Bulvár

Nový průvodce světem kávy

Káva - báječný nápoj, který pomáhá začít den, naladit skupinku lidí na stejnou notu nebo dobít energii, když jste unavení. Není divu, že si získává větší a větší oblibu. Stále více lidí se o kávu zajímá, snaží se sehnat kvalitní kávu a investuje nemalé prostředky do přístrojů pro domácí přípravu kávy. Na českém knižním trhu přitom stále chyběla kniha, která by přehledně shrnula vše, co o kávě potřebujete vědět. Nakladatelství Smart Press proto takovou knihu připravilo, její autorkou je odbornice na slovo vzatá - Petra Veselá.

kavaPetra Veselá se již několik let věnuje nejen své kavárně v Jílovém u Prahy a vzdělávání v oblasti kávy, ale i propagaci kvalitní kávy a správných způsobů její přípravy. Proto přijala nabídku na napsání knihy a pustila se do ní skutečně poctivě - při přípravě kapitoly o plantážích sháněla informace u pěstitelů a dovozců kávy, kvůli textu o pražení kávy se vydala do italské pražírny kávy Vescovi, všechny recepty na kávové nápoje „otestovala" na návštěvnících své kavárny nebo na soutěžích ve vaření kávy. Díky tomu vznikla obsáhlá publikace, která obsahuje spoustu zajímavých informací pro běžné spotřebitele i pro odborníky.
Na co se můžete v nové knize těšit? Dozvíte se, jak se káva pěstuje, sklízí a zpracovává, jak se praží a mele a jaký vliv mají tyto fáze na výslednou chuť.
„Káva je skvělý nápoj a je čím dál tím populárnější. Věnuju se jí už dlouho, šest let mám vlastní kavárnu a pořád se učím. Chtěla jsem všechno to, co jsem se naučila, předat dál, proto jsme napsala tuhle knihu,“ řekla Petra Veselá, autorka knihy.

Kniha byla novinářům představena na setkání s autorkou, které se konalo ve čtvrtek 25. listopadu v pražské kavárně Globe. Petra Veselá nejen představila svou knihu, ale připravila krátkou exkurzi světem kávy s ukázkou její přípravy.
Hostem setkání byl Roman Paulus, šéfkuchař pražského hotelu Radisson SAS Alcron. Zdůraznil, že káva se může snoubit s jídlem stejně jako víno nebo koktejly, přiznal ale, že on sám na klidné vypití kávy moc času nemá. „Káva má s dobrým jídlem hodně společného, také je to jeden ze způsobů, jak si užít třeba setkání s přáteli,“ dodal.
„Naše nakladatelství stálo u začátku trendu, který Hanka Michopulu napsala Zpátky domů - tedy trend návratu k domácímu vaření. V tuhle chvíli vnímáme trend zájmu o kvalitní kávu a její přípravu. A jsme hrdí, že se opět stáváme součástí tohoto trendu,“ dodává k tomu Martina Boledovičová, nakladatelka.

O KNIZE

Káva je báječný nápoj. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách a u přátelských posezení. Nabízí se bezpočet možností, jak ji připravit, ale také jak si s ní hrát a jak si ji co nejlépe vychutnat. Můžete ji i degustovat podobně jako víno.

Petra Veselá kávě rozumí. Několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy a reprezentovala na mistrovství světa, má vlastní kavárnu a pořádá školení o kávě.

Seznámí vás s historií kávy, dozvíte se, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují totiž různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou chuť, to, jak káva chutná, ovlivňuje také pražení, mletí, uchovávání.

Další část knihy se věnuje vlastní přípravě kávy. Jak kávu správně namlít? Jak má vypadat správné espresso nebo cappuccino? Co znamenají názvy na kávovém lístku? A jak si skvělou kávu připravit i doma? Co je to french press, chemex nebo vakuum pot? V této knize najdete kromě odpovědí na tyto otázky také skvělé recepty na kávové nápoje i rady pro nákup, uchovávání a přípravu kávy nebo tipy na dobré kavárny.

Petra Veselá

V devatenácti letech Petra absolvovala první kávové školení a otevřela kavárnu Zlatý korálek, od té doby se kávě intenzivně věnuje.
Zúčastnila se několika ročníků soutěže Mistr kávy. První rok skončila na 3. místě a získala cenu sympatie, dvakrát soutěž vyhrála. Českou republiku reprezentovala na World barista championate a Mistrovství světa v latté art. V únoru 2008 otevřela školicí středisko v Brně, kurzy kávy se nyní pořádají i v kavárně v Jílovém u Prahy a v Praze. Společně s týmem Coffee specialist z Brna organizuje úspěšné kávové akce Coffeeright. Byla koordinátorkou české sekce instituce Speciality Coffee assn. of Europe. Pod záštitou SCAE organizovala soutěž Barista roku a Mistrovství republiky baristů v přípravě kávy.
Kniha o kávě je její knižní prvotinou.

Roman Paulus

Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron a Kuchař roku 2009 působil také ve vídeňském Hiltonu, londýnském Savoyi a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II. Šéfkuchařem v hotelu Alcron je od roku 2008.
Prošel významnými profesními školeními, byl na stáži v restauracích oceněných michelinskou hvězdou (La Pergola v Římě či Maison du Boeuf v Bruselu). V roce 2004 se stal Mladým manažerem roku vyhlašovaným Národní federací hotelů a restaurací ČR, restaurace Alcron se pod jeho vedením umístila na 1. místě Maurerova výběru GRAND RESTAURANT 2009. Druhá hotelová restaurace, La Rotonde, se v tom samém žebříčku umístila na 7. místě.
V hotelu Alcron navázal mimo jiné na úspěšný projekt lekcí vaření pro veřejnost, vede rovněž lekce vaření pro děti. Také vede blog foodTV.cz.

Více informací o knihách z nakladatelství Smart Press najdete na www.smartpress.cz.

   
07.12.2010 - Kultura - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [5] Makova_panenka [*]

    mně se líbí obal knihy, je takový tajemný Sml16 knížka taky vypadá zajímavě, vypadá to, že autorka opravdu ví, o čem píše Sml16Kávu piju jen občas, ale její vůni miluju Sml16

    superkarma: 0 07.12.2010, 15:35:57
  2. avatar
    [4] SNÍŽEK [*]

    kafíčko zbožňuju.Sml63

    superkarma: 0 07.12.2010, 13:48:35
  3. [3] ivetinkav [*]

    kávu mám nejradějí s mlékem, v domácím prostředí, v klídku....

    ale ráda si o tom i něco přečtu

    superkarma: 0 07.12.2010, 13:15:50
  4. avatar
    [2] enka1 [*]

    Zuzice82 — #1 Sml16Hlavně pak taky dovnitř.

    superkarma: 0 07.12.2010, 10:14:26
  5. [1] Zuzice82 [*]

    Nedávno jsem měla z knihovny půjčenou knihu o kávě kde byli zejména recepty z kávy NESCAFE a jak sladké tak klasické recepty a řeknu vám při pohledu na recepty se mi sbíhali slinySml54, takže na tuto knížku se určitě taky podívám. Sml67

    1. na komentář reaguje enka1 — #2
    superkarma: 0 07.12.2010, 10:07:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme