Reklama

Sezona grilování je tu. A co by to bylo za správnou grilovačku bez dobrých pochutin, vynikajících dipů a… kvalitního koření a bylinek! Ale víte, jak byste měli koření nakupovat, mlít nebo drtit, a hlavně pak správně doma skladovat, aby vám vydrželo voňavé co nejdéle?

Až se vydáte příště na nákup, zaměřte se na koření, které bude v celku. Nikoliv drcené nebo rozemleté. Semínka, bobule a jiné druhy koření, které jsou stále ve svém původním stavu, lépe zachovávají svou chuť a aroma. Bude-li to jen trochu možné, očichejte ho, zkoukněte, v jakém je stavu, zdali nejsou plody popraskané apod.

herbs

Jak o koření pečovat a kde jej uchovávat?

To, jak a kde uchovávat koření, je trochu oříšek, ale vyplatí se řídit těmito radami, aby bylo stále voňavé a chutné.

  • skloVlhko, teplo a sucho ničí chutě a vůně koření. Při skladování na chladném a suchém místě nám celé koření může vydržet několik měsíců až rok.
  • Koření obsahující tukové součásti (hořčice, muškátový oříšek) nikdy neskladujte v průhledných skleničkách a na denním světle. Světlo koření tohoto typu znehodnocuje a obsažený olej zbytečně žlukne. Uložte ho proto do tmavých nádobek a do místnosti, kde není kolísavá teplota.
  • Koření typu provensálské bylinky, tymián, rozmarýn apod. se klidně můžou uložit do průhledných lahviček a na světlé místo. Snažte se však vyhnout jejich umístění u digestoře, plotny nebo kamen.
  • Nejvhodnější kořenky jsou takové, co jsou vyrobeny z tmavého skla a mají šroubovací uzávěr – tzv. prachovnice.
  • Doma nikdy koření neuchovávejte v sáčcích.
  • Udělejte si z kořenek regulérní součást vaší kuchyně a vystavte je na odiv!

Jak mlít a drtit koření?

herbs

  • Koření si nikdy nemelte do zásoby, ale vždy jen takové množství, které opravdu potřebujete.
  • Pokud upřednostňujete moderní technologie, pořiďte si mlýnek elektrický, klasici mohou zůstat u oblíbených ručních.
  • Hmoždíř, ať už kameninový nebo dřevěný, je skvělý vynález jak na drcení koření, tak i čerstvých bylinek.
  • V hmoždíři si mimo jiné můžete také připravit mix koření a olivového oleje jako sos na potírání mas nebo pečených brambor a zeleniny.
  • Hmoždíř je také báječný vynález v případě, že máte po ruce koření, které nevyžaduje úplné mletí (citrónová tráva, lusky kardamonu nebo sušený zázvor). Jen ho v misce jemně podrťte.

Mohlo by vás zajímat: