Vaření

Novoroční čočka trochu jinak

čočkový salát s pražskou šunkou

Na Nový rok by na talíři neměla chybět čočka. Tento zvyk se má postarat o to, abyste měli celý rok dost peněz. Těžko říct, co je na tom pravdy, ale toto tradiční jídlo se 1. ledna drží v mnoha domácnostech. Zvolíte tradiční čočku nakyselo, zahuštěnou jíškou nebo vyzkoušíte modernější verzi podle nás?

Já se letos chystám s kamarádkou Lenkou vyzkoušet nějakou velice odlehčenou verzi čočkového salátu. Zatím nejsme rozhodnuté, jak vůbec bude vypadat, ale tuším, že to bude trochu „co dům dal“. A takové většinou bývají ty nejlepší :-)

Vyzkoušený a v naší rodině velice oblíbený, je recept na čočku s uzeným masem. Někdy maso dáme na plátky k čočce, jindy ho nakrájíme přímo do čočky, na silné kostky. Osvědčila se mi pražská šunka nebo uzená krkovička.

Suroviny

  • 400 g čočky
  • 250 g cherry rajčat (můžeme použít i velká rajčata nakrájená na drobnější kousky)
  • 2 cibule
  • trocha oleje
  • sůl a pepř
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • pražská šunka nebo uzené maso (třeba křížová kost)

Postup

Čočku den předem (nebo alespoň pár hodin předem) namočíme do vody. Na druhý den se nám rychleji uvaří. Kdo nechce složitě namáčet a čekat do druhého dne, tak si může koupit čočku předvařenou, která se namáčet nemusí a stačí ji krátce povařit.

Mezitím, co se čočka vaří, tak si ve větším hrnci zahřejeme olej, na kterém osmahneme nahrubo pokrájenou cibuli. Smažíme pěkně dozlatova. Poté k ní přidáme rajčata. Cherry rajčata stačí překrojit na polovinu, větší rajčata krájíme na kousky. Promícháme a necháme spolu prohřát asi pět minut. Dochutíme česnekem, případně oblíbenými bylinkami.

Do tohoto úžasně voňavého základu teď překlopíme okapanou uvařenou čočku. Dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.

Ihned podáváme, spolu s opečenými kousky uzeného masa.

Zbyl vám teplý čočkový salát? Nevadí. Je totiž výborný i studený. Kdo chce, může si do něj na druhý den nakrájet kousky uzeného masa, přidat trochu majonézy a doplnit salát vejcem vařeným natvrdo. Podávaný zastudena, v téhle variantě, je také výborný.

Krásný Nový rok přeje Elly.

Čtěte také

   
31.12.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [15] ToraToraTora [*]

    Tak hotovo, vyzkoušeno. jenom jsem namísto česneku použila zázvor a je to vskutku luxusní úprava čočky Sml67

    superkarma: 0 01.01.2016, 10:54:46
  2. avatar
    [14] SNÍŽEK [*]

    na Nový rok máme vždycky čočkovou polévku,aby se nás držely peníze.

    superkarma: 0 31.12.2015, 23:24:39
  3. avatar
    [13] denkas [*]

    datura — #6My měli včera svíčkovou Sml80Sml30

    superkarma: 1 31.12.2015, 21:42:14
  4. [12] Rikina [*]

    Čočku moc nemusím, ale v téhle úpravě a hlavně s tím masem je mi sympatická. Sml57

    superkarma: 0 31.12.2015, 21:13:44
  5. [11] ZdenaZ [*]

    Na Nový rok vždycky čočka s uzeným a okurkou už se těším

    superkarma: 0 31.12.2015, 14:54:02
  6. [10] kozeluhova [*]

    bobani — #7 Četla jsem, že takto tradičně připravená čočka s těmito přílohami,tzn. s uzeným masem a vejcem je prý úplně nevhodná,jelikož jde vlastně jen o bílkoviny.

    superkarma: 0 31.12.2015, 12:53:15
  7. [9] kozeluhova [*]

    gerda — #4 Ano, letos jsem koupila právě červenou, kterou zatím dávám jen do polévky, tak uvidíme,jak bude chutnat nakyselo. Kdyžtak mám v záloze normální.

    superkarma: 0 31.12.2015, 12:51:05
  8. avatar
    [8] vladka321 [*]

    U nás čočka s volským okem(konečně slepice začaly snášet) a okurkou. A pokud zbude něco libového ze silvestrovského ovárku (letos to jistí hovězí krk a vepřový jazyk), tak přiložíme Sml67

    superkarma: 0 31.12.2015, 12:07:06
  9. [7] bobani [*]

    dám si čočku s uzeným a vejcem Sml22

    1. na komentář reaguje kozeluhova — #10
    superkarma: 0 31.12.2015, 11:54:02
  10. avatar
    [6] datura [*]

    Čočku jsme měli včera, na Nový rok je u nás vždycky svíčková.

    1. na komentář reaguje denkas — #13
    superkarma: 0 31.12.2015, 08:55:25
  11. avatar
    [5] Hanula [*]

    Sml16čočka bude Sml22

    superkarma: 0 31.12.2015, 07:56:36
  12. avatar
    [4] gerda [*]

    Čočka je výborná v každé úpravě. Kdo chce mít čočku rychle uvařenou, ať vezme červenou, ta je za chvilku.

    1. na komentář reaguje kozeluhova — #9
    superkarma: 0 31.12.2015, 07:34:20
  13. [3] V19 [*]

    šošovica už čaká "namočená" v hrnciSml30

    superkarma: 0 31.12.2015, 06:44:17
  14. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Čočka vede vždy Sml67, letos bude s uzeným, nebo s klobáskou Sml67

    superkarma: 0 31.12.2015, 05:32:39
  15. avatar
    [1] Majoranka1997 [*]

    Pravidelně na Nový rok u nás vede čočka. Jak letost? To se teprve uvidí. Uzené maso, ale patrně bude spíše ve větším kuse, než-li aby bylo vpraveno přímo do základu čočky. Ovšem odlehčit ji rajčátky by možná neškodilo. Jestli tedy po Silvestru nějaké zbudou...Sml16

    superkarma: 0 31.12.2015, 00:21:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme