olejová bábovka

Když nevíte, co rychlého upéct, upečte bábovku. Suroviny na ni jsou většinou doma ve spíži a lednici a je rychle hotová. Já peču nejraději nadýchanou bábovku podle mojí maminky. Je jemná jako obláček.

Suroviny

350 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
3 vejce
prášek do pečiva
1 sklenice oleje
1 sklenice mléka
vanilkový cukr

kakao

Postup

Smícháme sypké suroviny (kromě kakaa), do kterých přidáme olej, mléko a žloutky. Bílky ušleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta.
Třetinu těsta odlijeme do jiné misky a přimícháme kakao.

Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Vlijeme polovinu světlého těsta, celé kakaové a zbylé světlé těsto.
Pro zpestření můžeme do světlého těsta ještě přidat nasekanou hořkou čokoládu, případně oříšky.

Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C, asi hodinu. Jestli je bábovka upečená, zjistíme vpíchnutím špejle do středu. Nemělo by na ní zůstat žádné těsto.

Necháme trochu vychladnout a vyklopíme. Můžeme ještě pocukrovat práškovým cukrem.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama