Vaření

Olejový tahák

Ve správně sestaveném jídelníčku je třeba minimalizovat živočišné tuky a preferovat kvalitní rostlinné tuky a oleje. Ale není olej jako olej. Některé mají výhodné složení, ale nejsou příliš vhodné na vaření, jiné jsou na úpravu pokrmů perfektní, ale příliš nám neprospívají.

A některé jsou výhodné jak výživově, tak co do variability  kuchyňského využití. Připravili jsme pro Vás přehled těch nejznámějších, nejpoužívanějších či nejdiskutovanějších olejů, které jsou seřazeny od nejvhodnějšího k méně výhodným.

ilustrační foto

olej z pohledu výživy z pohledu kuchyňského využití (variabilita)
Řepkový olej

Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, poměrně vysoký obsah omega 3 a díky tomu i výhodný poměr omega 6 a omega 3.

sml16sml16sml16sml16

Rafinovaný je vhodný jak na studenou kuchyni, tak na tepelnou úpravu potravin a pokrmů. Díky neutrální chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Za studena lisovaný je vhodný hlavně pro studenou kuchyni.

sml16sml16sml16

Olivový olej

Vyšší obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin, nízký obsah nasycených.

sml16sml16sml16sml16

Vhodný jak pro studenou (extra panenský), tak na teplou kuchyni (i panenský). Chuťově hodně výrazný.

sml16sml16

Sójový olej

Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3, nízký podíl nasycených.

sml16sml16sml16

Vhodný na studenou kuchyni.

sml16

Lněný olej

Převaha prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 3.

sml16sml16sml16

Vhodný výhradně na studenou kuchyni. Velice rychle se kazí.

sml16

Slunečnicový olej

Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3. Nízký podíl nasycených.

sml16sml16

Vhodnější na studenou kuchyni.

sml16

Kokosový olej/tuk

Převaha nasycených mastných kyselin, které bychom měli omezovat, velice nízký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin.

{#sml15}{#sml15}{#sml15}

Dobře tepelně stabilní, snese i vysoké teploty, je vhodný na teplou kuchyni. Díky své konzistenci (tuhé při pokojové teplotě) se nehodí na studenou kuchyni.

sml16

Čím více zelených „smajlíků“ z pohledu výživy, tím nutričně výhodnější. Čím více zelených „smajlíků“ z pohledu kuchyňského využití, tím větší variabilita v použití.

   
21.08.2013 - Vaření - autor: Klára Wimmerová

Komentáře:

  1. [14] V19 [*]

    repkový olej nepoužívam iba slnečnicový a olivový a tiež tekvicový a makový

    superkarma: 0 03.09.2013, 08:20:58
  2. [13] Trefa [*]

    Trefa:mam rada olivovy olej.

    superkarma: 0 21.08.2013, 21:10:23
  3. [12] sludka [*]

    Řepkový olej Sml16Sml16Sml16                Začínám ho více používat. Dokonce jsem sehnala i lisovaný za studenaSml16

    superkarma: 0 21.08.2013, 19:35:00
  4. avatar
    [11] kobližka [*]

    Eva_Fl — #9 Však já taky moc ne,ale mám je ráda.Ten kokosový tuk jsem v životě neviděla,ale slyšela jsem o něm.

    superkarma: 0 21.08.2013, 19:05:08
  5. avatar
    [10] capkova [*]

    Já mám ráda rýžový ...

    Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 21.08.2013, 16:18:16
  6. avatar
    [9] Eva_CZ [*]

    kobližka — #8 ja si teda moc rizky nesmazim, ale kdybych si smazila, pouzila bych sadlo, nebo kokosak. Sml22

    1. na komentář reaguje kobližka — #11
    superkarma: 0 21.08.2013, 14:10:10
  7. avatar
    [8] kobližka [*]

    Tak jak tak čtu to "variabilní" využití olejů v kuchyni,tak z výše jmenovaných jsou,až na jeden,skoro výhradně všechny určené ke studené kuchyni.Takže svůj řízek si osmažím zase na vepřovém sádle a basta Sml58

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #9
    superkarma: 0 21.08.2013, 13:14:50
  8. avatar
    [7] Eva_CZ [*]

    peetrax — #6 vyhazela jsem vsechny jmenovane a pouzivam pouze olivovy a kokosovy. Kokosovy olej ma milion benefitu a tahle patlanice ( clanek ) je od nekoho, kdo si neco o olejich mozna precetl na nejakym hoaxu. Mimo jine kokosovy olej prispiva k udrzeni vahy - a nekdo pri jeho uzivani i hubne. Urcite se i v Cesku prodava i v kapslich.

    superkarma: 1 21.08.2013, 13:09:34
  9. avatar
    [6] peetrax [*]

    Eva_Fl — #2 taky čumím na šíření takových bludů, zajímalo by mě, odkud je to obšlehnuto nebo odkud autorka čerpala. Je o tom i dost informací v češtině. To mě teda dostalo a dost mě to mrzí, protože kokosový olej sama občas používám.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #7
    superkarma: 0 21.08.2013, 11:41:01
  10. [5] lenzden [*]

    nám řepkový taky nechutná

    superkarma: 0 21.08.2013, 11:06:28
  11. avatar
    [4] gerda [*]

    škoda, mně řepkový moc nechutná, asi bych měla přehodnotit chutěSml30

    superkarma: 0 21.08.2013, 10:30:42
  12. avatar
    [3] lenig [*]

    u mne v kuchyni mají místo jen olivový a slunečnicový olej, jiné NEEEE, nevoní mi Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 21.08.2013, 07:02:11
  13. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    http://www.doctoroz.com/videos/surprising-health-benefits-coconut-oil

    Priste, nez neco nekde opises, by sis mohla trochu pogooglit.... Sml15

    1. na komentář reaguje peetrax — #6
    superkarma: 1 21.08.2013, 02:34:33
  14. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Sml14 really?

    superkarma: 0 21.08.2013, 02:30:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme