Reklama

Druhý roční Špilberk Food Festivalu nezklamal. Široká nabídka vynikajících pokrmů, ještě větší množství restaurací než loni, bohatý doprovodný program. Kdo se nezalekl ne zrovna krásného počasí, určitě nebyl zklamaný.

mrkvový koláč s hmyzem

Svou nabídku zde tentokrát rozbalilo celých patnáct brněnských restaurací. Na své si přišli milovníci sladkostí, masa, ryb, a to i těch čerstvých, ale i netradičních pochoutek, jako jsou cvrčci, sarančata a hmyz. Ke všem pokrmům jste si mohli dát doladěná vína z tuzemské produkce.

Pro nás byla velkým zážitkem nabídka hmyzích pokrmů. Pochutnali jsme si na mrkvovém koláči s ananasem a hmyzem. Chtělo to celkem velkou dávku odvahy. Ale křupavé larvičky stály zato!

hmyz

Kdo měl chuť a čas strávit na festivalu celý den, mohl využít například Divoké vařečky - školy vaření, nebo se pokochat kuchařským uměním některých mistrů šéfkuchařů. Skvělou cooking show předvedl například Zdeněk Pohlreich, Riccardo Lucque, Petr Koukolíček s molekulární kuchyní, Dalibor Navrátil či Roman Paulus.

Roman Paulus

Pro milovníky vína probíhaly řízené degustace. Stejně jako loni, festivalovým platidlem byl 1 Florén, který se dal koupit za 25 Kč. Oproti loňskému roku bych řekla, že jídla vcelku podražila, takže 10 Florénů, které návštěvníci dostali se vstupenkou, nemohlo vystačit ani náhodou.

Špilberk Food Festival

Jediné, co bych letošnímu ročníku vytknula, byla chybějící zábava pro děti. Ty se po většinu času nudily. Zaujala je pouze kuchařská show Romana Pauluse a stánek se Soda Stream. :-) Tam byly pořád.

A teď malá ochutnávka pochoutek..

pstruh

Studeným kouřem zauzené filátko ze stavěšického pstruha na bramborových nočcích s pyré z medvědího česneku a pěnou z domácí čabajky z restaurace Bonanza. Tuto pochoutku jsem si vyhlédla já a moc jsem se na ni těšila. Bohužel mě úplně nenadchnuly kombinace chutí a celkově mě spíše mrzelo, že jsem si vybrala zrovna toto jídlo.

Paulus

Vrcholné dílo Romana Pauluse při cooking show. Nadchnul mě jak Roman, tak to, co předváděl v kuchyni. Líbil se i mým dětem, prý vypadá jako tatínek. :-) Losos vařený sous vide, petrželová ovesná kaše, křepelčí vajíčko v těstě, jehož název si nepamatoval ani sám šéfkuchař a malý patizon. Neskutečná pochoutka!

Il Mercato

Jídlo z Il Mercato ocenily především naše děti. Jasné jídlo, tohle známe z domu!! Domácí tagliatelle s ragú z ručně krájeného hovězího ramínka. Bylo to výborné, ale musím opakovat své děti. Tohle známe z domu. Ve stejné kvalitě.

humr

Jídlo, které jsme s manželem shodně vyhodnotili jako vrchol celého festivalu. Restaurace Boulevard připravila grilované humří maso na krému z bílého chřestu s máslovou bagetkou. Jak byly propojené jednotlivé chutě, jak lahodné maso a celková úprava jídla! Jednička s hvězdičkou.

Monte Bú

Opět jídlo, které výjimečně ochutnaly i děti. Monte Bú restaurace. Pečená husí játra na zkaramelizovaných jablkách se sušenými švestkami a omáčkou z portského vína. A já jsem opět tetelila blahem, když mi manžel zalichotil, že toto jídlo chutná stejně jako moje hrubá játrová paštika s podzimní čatní. :-)

jahody

A toto je pro změnu dezert, který nejvíce zabodoval u dospělých. Čerstvé jahody plněné čokoládovým creme brulee s chilli připravila Ristorante Rialto. Jednička s hvězdičkou!

Pavillon

Jen našemu synovi se jahody s chilli moc nezdály. Tak si objednal ve vedlejší restauraci Pavillon jahodové bavarois s bazalkou. Dobře udělal. Bylo to také velice lahodné.

Rialto

Kdybych už nenechala jako nejlepší jídlo festivalu vyhrát humra, byly by to tyto ravioli. Domácí ravioli byly plněné fáší z mušlí a krevet, zjemněné šalvějovým máslem. Opět dokonalá harmonie chutí, opět neskutečně úžasné provedení Ristorante Rialto.

Píšu tento článek a balím kufr. Odpoledne jedu do Prahy. Čeká mě další úžasný zážitek - Prague Food Festival. Chystáte se také?