Reklama

Zubaři tvrdí, že při správné péči o zubní dutinu nemá zubní kaz šanci. Jak ale má taková správná péče vypadat? Nesmíme totiž zapomínat ani na dásně a jazyk!

Bitva proti zákeřným bakteriím probíhá hned na dvou frontách. Zdokonalováním arzenálu zbraní, které v boji použijeme, a rozšiřováním oblasti působení, kam zbraně nasměrujeme.

Klasickým osvědčeným bojovým prostředkem je samozřejmě zubní kartáček. Porovnáte-li současné modely se staršími, je rozdíl stejně markantní, jako mezi dvouplošníkem a tryskáčem. Stejné je to i se zubními pastami. Ke klasice dnes přibyly zubní (dentální) nitě a mezizubní kartáčky.

Kromě péče o samotné zuby se stále častěji doporučuje též masírovat dásně a drhnout jazyk.
Ten se sice nemůže „zkazit“ jako zub, ale bakterií na něm bývá habaděj a snadno se z něj přenášejí
na již vyčištěné zuby. Chuťové pohárky na jazyku fungují i jako suchý zip nebo struhadlo, které zachytí ledacos. A „zamořený“ jazyk je i hlavní příčinou pachu z úst. Při čištění se tedy věnujte i jemu.

Víte, že některé chuťové buňky jsou hluboké skoro centimetr?
Tam se vejde bacilů!

Z nejhoršího pomáhá jazyk „hřebelcovat“ kartáčkem, ale v prodejnách nabízejí i speciální škrabky. Také hlavy některých nových modelů kartáčků na zuby mají na zadní straně speciální gumové lamelky. Pak už jen stačí drhnout a drhnout, čistit a čistit, dokud jazyk neztratí nehezký nažloutlý nebo nazelenalý povlak a nezaskví se v zdravou růžovou.

Čtěte také ZDE

Věříte vymoženostem typu „škrabka na jazyk“? Používáte dentální nitě, nebo stačí obyčejná špulka? Kolikrát denně si čistíte zuby? Používáte pravidelně ústní vody?