Reklama

O víkendech 29. 4. - 1. 5. a 6. 5. - 8. 5. 2017 to opět zavoní v historické kuchyni na malebném zámku Žleby. V rámci oblíbených netradičních prohlídek ožije totiž tento unikátně zachovalý prostor díky dobově oblečenému personálu, jenž před zraky návštěvníků bude připravovat chutné laskominy.

Při svých cestách po našich památkách narazím občas na místo, kam se s chutí ráda opakovaně vracím. V případě zámku Žleby je to s tou chutí doslova. Zdejší kastelán je totiž známý svými kreativními nápady a pod jeho vedením tedy zámecká kuchyně pravidelně připravuje pro návštěvníky v rámci netradičních prohlídek malou ochutnávku místních specialit.

zámek Žleby, foto: Petr Macák

Osobní pozvání od samotného kastelána:

Oživená zámecká kuchyně je dnes již tradičním doprovodným programem k prohlídkám zámku I. a III. prohlídkového okruhu. Zámecká kuchyně již pátým rokem v pravidelných intervalech skutečně ožívá a návštěvník tak má jedinečnou možnost se živě seznámit s unikátním kuchyňským prostorem, se zachovaným a plně funkčním technickým vybavením i s ukázkou dobové personální obsluhy zajišťující celodenní provoz kuchyňského komplexu.

Oživená zámecká kuchyně - Žleby

Srdcem zámecké kuchyně je pochopitelně obrovský kuchyňský kachlový sporák s mohutnými pečícími troubami, v nichž dobově oděný personál připravuje tradiční pečivo z dob našich praprababiček. Takže kdo chce, může i ochutnat. K příjemnému pocitu přispívá i zprovozněný krbový kuchyňský gril a rožeň s otevřeným ohništěm, který společně s kamny celý kuchyňský prostor vyhřívá a s vůní pečiva tak dotváří zcela neopakovatelnou, až přímo pohádkovou atmosféru zámecké kuchyně...

A proč je žlebská oživená zámecká kuchyně tolik lákavá? Kuchyňských prostor se na našich hradech a zámcích mnoho nedochovalo. A těch, které jsou navíc provozuschopné, bychom spočítali na prstech jedné ruky. A pokud k této skutečnosti připočteme i jedinečnost vybavení, celou řadu technických zázraků své doby a způsob prezentace, pak ta žlebská je opravdovou královnou mezi zámeckými kuchyněmi...

  • Mgr. Tomáš Řehoř, kastelán SZ Žleby

A já dodávám, že jsem se na vlastní oči i žaludek přesvědčila o pravdivosti výše uvedených slov. Zámecká kuchyně ožívá zpravidla o svátcích a v předem stanovených víkendových termínech. A malou ochutnávku si můžete dopřát hned teď:

Video 1 - Lahodné omáčky k masu:

Video 2 - Svěží citrónový koláč

Tak ať vám chutná a na viděnou na zámku!

Přečtěte si také: