Vaření

Novoroční předsevzetí pro mnohé znamená úpravu stravy a životního stylu

Oslavy Nového roku - pro svůj pohanský původ, v církevních kruzích v minulosti ne příliš oblíbené, jsou za námi. Do 19. století lidé chodili děkovat za příchod nového roku pouze do kostela. V našich zemích bylo tehdy ve zvyku jíst o půlnoci horký ovar, kroupy a křen s jablky pro štěstí a dům od domu chodily „ometačky“ - černě oděné chudé ženy, které ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého třikrát zaklepaly a třikrát ometly kamna, aby v novém roce dobře hřála.

Obrovské silvestrovské veselí, jak ho známe dnes, začalo až „stoletím páry“ hospodářským rozvojem, kdy společnost svým civilním kalendářem proměnila Silvestr za jednu z největších oslav roku. S ohledem na nabízené lahůdky je stále složitější přinutit se v období Vánoc a Silvestra dodržovat správné stravovací návyky a odolat pokušení ochutnat vánoční cukroví či jiné delikatesy. Proto bere řada z nás novoroční předsevzetí jako spásu. Snížení váhy a zahájení pravidelného pohybu na seznamech chybí málokdy. Mlékárna Valašské Meziříčí pro toto období přináší dva tipy na odlehčené recepty.

Zdravé a chutné vaření s Mlékárnou Valašské Meziříčí

„Mlékárna Valašské Meziříčí vyrábí kvalitní a chutné výrobky, které můžete zařadit do jídelníčku po svátcích, ať už se jedná o Bílý jogurt z Valašska či Kefírové mléko nízkotučné,“ říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Pro všechny, kdo rádi konzumují naše výrobky, jsme připravili dva lehké recepty“, dodává Zdeněk Bukovjan.

Grilované kuřecí paličky s bílým jogurtem

Valmez

Suroviny:

  • 8 ks Kuřecí paličky
  • 1 ks Citrón
  • 1 ks Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí 150g
  • 1 lžička Kurkuma
  • 1 lžíce Sekané petrželky
  • Olej, sůl, pepř a špetka kari

Postup:

Nejprve si nachystáme marinádu z citrónové šťávy a Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Přidáme olej, kurkumu, nasekanou petrželku, dochutíme solí, pepřem a špetkou kari. V této marinádě obalujeme jednotlivé kuřecí paličky. Poté necháme na noc v ledničce uležet. Druhý den jednotlivé paličky ugrilujeme cca 7 minut z každé strany. Kdo má rád trošku pikantnější jídlo, může ke konci paličky potřít kořením s olejem. Podáváme např. s americkými brambory.

Celozrnné lívance s kefírem

Valmez

Suroviny:

  • 1 hrnek Ovesných vloček (pšeničné, špaldové apod.)
  • 3/4 hrnku Celozrnné mouky
  • 3/4 hrnku Pohankové mouky
  • 500 ml Kefírového mléko nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí.
  • 1 ks Vejce
  • 1 lžička Prášku do pečiva
  • 1 lžíce Rostlinného oleje

Pokud chceme verzi na sladko, přidáme med a poté potřeme marmeládou.

Pokud chceme slanou verzi, přidáme pórek, jarní cibulku, česnek, sýr, pepř mletý, chilli, sůl.

Postup:

Do větší mísy si nejprve nasypeme zvolené vločky a zalijeme je Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Necháme půl hodiny stát, aby vločky nabobtnaly. Poté přisypeme celozrnnou mouku, přidáme vejce a zamícháme. Dále přidáme pohankovou mouku (grahamovou, špaldovou), prášek do pečiva, med a olej. Vše řádně promícháme a necháme opět stát asi čtvrt hodiny. Z tohoto těsta smažíme lívance a zdobíme dle chuti medem, pudinkem a dozdobíme ovocem.

Pokud chceme slanou verzi, vynecháme med a do těsta přidáme nakrájený pórek, cibulku, česnek, sýr. Dochutíme pepřem, solí a případně špetkou chilli.

Slanou verzi můžeme použít také jako přílohu ke Grilovaným kuřecím paličkám v jogurtu.

Valmez

O společnosti

Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty,polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svým nadšením a obětavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy. Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

   
19.01.2016 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [8] gazdina [*]

    Zaujímavé recepty...

    superkarma: 0 01.02.2016, 09:43:19
  2. [7] Ferdicek [*]

    Velice přínosný článek.

    superkarma: 0 22.01.2016, 16:37:07
  3. avatar
    [6] Babca.p [*]

    No někdy zdravě, ale není chutněSml80

    superkarma: 0 19.01.2016, 16:55:17
  4. [5] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 19.01.2016, 11:57:53
  5. [4] Boros [*]

    Lívance jsou moje smrt- a to že je úprava jídelníčku? Když je mám, nevím, kdy přestat a ani si je nemusím ničím potírat...

    superkarma: 0 19.01.2016, 11:19:34
  6. [3] Wercik.W [*]

    Sml67

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:50:53
  7. avatar
    [2] vodilulu [*]

    lívanecky udelame zitra dekujeme za recept :)

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:06:15
  8. avatar
    [1] RenataMor [*]

    předsevzetí si nedávám

    superkarma: 0 19.01.2016, 09:32:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme