Vaření

O salátech a zálivkách s Reném Vokurkou, šéfkuchařem sítě restaurací Pizza Coloseum

Jsou lehké, zdravé, přesto v naší kuchyni lehce opomíjené. Řeč je o salátech a jejich zálivkách. Nechte si poradit od šéfkuchaře sítě restaurací Pizza Coloseum René Vokurky, jak vykouzlit ty nejlepší zeleninové i ovocné lahůdky.

René Vokurka

René Vokurka

Saláty jsou celoroční pokrm a lze s nimi vykouzlit velké lahůdky. Je dobré pro saláty mixovat ovoce a zeleninu?
Samozřejmě, ovoce je osvěžující vždy, když je čerstvé, je to velmi oblíbená kombinace. Vždy je však lepší kombinovat s jedním druhem ovoce. Hlavně nedoporučuji ovoce s peckou,to je trochu past.

Jakou kombinaci byste doporučil, pokud lze mixovat?
Třeba citrusy s radiccio listy, výborná kombinace nakyslého s hořkým. Jahody s rucolou či římským salátem, výborné jsou kombinace zeleniny, sýrů a ovoce (kozí sýr s jahodami a rucolou, řapíkatý celer s plísňovým sýrem a fíky, červená řepa s jablky a krémem z ovčího sýru). Kombinací je nesčetně.

Pizza Coloseum

Když přidáme do salátu avokádo, často se z něho stane kašička a ze salátu nepěkné jídlo, byť chuťově dobré. Lze tomu zabránit, aby i vizuálně salát vypadal hezky?
Je třeba používat avokádo zralé, ne tvrdé (nahořklé a nepoživatelné) ani přezrálé, kašovité. Musí být akorát.

Jak byste doporučil ochutit papáju do salátu a zmíněné avokádo?
Papája se samozřejmě do salátů dává, ale spíše do ovocných, je dost sladká. U nás není tak používaná, jako třeba mango, které je chuťově lepší, např. s mořskými plody či grilovanou rybou.

Pizza Coloseum

Když pokládáme na salát grilovanou rybu či sýr, doporučujete ještě přidávat zálivky? Popř. jaké?
Každý salát, který jde přímo na stůl, by měl být zalitý, ne nalitý. I s rybou či sýrem. U nás v restauracích máme caesar s dresinkem na lososa i kuře, grilovaný kozí sýr na rucole s dresinkem. Salát z červené čočky se slaninou a vejcem je také ochucený. Vše musí mít chuť, i listy.

Pizza Coloseum

Jak udržet nakrájenou zeleninu v míse co nejdéle čerstvou, pokud si ji potřebujeme připravit s předstihem třeba pro návštěvu a vaříme více věcí najednou?
Zeleninu lze nakrájet i den předem. Listy lze oprat a vysušit také den předem. Pouze pak skladovat suché, v zavřené misce a hlavně bez dresinku či soli a oleje.

Inspirujte se tipy na zálivky.

Dresink základní

Vymícháme citronovou šťávu se solí do rozpuštění, pak metlou vmícháme do husté emulze olivový či slunečnicový olej.

Dresink dijonský

To samé jako u základního dresinku, pouze se lžičkou dijonské hořčice.

Dresink rajčatový

Upečeme rajčata napůl krojená a posypaná cukrem, solí a pepřem do měkka. Necháme vychladnout. Přepasírujeme šťávu do misky, přidáme kapku balsamico octa, nasekanou bazalku a vmícháme do emulze extra olej. Výborný k sýrům a křupavému pečivu.

Pizza Coloseum

Dresink jogurtový s mátou

Opět vmícháme nasekanou mátu do řeckého jogurtu, přidáme sůl, pepř, citron a extra olej do emulze.

Přečtěte si také:

   
18.08.2015 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [5] RenataMor [*]

    Sml59

    superkarma: 0 18.08.2015, 12:14:17
  2. avatar
    [4] vopis [*]

    už jsem si zapsala Sml16

    superkarma: 0 18.08.2015, 12:08:25
  3. [3] kozeluhova [*]

    Příhodné jménoSml16

    superkarma: 0 18.08.2015, 09:25:29
  4. avatar
    [2] vodilulu [*]

    Vypadá to krásně. A pan Vokurka děla saláty? Tak snad nezapomíná na okurku jako Katka :D

    superkarma: 0 18.08.2015, 07:25:12
  5. avatar
    [1] renda4141 [*]

    Další trefa do chutě.Sml16 Mmmmm h ....hned bych jedla jeden za druhým. Když si pročítám ty recepty a koukám na ty talíře, jak v nich ty salátky na mě volají: ,,Sněz mě". Sml30 Jdu omrknout ledničku. Sml30

    superkarma: 0 18.08.2015, 06:27:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme