaštit...Sml80

    superkarma: 0 05.11.2010, 17:55:36
  10. avatar
    [40] mio [*]

    UHO používají mnohé hospody i restaurace doteďSml68

    Rajská omáčka je u nás (hlavně tedy dětmi) to nejmilovanější jídlo. Vaří ji hlavně muž a nedá se srovnat ani s tou jídelnovskou, ani s tou domácí z mého dětství (promiň, mami..) - vždy k ní děláme masové kuličky a těstoviny nebo knedlajze.

    superkarma: 0 05.11.2010, 14:24:00
  11. avatar
    [39] Enya [*]

    OlgaMarie — #37recept je např. tady: http://recepty.vareni.cz/bozi-milosti/

    A myslím, že to byly určitě ony, protože to je jednoduchý jídlo, které se dřív hodně dělalo Sml20

    1. na komentář reaguje denkas — #43
    2. na komentář reaguje OlgaMarie — #44
    superkarma: 0 05.11.2010, 13:56:19
  12. avatar
    [38] Milala [*]

    Budu asi divná,ale já jsem byla i za hluboké totality se školní jídelnou spokojená.Mně chutnalo skoro všechno.Na rajskou omáčku a kynuté tvarohové buchty nezapomenu a taky jsem je jěště nikdy netrefila.A už se ani nesnažím,páč moje  rajská omáčka  rodině chutná,dokonce víc než rajská moji maminky.

    superkarma: 0 05.11.2010, 13:23:19
  13. avatar
    [37] OlgaMarie [*]

    Enya — #36 Ten název mi v hlavě zablikal. Jak se to dělá? Kde najdu recept? Ale dík alespoň za typ.

    1. na komentář reaguje Enya — #39
    superkarma: 0 05.11.2010, 12:41:55
  14. avatar
    [36] Enya [*]

    Myslím, že by to mohly být Boží milosti, ty se osmaží a pak rychle obalují v cukruSml66

    1. na komentář reaguje OlgaMarie — #37
    superkarma: 0 05.11.2010, 12:25:39
  15. avatar
    [35] pajda [*]

    Viděla jsem zcela vážně instantní UHO v Tescu. Bohužel mi manželů zakázal láhev UHA koupit...

    superkarma: 0 05.11.2010, 12:11:43
  16. avatar
    [34] malvina [*]

    JanaVi — #13 ano , stížností na EUREST    jsou hrozné.    Taky  po 2 letech tento  věhlasný, světový gigant  z  podniku    odešel. Stížnosti  bylo   mnoho, na kvalitu  jídla,   množství nedodaných porcí,......

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:41:18
  17. avatar
    [33] cicinka [*]

    mandzarik — #31 No já právě myslím, že se to hodně zlepšilo.

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:36:16
  18. avatar
    [32] mandzarik [*]

    enka1 — #30 já to znám ve variantě bramborové těsto na kamnech. nebo na železné podložce.

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:33:48
  19. avatar
    [31] mandzarik [*]

    cicinka — #28 ále. nikdo učený z nebe atd. na zdravce taky netrefí žílu napoprvé Sml16

    1. na komentář reaguje cicinka — #33
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:32:58

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] enka1 [*]

    navia — #14 Nebylo to nudlové těsto,jen tak hozené na kamna?

    1. na komentář reaguje mandzarik — #32
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:32:57
  2. avatar
    [29] DanaD [*]

    jo dukatove buchticky v jidelne... mnam

    1. na komentář reaguje Alka1 — #41
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:32:52
  3. avatar
    [28] cicinka [*]

    mandzarik — #25 Jo zapoměla jsem....našim klukům vaří učni. Jednou jsme šla vyzvednout oběd domů....no pečené kuře s bramborama podle mého vypadá jinak. Ale zase učni je i obsluhují a poslední pár let si můžou taky vybírat asi ze tří jídel. Ale moc si nestěžují. Tak to nebude tak hrozné.

    1. na komentář reaguje mandzarik — #31
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:24:43
  4. avatar
    [27] cicinka [*]

    mandzarik — #25 Šunkofleky vařily taky výborné.Sml67 To jsem si chodila i přidávat. Akorát tedy kubánské pomerančeSml30 nebyly moc dobré. A pak jsme je museli loupat tam a nebylo kde se umýt. Tak jsem si ho pak nebrala.

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:23:21
  5. avatar
    [26] mandzarik [*]

    sanvean — #24 přesně, fazolová, čočková, kulajda, boršč, zelňačka ... ono to stačí. nebaví mě vývary - ztráta času.

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:22:11
  6. avatar
    [25] mandzarik [*]

    cicinka — #23 na školní jídelnu taky nevzpomínám nijak špatně. třeba šunkofleky s okurkem ... čočka ...buď mi začalo být jídlo fuk, nebo se teď vaří hůř. netuším.

    1. na komentář reaguje cicinka — #27
    2. na komentář reaguje cicinka — #28
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:21:13
  7. avatar
    [24] sanvean [*]

    mandzarik — #20 jj, ono to hlavní jídlo bylo Sml22 Já se toho držím dodnes, když polévka, tak pořádná, nebo aspoň s něčím sytým k zakousnutí.

    1. na komentář reaguje mandzarik — #26
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:19:58
  8. avatar
    [23] cicinka [*]

    Musím říci, že naše školní jídelna byla to nejlepší co jsem kdy jedla. Byla to malá jídelnička v malém městečku Zdice. Kuchařek mohlo být tak 6-7. Ale ty uměly vařit. nebylo jídlo, které by mi nechutnalo. Jen snad francouzské brambory. Tam byla cibule a takovou jako poloudělanou cibuli fakt nemusím. Ty vynikající moučníky Sml20 A jejich knedlík....áááááá. No prostě balada. Pak jsem ještě zažila na učňáku jídlnu ve škole na Petřinách a i tam vařili výborně.

    Jednou jsem si nesla jídlo na tácu a měla jsem už drobetz sešlapané pantofle. No a na jejich pěkném vyleštěném linu mi to podjelo (možná tam bylo i něco rozlito, nevímSml80) a buchtičky se šodo letěli vzduchem. tak jsem se styděla, že jsem prchla, ačkoli mi nabízely novou porci.Sml26

    1. na komentář reaguje mandzarik — #25
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:18:37
  9. avatar
    [22] mandzarik [*]

    sanvean — #21 ano, ale já tu pasáž vypouštím, je příliš odborná ... takže doteď rozdíl neznám, to je ok Sml30

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:18:14
  10. avatar
    [21] sanvean [*]

    mandzarik — #17 jo aha, já jsem vůl, to byla narážka na Pelíšky Sml30

    1. na komentář reaguje mandzarik — #22
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:16:59
  11. avatar
    [20] mandzarik [*]

    sanvean — #19 to je skoro hlavní jídlo Sml16

    1. na komentář reaguje sanvean — #24
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:16:55
  12. avatar
    [19] sanvean [*]

    mandzarik — #17 Asi jo, ale pořádně velkej :) Myslím, že byl z bramborového těsta.

    1. na komentář reaguje mandzarik — #20
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:13:06
  13. avatar
    [18] mandzarik [*]

    ToraToraTora — #10 to vůbec neznám. máš být po kom originální, ten umrlčí dort ... Sml67

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:12:10
  14. avatar
    [17] mandzarik [*]

    sanvean — #15 éé. mamince se nedivím Sml30 perkelt jo a ta fazolačka - není to nok ?

    1. na komentář reaguje sanvean — #19
    2. na komentář reaguje sanvean — #21
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:10:37
  15. avatar
    [16] mandzarik [*]

    cicinka — #11 Sml52Sml52

    superkarma: 0 05.11.2010, 11:09:30
  16. avatar
    [15] sanvean [*]

    Já UHO miluju, jsem omáčková. Když se neodflákne, nemá chybu :) 

    Jelikož mám maďarskou babičku, vzpomínám na perkelt a fazolačku s kulatým knedlíčkem uprostřed talíře. Nejobskurnější jídlo byla asi polévka s nefalšovanými slepičími pařáty. Mámu mohl trefit šlak, já to milovala. A taky ovarové prasečí uši, i když jsem se předtím zaříkávala, že Pištu jíst nebudu...

    1. na komentář reaguje mandzarik — #17
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:04:05
  17. avatar
    [14] navia [*]

    Moje babička nám pekla "tvrdé placky". Nevím jak se dělaly, jako holka jsem to jednou chtěla naučit, lae odradilo mě její "trochu mouky, trochu tohohle, trochu něčeho..."

    Možná je dobře, že je neumím...v plynové troubě (ani v elektrické) bych je určitě neupekla, babička měla kachlová kamna s troubou, pod kterými se topilo...

    1. na komentář reaguje enka1 — #30
    superkarma: 0 05.11.2010, 11:03:47
  18. avatar
    [13] JanaVi [*]

    malvina — #6 Eurest vaří u dětí na škole, resp. jídlo se tam pouze dováží z centrální kuchyně. Jídlo není možné předem objednat, tudíž to jedlé dojde už v půl dvanácté, to nejedlé dojde o příští přestávce a v půl třetí, když konečně má pauzu na oběd dcera, už není nic, ani suché rohlíky. Už tři roky vedou rodiče boj s Eurestem, ale stále marně, jiná možnost dovážení obědů není.

    Jak rádi vzpomínají na dřívejší jídla, vybrali si podle chuti, dostávali salát, moučník nebo ovoce. A hlavně to jídlo na ně zbylo.

    1. na komentář reaguje malvina — #34
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:58:07
  19. avatar
    [12] mandzarik [*]

    kareta — #9 Sml28Sml34Sml52

    superkarma: 0 05.11.2010, 10:57:43
  20. avatar
    [11] cicinka [*]

    kareta — #9 Počkat počkat......já si to myslím doteď. Boooože Sml52 jak mohu být tak blbá.Sml23

    1. na komentář reaguje mandzarik — #16
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:57:27
  21. avatar
    [10] ToraToraTora [*]

    Prababička tahá mé děti na tzv. myši. Koblížkové těsto se rozválí a vykrajují se z toho malá kolečka, ta se vhodí do oleje a ještě horká obalí v kakau s moučkou...to jim vytvoří myší kožíšek....

    1. na komentář reaguje mandzarik — #18
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:55:20
  22. avatar
    [9] kareta [*]

    šišky - já až ve 30ti pochopila, že se husa nevykrmuje smrkovýma šiškama, do té doby mi to sice bylo divný, proč se ten ubohej pták živí dřevem, ale nijak jsem to nezkoumala...myslela jsem, že na šišky do lesa se chodilo kvůli husámSml54

    1. na komentář reaguje cicinka — #11
    2. na komentář reaguje mandzarik — #12
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:54:17
  23. [8] jastura [*]

    malvina — #6 Přijde mi, že kdysi eurest vařil celkem dobře, ale dnes už je to hrůza. To si dám raději bagetu a doma si udělám jídlo sama..

    superkarma: 0 05.11.2010, 10:52:23
  24. avatar
    [7] mandzarik [*]

    jastura — #5 aha, snad celestýnské nudle ... no, to mi připomíná Mr.Beana a jeho pokus ukrýt hamburger v restauraci. Marná snaha ! A výborný film byl Good bye, Lenin, jak ti se tam naběhali, aby sehnali totalitní produkty ...

    superkarma: 1 05.11.2010, 10:47:14
  25. avatar
    [6] malvina [*]

    Sml16dlouho naše závodní jídelna vařila "UHO".  Tak jsem   chodila   na jídlo jen  2x  do týdne.  Pak   jídelnu převzal  eurest......    nabídli saláty, bagety,   brokolice vařené v páře....   zdravou  výživu   ale   za  cenu ,která převyšovala  dvoujnásobek  staré jídlený s UHO.  Hold UHO  si   budu pamatovat  celý  život.

    1. na komentář reaguje jastura — #8
    2. na komentář reaguje JanaVi — #13
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:46:57
  26. [5] jastura [*]

    mandzarik — #3 jéje, podrážka od mých bot byla určitě měkčí. Nesnášela jsem, jak u okýnka hlídaly učitelky, aby se vše dojedlo. To bylo talířů schovaných na židlích a pod stoly, maso se odneslo v kapse, ale co taková polívka... Nenáviděla jsem takové nudle, co dělali snad z palačinek nebol placek..

    1. na komentář reaguje mandzarik — #7
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:43:53
  27. avatar
    [4] maje [*]

    podle mě babička pekla bramborové placky. taky jsme je jako děti milovali. mrkni na toprecepty - měl by tam být recept.

    superkarma: 0 05.11.2010, 10:43:14
  28. avatar
    [3] mandzarik [*]

    jastura — #2 většinou žilnaté ...

    1. na komentář reaguje jastura — #5
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:23:19
  29. [2] jastura [*]

    mandzarik — #1 taky mi UHO nijak nevadila, ale maso nebylo většinou jedlé..

    1. na komentář reaguje mandzarik — #3
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:16:02
  30. avatar
    [1] mandzarik [*]

    Jó, babičky, to jsou kouzelnice ... UHO mě u dnešního tématu taky napadlo, ten terminus technikus znám teprve pár let a objasnil mi, v čem se máčela ve školních jídelnách většina příloh. Nikdy mi nevadila, spíš naopak.

    1. na komentář reaguje jastura — #2
    superkarma: 0 05.11.2010, 10:08:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme