Vaření

Obrácený jarní dortík

obrácený dortík

Máte chuť na svěží dort, který není nijak náročný na přípravu? Vyzkoušejte recept naší čtenářky Jany, která nejen ráda vaří, ale hlavně ráda peče. Její nápad se vám bude hodit, nejen když plánujete rodinnou oslavu.

Ozdobit ho můžete libovolným ovocem, které zrovna máte po ruce nebo které má sezonu. Dort bude skvělý také posypaný čokoládovými hoblinkami nebo praženými oříšky. Zkuste ho přelít karamelovou polevou a ozdobit vlašskými ořechy.

Suroviny

na těsto

  • 2 vejce
  • 60 g polohrubé mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje        
  • 3 větší jablka + skořice + třtinový cukr

na krém

  • 1 tvaroh ve vaničce (250 g)
  • 1 zakysaná smetana (250 g)
  • cukr dle chuti nebo jiné sladidlo (např. agávový či javorový sirup)

Na dohotovení budeme potřebovat mandlové lupínky a libovolné ovoce na ozdobu

obrácený dortík

Postup

Nejprve si připravíme jablka - oloupeme je a nastrouháme nahrubo. Dno dortové formy (nejlépe o průměru 24cm) vyložíme pečícím papírem. Jablka navrstvíme na dno formy, posypeme třtinovým cukrem a skořicí. 

Dále se pustíme do přípravy jednoduchého těsta. Vyšleháme si bílky s cukrem dotuha. Poté postupně přidáme žloutky, olej a dále ještě chvíli šleháme. Nakonec opatrně vmícháme prosátou polohrubou mouku. Těsto nalijeme do dortové formy, na jablíčkovou vrstvu, a pečeme cca 30 minut na 160 - 180 °C. 

Mezitím, co se nám bude korpus péct, připravíme krém - smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, důkladně promícháme a dle své chuti osladíme. Použila jsem agávový sirup, ale klidně použijte cokoliv, co máte doma - jiný druh sirupu (javorový, datlový...) nebo klasicky, moučkový cukr.

Po upečení, vychladlý korpus vyjmeme z formy, otočíme jej tak, aby vrstva jablek byla nahoře, sejmeme pečící papír a navrstvíme tvarohovo-smetanový krém.

Dortík ozdobíme nasucho opraženými mandlovými lupínky a ovocem.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Máme pro vás i další skvělé recepty na koláče

rebarborový koláč

lemon tart

tvarohovo makový koláč

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

   
03.05.2017 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [11] kmonika [*]

    Ten urcite vyzkousimSml16

    superkarma: 0 04.05.2017, 12:23:37
  2. avatar
    [10] Myškomedvídek [*]

    dobrý receptSml67

    superkarma: 0 03.05.2017, 19:33:53
  3. avatar
    [9] vladka321 [*]

    To je skvělý recept, udělám ho a moc se už těším Sml67

    superkarma: 0 03.05.2017, 18:51:31
  4. [8] slávenka [*]

    Koláč upeču, díky za recept.Sml67

    superkarma: 0 03.05.2017, 17:50:14
  5. avatar
    [7] lennulik [*]

    Mňam, vypadá krásně a ten by mohl zvládnout i takový antitalent jako jsem já Sml30

    superkarma: 0 03.05.2017, 16:45:01
  6. [6] MARIE MATEJKOVA [*]

    Moc lákavé,ze budeme o víkendu zase hřešit je nasnadě Sml59

    superkarma: 0 03.05.2017, 12:10:48
  7. [5] babinka [*]

    Výborný dortík, znám ho...taky brzy udělám...Sml59

    superkarma: 0 03.05.2017, 11:51:04
  8. [4] anina4 [*]

    nemohu odolat a ukládám recept na víkend nejspíš udělám,vypadá moc krásně

    superkarma: 0 03.05.2017, 11:01:36
  9. [3] V19 [*]

    koláčik upečenýSml59 - po obede ku káveSml16

    superkarma: 0 03.05.2017, 11:01:11
  10. [2] bobani [*]

    sbíhají se mi sliny

    superkarma: 0 03.05.2017, 09:38:58
  11. [1] kantor10 [*]

    vypadá dobře

    superkarma: 0 03.05.2017, 08:05:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme