Reklama

Vajíčka jsou v našich kuchyních jednou z nejběžnějších surovin. Běžně v obchodech si můžete koupit vejce slepičí, křepelčí, občas husí či kachní. My jsme otestovali, jak chutná vejce pštrosí a jak se s ním v kuchyni pracuje.

Láká vás ochutnávání netradičních surovin, ale trochu se jich obáváte, nebo třeba nevíte, kde je pořídit? Nezoufejte, rádi ochutnáváme zvláštní pokrmy za vás. Tentokrát přišlo na řadu: pštrosí vejce.

pštrosí vejce

Kde koupit pštrosí vejce?

My jsme ho pořídili při návštěvě pštrosí farmy v Doubravicích. Pštrosi zde chovají hlavně na maso, ale jedno až dvě vajíčka se tu občas koupit dají.

Jak jsme dělali pštrosí vejce

Nejprve ještě něco málo informací k námi zakoupenému vejci...

  • Síla skořápky: cca 3 mm
  • Hmotnost před vyfouknutím: 1.300 g
  • Hmotnost obsahu: 1.100 g
  • Hmotnost obsahu běžného slepičího vajíčka: 50 g
  • Vejce vydrží nenačaté asi měsíc, aniž by muselo být v chladničce. Po otevření je ho však nutné zkonzumovat okamžitě (stejně jako běžné slepičí vejce).

Otevírání

Když jsme vejce kupovali, viděli jsme v prodejně několik skořepin, které měly udělané asi dvoucentimetrové otvory. „Kdybyste ho vyfukoval, musíte udělat díru na obou stranách, tyhle jsme dostávali ven kompresorem, proto mají díru jen na jedné, vysvětlila prodejkyně. Zděšen jsem uvažoval, jak se budu k obsahu dostávat. Rada zněla hřebíkem a vrtákem, nakonec jsem ale k naťukávání použil nůž...

pštrosí vejce

Vrták přišel ke slovu po té - kdybych se nebál, že vajíčko poškodím, a použil vrtačku, asi by to bylo dílem chvíle, ale takto mi obrušování skořápky trvalo skoro hodinu... (No, vrták byl skoro stejně tupý jako vrták, co hu držel v ruce.)

pštrosí vejce

Hurá - dírky na obou stranách hotovy! Na jedné asi třímilimetrová, na druhé tak šesti.

pštrosí vejce

Vyfukování

Další dobrá rada prodejkyně zněla, že před vyfukováním je potřeba propíchnout nejen vnější blánu špejlí, ale celé vajíčko, aby se porušila i blanka na žloutku.

pštrosí vejce

Samotné vyfukování šlo překvapivě snadno na to, jak jsem se ho bál. Jako zadýchal jsem se, ale dalo se to zvládnout i přes ty menší dírky.

pštrosí vejce

Vajíčko zabralo skoro celou mísu...

pštrosí vejce

Kuchtění

Už při vyfukování jsem si všiml, že je vajíčko celkem slané, přesto ho maminka při kuchtění ještě trochu přisolila. Přidala hrášek, trochu strouhané nivy a drobně dokořenila, načež pěkně našlehala tak, že vajíčko z mísy málem přeteklo...

pštrosí vejce

Pak už následovalo smažení. Pštrosí vejce vystačilo na tři omelety průměru cca 22 cm a sedm dalších s průměrem 16 cm.

pštrosí vejce

Jak jsme si pochutnali?

Překvapilo mě, že vajíčko má prakticky totožnou chuť jako vejce slepičí. Jeho výhodou je, že neobsahuje tolik cholesterolu, takže je daleko zdravější. Dvě omelety jsem vzal do práce, abych je otestoval na redakci. Takhle to dopadlo...

pštrosí vejce

Radek KřížRadek Kříž (šéfredaktor)

Žádné extra pocity z toho nemám - dobré standardní vajíčko.

Dana SvobodováDana Svobodová (redaktorka)

Člověk má trošku zábrany, než si vezme. V hlavě mi běželo, že není mléko jako mléko a kozího bych se přece netkla. Takže mě opravdu hodně překvapilo, že chuť amolety byla, jako by byla usmažená ze slepičích vajec.

Klára WimmerováKlára Wimmerová (zástupkyně šéfredaktora)

Omeleta byla moc dobrá a chutnala mi, kdybych nevěděla, že je ze pštrosího vejce, nepoznala bych to. Ale měla jsem trochu respekt, než jsem si poprvé kousla.

Také všichni ostatní v redakci, koho jsem se ptal, se shodli na tom, že vajíčko chutnalo jako slepičí. Redaktorka Alexandra Stušková si stěžovala, že to bylo málo slané, ale to nebylo způsobené vajíčkem, leč odlišnými stravovacími návyky. Čili naše resumé zní...

  • Verdikt: Pštrosí vejce je chuťově takřka nerozeznatelné od slepičího. Z praktického hlediska je vhodné (kvůli množství) do větších rodin či na párty.

Čtěte také...

Redakce za vás ochutnala...