Vaření

Olejů mějte doma několik. Proč?

Není olej jako olej. Mají různé složení, různé vlastnosti, a každý se hodí k trochu jinému účelu. Olejům bychom měli mezi tuky dávat přednost. Jsou totiž zdrojem kvalitních mastných kyselin, které náš organismus potřebuje a nedokáže si je sám vyrobit. Jaké je správné množství a které na co používat vám poradí Karolína Hlavatá s Petrem Havlíčkem ve video seriálu Vím, co jím.

olej

Rostlinné oleje se získávají lisováním různých semen, ořechů nebo bobulí. Z výživového hlediska je lepší sáhnout po oleji než po sádle. Rostlinné oleje mají totiž vhodnější složení.

Olivový olej ano!

Jednou z nejlepších možností je olivový olej. Ten má řadu pozitiv pro lidský organismus, například má ochranný vliv z hlediska kardiovaskulárních onemocnění. Je dobrým zdrojem mononenasycených mastných kyselin. Přispívá k lepšímu poměru omega 3 a omega 6 mastných kyselin ve stravě, je zdrojem vitaminu E a řady prospěšných polyfenolů (látky s antioxidačním účinkem).

olej

Olej prospívá našemu zdraví

Zdravotní účinky olivového oleje spočívají v tom, že vzhledem k svému složení pozitivně ovlivňuje poměr HDL a LDL cholesterolu, tedy špatného a dobrého cholesterolu, a má vysoké antioxidační účinky. Díky všem pozitivům a především díky kvalitnímu nutričnímu složení si vysloužil logo Vím, co jím.

olej

Na teplou a na studenou - pokaždé jiný

Používat na studenou i teplou kuchyni stejný olivový olej ale odborníci nedoporučují. Panenský se hodí na studenou, kdežto rafinovaný na teplou kuchyni. Proč tomu tak je a jaké další oleje jsou vhodné pro zdravý životní styl, se dozvíte ve videu.

   
03.09.2013 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [10] Bugy [*]

    Používám řepkový. Má výborné složení, na smažení a vaření je lepší než olivový. A vlastně i na studenou kuchyni.

    superkarma: 0 10.09.2013, 21:13:21
  2. [9] babočka12 [*]

    blankat — #6 taky to tak mámSml22

    superkarma: 0 09.09.2013, 00:50:32
  3. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    Zitra nam sem dejte clanek o olejich, prosim.

    superkarma: 0 03.09.2013, 14:44:32
  4. avatar
    [7] kobližka [*]

    margot — #5 Řekla, bych,že jsi pořádně rozpálená Sml57

    superkarma: 0 03.09.2013, 14:32:41
  5. avatar
    [6] blankat [*]

    Sml16 olivový na saláty a slunečnicový na smažení

    1. na komentář reaguje babočka12 — #9
    superkarma: 0 03.09.2013, 13:17:45
  6. avatar
    [5] margot [*]

    kobližka — #4 díky za tip, asi si ho pořídím, už začínám být z těch článků o olejích celá zpruzeláSml57Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #7
    superkarma: 0 03.09.2013, 10:10:23
  7. avatar
    [4] kobližka [*]

    margot — #3 No a olejíček na opruzeniny doma nemáš? Sml30

    1. na komentář reaguje margot — #5
    superkarma: 0 03.09.2013, 09:33:35
  8. avatar
    [3] margot [*]

    a ještě občas kupuju motorový olej. ten mám do autaSml52

    1. na komentář reaguje kobližka — #4
    superkarma: 1 03.09.2013, 09:19:44
  9. [2] V19 [*]

    V kuchyni používam slnečnicový olej, a rôzne olivové oleje a tiež tekvicový aj makovýSml15

    superkarma: 0 03.09.2013, 08:18:46
  10. avatar
    [1] lenig [*]

    mám neustále nějaký slunečnicový a asi 2 druhy olivového Sml80

    superkarma: 0 03.09.2013, 07:11:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme