Michaele (23 let) diagnostikovali diabetes 1. typu, když jí bylo čtrnáct. V té době hodně zhubla, měla pořád žízeň a často byla malátná. Párkrát také zkolabovala a v nemocnici se potvrdilo, že má diabetes. První dva roky používala inzulinové pero, ale byla často dekompenzovaná – to znamená, že se nemoc nedařilo držet pod kontrolou – tak přešla na inzulinovou pumpu. Svoje dřívější zkušenosti s inzulinem, který se musí užívat 20 minut před jídlem, popisuje jako život na houpačce: „Často mi kolísala hladina krevního cukru a před jídlem jsem musela čekat, než inzulin začne působit. Přesto se mi stávalo, že jsem se dostala do stavu hyperglykemie, kdy je hladina krevního cukru po jídle moc vysoká, nebo jsem naopak zažívala hypoglykemii. Při té je hladina cukru v krvi pro změnu níž, než by měla,“ vysvětluje Michaela.

Cukr pod kontrolou

K základním pravidlům inzulinové léčby diabetiků patří udržování hladiny krevního cukru ve správných mezích. Pokud hladina cukru v krvi po jídle „vyskočí“ na vysoké hodnoty, podepisuje se to na diabeticích na více frontách – důsledky pociťují na těle i na duchu. „Vyšší glykemie po jídle je nebezpečná i z dlouhodobého hlediska a může přispívat k rozvoji dlouhodobých komplikací diabetu. Pacienti s diabetem jsou nejvíce ohroženi poškozením zraku, které může vést až ke slepotě, poruchami funkce ledvin či poškozením nervových vláken. Diabetici by si měli sledovat glykemii po jídle také kvůli vyššímu riziku cévních onemocnění – cévní komplikace mohou být příčinou špatného prokrvování dolních končetin nebo zvyšovat riziko srdečního infarktu,“ upozorňuje doc. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Rychlý inzulin k jídlu

Před půl rokem začala Michaela užívat moderní inzulin, kterému se říká inzulin k jídlu. Tento nový typ inzulinu působí rychle a užívá se těsně před jídlem, takže odpadá neustálé plánování, kdy si člověk vezme inzulin a kdy se přesně nají. „Díky této léčbě jsem se zbavila výkyvů v hladině krevního cukru po jídle a mám celkově volnější ruce. Když si například objednám jídlo do práce, můžu se hned najíst společně s kolegy a nemusím čekat 20 minut, než začne inzulin působit,“ říká Michaela. Inzulin k jídlu ocení nejeden zaneprázdněný diabetik. Neplánovaně delší pracovní schůzka nebo dopravní zácpa mohou kdykoliv narušit časový plán a aplikace inzulinu, která musí proběhnout 20 minut před jídlem, se stává nereálnou. S moderními krátkodobě působícími a rychle účinkujícími inzuliny už není potřeba posouvat domluvený oběd ani spřádat další plány. Aplikuje se těsně před jídlem, přináší komfort a pomáhá udržovat stabilní cukr po jídle.

Inzulin k jídlu u Michaely funguje výborně a od té doby, co ho používá, nezažívá hyperglykemie, ani hypoglykemie. Může bez problémů jezdit na kole nebo na bruslích, protože s touto léčbou je plánování všech aktivit mnohem jednodušší. „Díky inzulinu k jídlu mám nejlepší výsledky léčby za celých 9 let života s diabetem. Od doby, kdy jsem na něj před šesti měsíci přešla, jsem neměla žádné zdravotní problémy, ani jsem neležela v nemocnici, což se mi dřív stávalo docela často. S mojí lékařkou jsme se shodly, že není důvod na léčbě cokoliv měnit, protože moderní inzuliny se u mě opravdu osvědčily,“ dodává Michaela.

Zdraví ve vlastních rukou

Každý diabetik by se měl zajímat o hladinu krevního cukru po jídle, pečlivě si ji sám měřit a konzultovat výsledky měření se svým ošetřujícím lékařem. Právě problematika vysokého krevního cukru po jídle je jedním ze základních témat souvisejících s diabetem, které by pacienti měli s lékaři řešit. Cílem léčby diabetu je, aby k výkyvům hladiny krevního cukru po jídle nedocházelo a aby byla co nejstabilnější. Moderní terapie, při níž se aplikuje inzulin k jídlu, se snaží co nejvíce napodobit fyziologickou sekreci inzulinu u osoby, která nemá diabetes, a zároveň dopřát diabetikovi co nejpohodlnější načasování podání inzulinu – tedy těsně před jídlem.

Více informací na www.hypernenisuper.cz

Reklama