Vaření

Ochutnejte pravou chuť Dolce Vita, aneb jak poznat kvalitní italský sýr

Se svou staletou historií jsou italské sýry nositeli tradice, která „se rozplývá na jazyku“. Na severu Itálie, od náhorní plošiny Asiago až po kraje Piemont, Lombardie a Emilia Romagna, se během staletí prosadila sýrařská tradice, kterou si výrobci předávali z generace na generaci.

Parmigiano Reggiano, Asiago a Gorgonzola jsou tři italské sýry s evropskou značkou DOP (Chráněné označení původu). Díky této značce je spotřebitelé snadno rozeznají a nezamění je s podobnými výrobky. Výrobky s ochrannou známkou DOP charakterizuje specifický původ a vysoká kvalita výrobku, která je v souladu s přísně definovaným postupem výroby. Účelem certifikace je v prvé radě zaručit spotřebitelům, že sýry označené DOP jsou vyrobeny tradičními technologiemi a z místních surovin, a také podpořit zemědělce a sýraře Evropské unie.

sýry

Drolivý a výrazný Parmigiano Reggiano DOP

Parmigiano Reggiano se již po devět století vyrábí ve stejných místech a stejným postupem. Mistři sýraři zpracovávají místní čerstvé mléko bohaté na původní bakterie s přírodním syřidlem a solí, avšak bez jakýchkoli přísad. Parmigiano Reggiano je nejdéle zrající sýr. Zrání trvá minimálně 12 měsíců, ale správné vlastnosti získá až po 24 měsících.

Příjemně jemný Asiago DOP

Sýr Asiago pochází ze stejnojmenné náhorní plošiny, která je nejrozlehlejší v Evropě. Mírné podnebí, čisté ovzduší, voda a množství vegetace poskytují skotu ideální místo pro produkci toho nejlepšího mléka. Sýr je měkký, jemný a s nepatrně pikantním nádechem. V gastronomii má mnoho využití. Dá se konzumovat samostatně, se studenými masy či s čerstvým ovocem nebo marmeládami.

Sýr dvou duší, Gorgonzola 

Gorgonzola je snadno rozpoznatelná díky zeleným žilkám. Vyrábí se ve dvou variantách, sladké a pikantní a má široké spektrum využití. Tradičně se může tento sýr vyrábět pouze ve dvou krajích, v Piemontu a v Lombardii. Je to sýr velmi náročný na výrobu. Je k ní potřeba velké zkušenosti, spousta ruční práce a přísná kontrola.

Od 10. do 22. října budete moci v rámci Festivalu italských sýrů ochutnat speciální menu se sýry, které se pyšní právě tímto označením. Bude se jednat především o pokrmy ze sýrů Parmigiano Reggiano DOP, Asiago DOP a Gorgonzola DOP. Dané menu budou nabízet restaurace Aromi, Atelier Red & Wine, Wine Food, síť La Bottega, Vinograf, italská Ambiente, VINO di VINO  a Oliva Restaurant a mnoho dalších.

 

Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP

roláda

Suroviny:

  • 1 kg vepřové plece
  • 300 g mletého masa
  • 2 cibule
  • 100 g pancetty
  • 1 dcl bílého vína
  • 200 g sýra Asiago DOP
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 100 g čerstvého másla
  • 0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • šalvěj, rozmarýn

Postup:

Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s  mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme jej do rolády, kterou dobře zavážeme.

Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme.  Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.

 

Více informací a eventů naleznete na Facebooku na stránce Pravá chuť Dolce Vita.

   
06.10.2016 - Sýr a vejce - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] Kaciola [*]

    Takže od foodparadise mi je doručí čerstvé?

    superkarma: 0 30.11.2016, 21:17:53
  2. [5] janculka [*]

    Určitě nebojím, když kupuješ u kvalitního dodavatele jako já, tak se nemusíš ničeho bát. Oni ho zabalí tak, aby nic nehrozilo, zkazení nebo tak.....

    superkarma: 0 25.11.2016, 17:05:49
  3. [4] Kaciola [*]

    Ty se nebojíš kupovat sýry na internetu? Já bych se bála, že se s nimi cokoli stane a já chytnu něco.

    superkarma: 0 19.11.2016, 14:42:33
  4. [3] janculka [*]

    Kvalitní italské sýry poznáš, pokud si je koupíš v obchodě, který se specializuje na italské potraviny. Třeba www.foodparadise.cz je můj oblíbený, protože mají sýry opravdu luxusní.

    superkarma: 0 26.10.2016, 03:23:56
  5. [2] bobani [*]

    nenajdete ve světě , sýry jako v Madetě ! Sml30

    superkarma: 0 06.10.2016, 09:58:46
  6. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 06.10.2016, 08:23:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme