Reklama

Obezita, nekontrolovatelný hlad a přibírání na váze nemusí být podle nejnovějších studií amerických vědců pouze příčinou slabé vůle ve stravovacích návycích a nedostatku pohybu. Nové vědecké studie zkoumají vir, který může výraznou měrou přispívat k příbytku na váze.

fat

Obezita je v současnosti považována za celosvětovou epidemii. V USA dokonce v posledních letech štíhlí lidé patří k menšině. Dva ze tří dospělých a každé třetí americké dítě mají podle nejnovějších průzkumů nadváhu nebo přímo bojují s obezitou. Ani Evropa však nezůstává pozadu a na první příčky největších tlouštíčků se úspěšně projedli také Češi. Není divu. Žijeme ve světě, kdy jsme téměř 24 hodin denně obklopeni jídlem. Manuální a fyzicky náročné práce se díky vyspělé technice zúžily na minimum a většinu populace nyní tvoří bílé límečky, které celý den doslova prosedí  v kancelářích. Zdá se celkem logické, že lidé tloustnou. Jenže i tak mezi námi žijí jedinci, kteří i přes svůj líný životní styl zůstávají štíhlí. Nedrží diety a nijak se přitom netrápí hlady. Mohou za to geny? Kvalitnější metabolismus?
Eric Ravussin, vedoucí Divize biomedicínského centra v americkém státě Luisiana, který již léta zkoumá příčiny obezity, se svými kolegy nedávno došel k překvapivým výsledkům. Podle něj bychom se neměli ptát, proč lidé přibírají, ale proč se některým daří udržet váhu, přestože se jejich životní styl nijak neliší.

Virus podporuje tukové buňky

Američtí vědci nyní zkoumají asi 10 různých virů, které mohou podporovat tvorbu tuku, a přispívat tak k obezitě. Nejpodezřelejším je vir s názvem adenovirus 36. Ten již vědci testovali na kuřatech, myších a dalších laboratorních zvířatech. Ve všech případech zvířata začala přibírat čtyřikrát rychleji než ta, která virem infikovaná nebyla. Vědci zatím nemají povoleno virusem infikovat lidské jedince, ale podařilo se jim zjistit, že velkému procentu sledovaných obézních lidí chyběly v těle proti tomuto viru protilátky.
„To znamená, že u mnoha obézních se nákaza virem potvrdila,“  říká Eric Ravussin v rozhovoru pro americký vědecký časopis Nutrition Action, ale zároveň dodává: „Není potřeba se bát, že by šlo o něco jako je cholera. Přesto můžeme dnes s určitostí říci, že jsme byli poněkud naivní, když jsme příbytky na váze přisuzovali pouze stravě a nedostatku pohybu.“

Vědci zatím netuší, jakým způsobem se anderovirus 36 do těla přenáší, a nadále jej zkoumají.

Ravussin rovněž upozornil na neuvěřitelné účinky bakterie, která se nachází v lidských střevech. O výzkumu informovali vědci na evropském diabetickém kongresu v říjnu loňského roku. Bakterie se zkoumaly pomocí výkalů, které se v rámci výzkumu přenesly z jednoho pacienta do druhého (například zamícháním malého vzorku stolice do jídla). Bakterie ze střeva hubených pacientů předané obézním lidem, výrazně zlepšily funkci jejich metabolismu, a naopak. U některých pacientů se dokonce zhoršila, nebo naopak zlepšila citlivost na inzulín.  

Zdroj: Nutrition Action Healthletter Magazine