Vaření

Oběd pro dva z parního hrnce

oběd z parního hrnce

Perfektní vánoční dárek! Parní hrnec. Značku uvádět netřeba, všechny fungují podobně. Ale povídání si necháme na příště, až si všechno pořádně nastuduji. :-)
Dnes recept - naše první pokusy. A dopadly výborně. Kdo parní hrnec nemá, nemusí věšet hlavu. Šel by použít napařovač na knedlíky, případně něco podobného.

A největší výhody? Skvělé, šťavnaté maso, uvnitř růžové. Mrkev, která při žádné úpravě nechutná tak dobře, křehký květák a lehce rajčatová omáčka.

Suroviny

1 vepřová panenka
2 stroužky česneku
sůl a pepř
pár růžiček květáku
pár kousků mrkve
1 - 2 větvičky cherry rajčat

Postup

Vepřovou panenku omyjeme, osolíme a ze všech stran opepříme. Stočíme ji do prostřední misky parního hrnce a na povrchu uděláme ne příliš hluboké zářezy, do kterých dáme plátky oloupaného česneku.
vepřová panenka

K masu do misky přidáme cherry rajčátka, na větvičce.
Do spodní misky dáme růžičky květáku a kousky mrkve. Opět osolíme a lehce opepříme.
Horní misku při tomto vaření nepoužíváme.
zelenina

Zásobník na vodu naplníme do maxima a parní hrnec zapneme.
Toto menu pro dva se v parním hrnci vaří asi 30 minut.

Přílohy necháme na vás. My jsme po dokončení vyndali panenku z misky a do šťávy po ní jsme nasypali zbylou rýži z předchozího dne a ještě na pár minut zapnuli hrnec, aby se rýže prohřála.

Dobrou chuť přeje elly.

   
06.01.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [28] KamcaPol [*]

    Jak já miluju tzv. Eintopf, to pro mě teď v moderní době představuje parní hrnec Tefal.

    superkarma: 0 24.10.2016, 16:08:51
  2. avatar
    [27] SandraAbigail [*]

    Od té doby co ho máme vaříme pouze v parním hrnci. Maso, zelenina, přílohy, všechno luxusní, výborné a zdravé. Žádné přepálené hnusné tuky, všechno je krásně dobroučké, měkoučké a zkrátka na něj nedám dopustit. Taková rybička z parního hrnce absolutně nemá chybu.

    superkarma: 0 12.07.2015, 21:08:16
  3. [26] Martina59 [*]

    Jedině klasické hrnce

    superkarma: 0 14.04.2013, 11:20:23
  4. [25] Martina59 [*]

    Proto používám pouze kvalitní hrnce

    superkarma: 0 14.04.2013, 11:19:55
  5. avatar
    [24] ekleinovka [*]

    Parní hrnec jak tak pročítám vaše komentáře za moc nestojí,raději papinak

    superkarma: 0 24.02.2012, 15:22:34
  6. avatar
    [23] Hanďule [*]

    Bugy — #22  Sml22

    superkarma: 0 19.01.2012, 15:48:57
  7. avatar
    [22] Bugy [*]

    Já jsem parní hrnec taky dostala k vánocům. Až dneska jsem v něm vařila brambory a květák na kari. Šlo to.

    Slyším - čtu, že se v něm dobře vaří knedlíky. Tomu bych věřila, ale normálně se vaří ve slané vodě. Takže v parním hrnci se vaří bez osolení?

    1. na komentář reaguje Hanďule — #23
    superkarma: 0 19.01.2012, 15:01:11
  8. [21] Rikina [*]

    evelyn — #15 souhlas, jestliže ta divná šedomodrá věc na talíři je maso, tak děkuju pěkně, zůstanu u tradičních "nezdravých" úprav. Sml57 

    superkarma: 2 07.01.2012, 17:09:35
  9. avatar
    [20] kobližka [*]

    Byla jsem týden u kamarádky na chaloupce a ta "vařila-pařila" v tom zázraku.Možná pro dietáře a děti O.K.Možná i na tu zeleninu O.K. Ale maso???? NE!Jak psala Dante - bez chuti.Copak musím všude cpát bylinky a koření,aby mě to chutnalo?Já chci mít normální chut masa...a vařené mi dají ve špitále,až tam někdy budu (klepu na dřevo,abych setomu vyhnulaSml16.....jak tomu špitálu,tak vařenému masu)

    superkarma: 1 07.01.2012, 01:12:07
  10. avatar
    [19] andik1 [*]

    Parní hrnec mám přes dva roky a jídlo jsem v něm "pařila"Sml21 dvakrát nebo třikát, zelenina byla dobrá, ostatní nic extra a maso jsem z toho jedla akorát já;

    Nějak jsem nepochopila jak dlouho se tam má co připravovat, min jsou tam sice i na vejce -30 min!, ale přišlo mi, že ty uvedené časy jsou moc dlouhé; pro dietu či zdravou výživu určitě vhodné, kdyby mi to někdo připravoval, ale dlouho bych u toho nevydrželaSml24

    superkarma: 0 06.01.2012, 23:32:02
  11. avatar
    [18] mio [*]

    moula — #17 souhlas. já zatím vařila /teda pařilaSml54/ pouze dvakrát (vánoční dar), poprvé včetně kuř.masa a podruhé už pouze zelenina a brambory (ty byly teda luxusní, mnohem lepší než vařené ve vodě, ještě mám u hrnce speciál sítko na bylinky, takže kmín a provensál.byliny to krásně provoněly), filety z ryby jsem k tomu dělala klasik na pánvi na másleSml30. Ale na tu zeleninu, přílohy apod. je to superSml67

    superkarma: 0 06.01.2012, 19:30:40
  12. avatar
    [17] moula [*]

    Zeleninu delam v pare casto, je skvela, ale tady mi uniklo, proc se na rajcatech nechavaji stopky. Maso z pary je mozna dobre pro zvlastni dietu, kdy clovek nesmi oleje a opecene veci, ale po jednom vyzkouseni uz nikdy vice! Bylo odporne a vypadalo jeste hur. Masove knedlicky do rajske mozna, zavarka do polevky dejme tomu, ale kus masa v celku neeeeSml23.

    1. na komentář reaguje mio — #18
    superkarma: 0 06.01.2012, 17:18:44
  13. [16] Jala [*]

    Dívala jsem se na netu na typy parních hrnců a je jich nepřeberné množství. Nebylo by možné přece jen napsat, se kterou značkou máte dobré zkušenosti pro snadnější orientaci? To maso se vaří (tedy propařuje) stejně dlouho jako ta zelenina? Nevím, jestli to ale není na můj vkus příliš dietní.

    A mám ještě jeden dotaz. Nemá někdo z vás osobní zkušenost s parní troubou? Pokud ano, asi se v ní nedá péct cukroví, že?

    Kdysi jsem o ní vážně uvažovala, ale nakonec jsem zvolila normální multifunkční troubu s grilem a horkovzduchem. Jsem s ní maximálně spokojená, ale na věčné časy také nebude.

    superkarma: 0 06.01.2012, 16:25:33
  14. avatar
    [15] evelyn [*]

    elly — #5 mne se to maso nelibi od pohledu, ma divnou barvu, skoro jedovatou, asi bych na nej nemela chut, ta zelenina OKSml32

    1. na komentář reaguje Rikina — #21
    superkarma: 1 06.01.2012, 13:24:35
  15. avatar
    [14] átéčko [*]

    Dante Alighieri — #4 taky bych řekla. proto mě to vůbec nelákáSml23

    superkarma: 0 06.01.2012, 13:14:24
  16. [13] dadma [*]

    Dcera v tom vařila pro malého od 5 měsíců asi do dvou let, ale jinak to také nepoužívá ,jídlo jim z toho nechutná.Možná ta zeleninka je určitě lepší v páře než vařená.

    superkarma: 0 06.01.2012, 12:29:38
  17. avatar
    [12] elly [*]

    jsem ráda, že se vám recepty hodí. Určitě zase přidám další. Dnes budou kuřecí prsíčka s brokolicí a bramborem.

    superkarma: 0 06.01.2012, 12:13:28
  18. [11] murat [*]

    Sml67 na parní hrnec nedám dopustit, všechna zelenina je z něj vynikající, růžičková kapusta, kukuřice, hrášek, mrkev, brambory Sml67 má to mnohem lepoší chuť než " vymáčená" zelenina z vody. stejně tak vynikající knedlíky. jedině z P.H. a ryby dělám taky v něm Sml22

    superkarma: 1 06.01.2012, 12:13:02
  19. avatar
    [10] Lukáš Čejka [*]

    honzik101 — #8 mne by, myslim, panenka k poledni svacince stacila Sml16

    superkarma: 1 06.01.2012, 11:53:05
  20. avatar
    [9] Hanďule [*]

    Mám ho už pár let, ale vařím v něm jen knedlíky a občas si tam hodím brokolici, ta je nepřekonatelná.

    Maso v něm nevařím nikdy Sml23

    superkarma: 0 06.01.2012, 11:47:03
  21. avatar
    [8] honzik101 [*]

    to bychom měli s manželem jako předkrm

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #10
    superkarma: 0 06.01.2012, 11:16:42
  22. [7] FAXÍK [*]

    dostala jsem k vánocům parní hrnec a učím se v něm vařit

    děkuji za super recept, který ráda vyzkouším

    superkarma: 0 06.01.2012, 10:39:59
  23. avatar
    [6] Dante Alighieri [*]

    elly — #5 Možná s tim jen neumim, no... Ale když jsem si v tom dělala zeleninu, kterou si normálně dusim na oleji, tak mi tam ten "napečenej" olej chyběl a už jsem to tak víckrát nedělala.

    superkarma: 0 06.01.2012, 10:22:41
  24. avatar
    [5] elly [*]

    Dante Alighieri — #4 v tom případě špatně ochucené. Když použiješ koření, bylinky, atd. jako při normálním vaření, je jídlo mnohem chutnější z páry. Třeba zrovna ta mrkev. Tak výbornou chuť z ní nevytáhneš žádnou jinou přípravou. Maso bylo ochucené taky skvěle, česnekovo-pepřové, šťavnaté...

    1. na komentář reaguje Dante Alighieri — #6
    2. na komentář reaguje evelyn — #15
    superkarma: 1 06.01.2012, 10:17:14
  25. avatar
    [4] Dante Alighieri [*]

    helča 65 — #2 Máme, jídlo z toho nám nechutná. Je to prostě nemastný neslaný. Sml80

    1. na komentář reaguje elly — #5
    2. na komentář reaguje átéčko — #14
    superkarma: 1 06.01.2012, 10:09:50
  26. avatar
    [3] Julianna [*]

    helča 65 — #2 taky mě lákáSml16

    superkarma: 0 06.01.2012, 09:06:43
  27. [2] helča 65 [*]

    Sml80Asi mi tento článek pomůže překonat váhání, jestli parní hrnec ano, nebo ne. Zatím jenom sleduji v obchodech a na internetu typy parních hrnců a nejsem schopná se rozhodnout, mám-li si hrnec koupit. Jsem sama a každý den si vařím a tak si myslím, že parní hrnec by mohl být dobrým pomocníkem. Jaké máte s vařením v parním hrnci zkušenosti? Byla bych vděčná za rady. Děkuji. Sml59

    1. na komentář reaguje Julianna — #3
    2. na komentář reaguje Dante Alighieri — #4
    superkarma: 0 06.01.2012, 08:02:23
  28. [1] lidicka [*]

    Mám mikrovlnku s  funkcí parního vaření.  Když jsme rekonstruovali bytové jádro a kuchyň přišla vhod - všechno jsem vařila v páře. Samozřejmě používám ji neustále. Za několik minut jsou uvařeny brambory, rýže, o zelenině ani nemluvě.Sml16

    superkarma: 0 06.01.2012, 06:31:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme