Vaření

Obrácený třešňový koláč s mandlemi

třešňový koláč

Vůně třešní, mandlí, karamelu a másla. Prázdniny u babičky, dlouhé letní dny a víkendy u vody. Jaké vzpomínky a příjemné pocity ve vás může vyvolat kousek výborného třešňového koláče? Upečte si jeden s námi.

Z košíku třešní, který mi přinesla kamarádka Jana, jsem se radovala dlouho. Upekla jsem bublaninu, uvařila několik lahví sirupu a skleniček s mnoha druhy džemu. A pořád jsem si nechávala misku třešní na nějaký bombastický dezert. Zapomněla jsem dodat, že obě děti neustále běhaly kolem koše a zobaly jednu za druhou. Ano, koš byl opravdu velký. :-)

Když je dobrý obrácený jablkový koláč - Tarte Tatin, proč by nešlo upéct i podobný třešňový? Nápad je na světě a teď už se jen pustit do práce. Výsledek? Vyzkoušejte sami. U nás se po něm jen zaprášilo a zmizel ještě vlažný.

Na pečení jsem použila hlubší keramickou formu na koláč o průměru 25 cm. Můžete použít i rozevírací formu na dort nebo hranatý plech. Jen aby se vám koláč potom dobře vyklopil, protože to, co máte na dně formy, bude potom na vrchu koláče.

třešňový koláč

Suroviny

  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 2 hrsti mandlových plátků

Postup

Ze 100 g cukru a 100 g másla si připravte karamel. Do rozehřátého hrnce nasypte cukr, který se začne rozpouštět a zlátnout. Když začne chytat tmavě zlatou barvu, můžete odstavit hrnec z plotny a opatrně přidejte máslo a rozmíchejte. Nelekejte se, bude chvíli trvat, než se obě suroviny spojí. Dávejte pozor, aby karamel z cukru nebyl moc tmavý, byl by hořký.

Připravenou formu si vymažte máslem, hlavně boky. Potom do ní na dno nalijte karamel. Na ten naskládejte nebo nasypte vypeckované třešně, které posypte mandlovými plátky.

třešňový obrácený koláč

Měkké máslo a cukr začněte společně šlehat. Až se spojí, přidejte nejdříve jedno vejce, zašlehejte, a poté i druhé. Po chvíli šlehání budete mít světlou hladkou pěnu.

Do pěny přidejte polovinu mouky, zašlehejte. Teď kysanou smetanu a smetanu ke šlehání. Opět zamíchejte. A nakonec zbylou mouku, smíchanou se sodou a špetkou soli. Umíchejte hladké, celkem málo tekuté těsto, které opatrně přeneste na třešně a uhlaďte. Pracujte jemně, aby vám třešně moc necestovaly po dně.

Pečte na 180 °C, asi 45 až 50 minut. Povrch koláče bude zlatavý.

Vyndejte z trouby a ihned vyklopte na připravenou podložku. Nechejte trochu vychladnout a můžete podávat.

Koláč je skvělý! Voní máslem a karamelem a chutná tak, že se budete těšit na léto.

Dobrou chuť přeje Elly.

třešňový koláč

Čtěte také

   
18.06.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] helikoptera [*]

    no, dneska jsem zkoušeli a nějak nám nešel ten karamel, podle návodu jsme na rozpálené pánvi rozpustili cukr a když začal tekutět a zlátnout, dali jsme pánev stranou a přidali máslo - během chvilky se to zhrudkovatělo a již se s tím nedalo nic dělat a ani náhodou se to nespojilo. Podruhé jsme zkusili přidat rozpuštěné máslo a úplně neodstavovat, nicméně to hrudkovatělo již při rozpouštění cukru a stejně se to nechtělo spojit a máslo nám poté v troubě vyteklo (použili jsme dortovou formu) a doooost nám zakouřilo kuchyň - jak se má ten karamel teda udělat?

    superkarma: 0 22.06.2015, 18:42:01
  2. [16] kabalenka [*]

    Mňam. Dala bych si mit ty třešně. Jenže v obchodu jsou tak drahýSml15

    superkarma: 0 18.06.2015, 20:42:11
  3. [15] Breberka456 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 18.06.2015, 19:13:32
  4. [14] Jana Ládyová [*]

    elly — #8+ Klára Křížová — #9

    Protože po třešňové bublanině, kterou jsem upekla včera, se jen zaprášilo, zkusila jsem dnes, elly, tento recept. Všechny suroviny - až na kysanou smetanu - naštěstí byly doma. Nahradila jsem ji dvojnásobkem smetany ke šlehání.

    Zde je výsledek:

    superkarma: 2 18.06.2015, 18:21:17
  5. avatar
    [13] Kadla [*]

    Vypadá nádherně a určitě je skvělý, ale nemůžu ho zkusit upéct, páč bych ho spráskla sama a měla bych šupem o 2 kila víc Sml52

    superkarma: 0 18.06.2015, 12:32:34
  6. [12] kotakoj [*]

    Sml16Sml67

    superkarma: 0 18.06.2015, 12:25:08
  7. [11] bobani [*]

    třešně můžu jen přímo ze stromu

    superkarma: 0 18.06.2015, 10:28:43
  8. [10] ZdenaZ [*]

    už nevyzkouším máme po třešních a už se na ně nemůžu ani podívat-koláče, marmeláda,knedlíky už ne ale příští rok to určitě zkusím už jsem si recept napsala

    superkarma: 0 18.06.2015, 10:07:59
  9. [9] Klára Křížová [*]

    elly — #8Budu mít o víkendu třešně, musím ho zkusit

    1. na komentář reaguje Jana Ládyová — #14
    superkarma: 0 18.06.2015, 09:51:27
  10. avatar
    [8] elly [*]

    margot — #7a - je správně... A....vyplatí :-D

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #9
    2. na komentář reaguje Jana Ládyová — #14
    superkarma: 0 18.06.2015, 09:24:28
  11. avatar
    [7] margot [*]

    elly — #6 a) koš opravdu příliš veliký - b) osoba táhnoucí koš příliš slabáSml57Sml30

    na každý pád, přemůžu se a recept vyzkouším, vypadá fakt pěkněSml16 jen se obávám, že když koláč pak stejně zvrznu sama, jestli se ta hora práce a kalorií navíc vyplatíSml32

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 18.06.2015, 08:47:36
  12. avatar
    [6] elly [*]

    margot — #1nemohla jsem ten koš ani utáhnout :-DSml67

    1. na komentář reaguje margot — #7
    superkarma: 0 18.06.2015, 07:37:16
  13. [5] kimil [*]

    určitě vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 18.06.2015, 07:31:40
  14. [4] manislava [*]

    Sml59

    superkarma: 0 18.06.2015, 06:38:28
  15. avatar
    [3] renda4141 [*]

    Tak ten teda určitě zkusím, jen co nám dozrajou třešně Sml67

    superkarma: 0 18.06.2015, 06:17:01
  16. avatar
    [2] gerda [*]

    to může být výborné!!Sml67

    superkarma: 0 18.06.2015, 05:21:32
  17. avatar
    [1] margot [*]

    to asi nebyl koš, ale rovnou nůšeSml30

    obrácený jablkový je ňam, třešně bohužel u nás nikdy na tepelné zpracování nevyzbydou, páč se neumím ovládatSml52

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 18.06.2015, 00:07:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme