Ve správně sestaveném jídelníčku je třeba minimalizovat živočišné tuky a preferovat kvalitní rostlinné tuky a oleje. Ale není olej jako olej. Některé mají výhodné složení, ale nejsou příliš vhodné na vaření, jiné jsou na úpravu pokrmů perfektní, ale příliš nám neprospívají.

A některé jsou výhodné jak výživově, tak co do variability  kuchyňského využití. Připravili jsme pro Vás přehled těch nejznámějších, nejpoužívanějších či nejdiskutovanějších olejů, které jsou seřazeny od nejvhodnějšího k méně výhodným.

ilustrační foto

olej z pohledu výživy z pohledu kuchyňského využití (variabilita)
Řepkový olej

Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, poměrně vysoký obsah omega 3 a díky tomu i výhodný poměr omega 6 a omega 3.

sml16sml16sml16sml16

Rafinovaný je vhodný jak na studenou kuchyni, tak na tepelnou úpravu potravin a pokrmů. Díky neutrální chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Za studena lisovaný je vhodný hlavně pro studenou kuchyni.

sml16sml16sml16

Olivový olej

Vyšší obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin, nízký obsah nasycených.

sml16sml16sml16sml16

Vhodný jak pro studenou (extra panenský), tak na teplou kuchyni (i panenský). Chuťově hodně výrazný.

sml16sml16

Sójový olej

Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3, nízký podíl nasycených.

sml16sml16sml16

Vhodný na studenou kuchyni.

sml16

Lněný olej

Převaha prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 3.

sml16sml16sml16

Vhodný výhradně na studenou kuchyni. Velice rychle se kazí.

sml16

Slunečnicový olej

Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3. Nízký podíl nasycených.

sml16sml16

Vhodnější na studenou kuchyni.

sml16

Kokosový olej/tuk

Převaha nasycených mastných kyselin, které bychom měli omezovat, velice nízký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin.

{#sml15}{#sml15}{#sml15}

Dobře tepelně stabilní, snese i vysoké teploty, je vhodný na teplou kuchyni. Díky své konzistenci (tuhé při pokojové teplotě) se nehodí na studenou kuchyni.

sml16

Čím více zelených „smajlíků“ z pohledu výživy, tím nutričně výhodnější. Čím více zelených „smajlíků“ z pohledu kuchyňského využití, tím větší variabilita v použití.

Reklama