Vaření

Ochutnejte klobásy z území dravce!

Máte rádi kvalitní klobásy? Pak máme pro vás zajímavou inspiraci!

Území dravce je značná část českomoravské Vysočiny s kouskem Jižních Čech. Je to místo, kde do výrobků firmy Krahulík proniká mocná energie přírody, esence lesů, rybníků a vůně pohledů k obzoru. Právě podmínky, ve kterých jsou klobásky vyráběny a kde probíhá proces zrání a sušení určují nejen kvalitu klobásky, ale i chuť. Všimněte si, že tyto zákonitosti využívají výrobci klobásek a salámů všude na světě. Proto i jedinečné klobásky z „Území dravce www.uzemidravce.cz“ jsou tak jedinečné!

Gomba

Z jakých klobás můžete vybírat?

  • Gombasecká
  • Chamburizo
  • Balaton
  • Uherská

Gombasecká klobása je v naší zemi úplná klasika. Původ už podle názvu odhadnete určitě správně – jméno a receptura pochází ze Slovenska. Pokud se ale zamyslíme nad trvanlivými klobáskami jako takovými, je nám asi jasné, odkud na Slovensko přišly. To, že jsou Maďaři jediní, kdo umí vyrobit pořádnou klobásu, ale už dávno neplatí.

V souvislosti s Gombaseckou klobásou by se možná hodilo zajet do Slovenského krasu, podívat se přímo do Gombasecké jeskyně. To je ale dlouhý výlet bez pointy, protože je to opravdu pouze zdroj jména.

Zato na Území dravce, především v jeho středu, se můžete občas při hlubokém nádechu setkat s vůní Gomby, kterou zrovna sušíme v našich přírodních sušárnách

.Gomba

Klobása vyniká silnou, koncentrovanou chutí masa a koření, tužší konzistence nám dává úžasný pocit při zakousnutí se. Je to prostě chlapská záležitost. A stejně jako jiné typicky „chlapské záležitosti“, se dnes naštěstí týká i žen. Zkrátka ocení ji všichni milovníci energické chuti. Mimo jiné je klobáska velmi odolná, má trvanlivost dlouhou 40 dní. Když si ji vezmete na výlet, nemusíte mít ani v teplém počasí strach, že by se zkazila. Je bez alergenů, tedy i bez lepku, a 100g této klobásy vyrobíme ze 136 g masa. Zakousněte se!

Jak popisuje klobásky Mirka Kvíčalová z firmy Krahulík? Zeptali jsme se jí na zajímavosti o klobáskách, které nyní v redakci testujeme:

Svou výraznou chuť získávají klobásy nejen díky vysokému obsahu masa, skvěle vyladěnému koření a uzení. Velký vliv na chuťový profil má samozřejmě celý výrobní proces. Všechny klobásy obsahují papriku. Paprika je ale pro Čechy důležitá zejména kvůli barvě – ke klobásám, které nejsou obarveny paprikou do červena, nemají důvěru. Naštěstí je hodně druhů papriky a některé nejsou chuťově příliš výrazné. Naše klobásy Gombasecká a Chamburizo jsou kratší (dvě nožky váží 170g), obě pouze z vepřového masa. Gombasecká klobása je tradiční klasika, s jemnou paprikou. Chamburizo klobása je nejpikantnější ze všech. Klobásy Uherská a Balaton jsou delší (dvě nožky váží 280g) a obě obsahují vepřové i hovězí maso. Uherská klobása je s jemnou maďarskou paprikou, Balaton svou typickou chuť získává díky kmínu. Všechny klobásy jsou v přírodním vepřovém střevě (jsme jeden z mála, ne-li jediný český průmyslový výrobce, který používá tato tradiční střeva).

klob

Názor redakce: Pokud máte rádi výraznější a pikantní chuť klobás, vyzkoušejte Uherskou nebo Balatonklobásu. Uherská je štiplavější, pokud máte rádi ostřejší jídla, určitě si ji zamilujete. Balaton je taky pikantní, ale oproti Uherské je jemnější. Zajímavou chuť má i Chamburizo. Všechny klobásky nádherně voní tou nezaměnitelnou vůní, při které se vám aktivují chuťové pohárky a sbíhají se vám sliny. Tato vůně se podle Mirky Kvíčalové line krajem, když se pohybujete v blízkosti přírodních sušáren (nacházejí se na „území dravce“). Právě probíhá naše testování, o kterém vás budeme informovat v dalším článku.

Základem výroby klobás, které vám chceme představit, je fermentace

Fermentace, tedy řekněme zrání za syrova, a následné sušení v dnes již unikátních přírodních sušárnách. Zde naplno pracuje „genius loci“ místa jejich vzniku, tedy krásné a čisté Vysočiny. Podmínky, ve kterých jsou klobásky vyráběny a kde probíhá proces zrání a sušení určují nejen kvalitu klobásky, ale i chuť

klobb

Pokud se vyrobí jinde, budou jiné!

Fakt, že je místo výroby důležité, jen potvrzují zkušenosti. Opakovaná zkouška vyrobit klobásu se stejnou recepturou na jiných místech, byla vždy neúspěšná. Pro výrobní proces je důležitá jak teplota, tak proudění vzduchu a v neposlední řadě relativní vlhkost. Těmto požadavkům Vysočinské klima maximálně vyhovuje.

klobbb

Samozřejmě se dnes dají všechny zmíněné parametry vytvořit i uměle a výrobky se mohou sušit v uzavřených prostorách s hodnotami nastavenými v počítači.  Ale pak jim něco prostě chybí.

Více na www.uzemidravce.cz

Čtěte naše články:

Objevujete rádi krásná místa? Nebo máte své oblíbené tipy, kam se rádi vracíte? Máme pro vás skvělý tip!

   
14.07.2014 - Maso a ryby - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [14] hlavička [*]

    klobásky a salám výborné.....vyzkoušeli jsme z výhry co jsem tady vyhrála Sml67

    superkarma: 0 14.07.2014, 20:31:17
  2. avatar
    [13] samecka [*]

    enko, nepotřebuješ umělé dýchání z úst do huby?????????????Sml52Sml32

    superkarma: 0 14.07.2014, 17:59:37
  3. avatar
    [12] bezinka [*]

    Sml59klobásky můžu, mňam, mňam...

    superkarma: 0 14.07.2014, 17:38:30
  4. avatar
    [11] Alena 12 [*]

    Jsou výbornéSml59

    superkarma: 0 14.07.2014, 13:41:06
  5. [10] dvoři [*]

    sem s němi Sml30Sml30Sml30 krahulík mám rád i paprikáš

    superkarma: 0 14.07.2014, 12:51:20
  6. avatar
    [9] vmarta [*]

    To můžu mňam Sml16

    superkarma: 0 14.07.2014, 12:35:01
  7. avatar
    [8] rendvo [*]

    mňam mňam klobásky mám ráda ochutnala bych je všechnySml30 a firma Krahulík má dobré výrobky

    superkarma: 0 14.07.2014, 11:59:43
  8. avatar
    [7] Milala [*]

    Mám ráda ostřejší klobásky,ale nakrájenou na plátky a třeba jako zobání k vínu či pivu.

    superkarma: 0 14.07.2014, 10:18:12
  9. [6] majka193 [*]

    Gombaseckou občas kupuji,je výborná

    superkarma: 0 14.07.2014, 10:16:06
  10. [5] Danulka K. [*]

    Gombaseckou milujeme...

    superkarma: 0 14.07.2014, 09:58:15
  11. [4] Klára Křížová [*]

    helikoptera — #3 Gombasecká je ostrá jen jemně. Uharská je ostřejší. Gombasecká tak akorát Sml67

    superkarma: 0 14.07.2014, 09:25:41
  12. avatar
    [3] helikoptera [*]

    hubajda — #2 to já ostré moc nemusím, hlavně aby byla pěkně vyuzená :)

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #4
    superkarma: 0 14.07.2014, 08:46:50
  13. avatar
    [2] hubajda [*]

    Jindriska8 — #1 a je ostra dneska dobrou ostrou klobasku dostat je umeni a nebo aspon tady u nas

    1. na komentář reaguje helikoptera — #3
    superkarma: 0 14.07.2014, 08:42:22
  14. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    Gombasecká je výbornáSml67

    1. na komentář reaguje hubajda — #2
    superkarma: 0 14.07.2014, 00:29:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme