Vaření

Novinka letošních Vánoc? Tekuté cukroví!

Vánoční stromeček, kapr, bramborový salát a samozřejmě cukroví. To vše nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Tradice pečení cukroví se v Čechách datuje na začátek 19. století, přičemž původ byl ve výrobě různých figurek z ovoce, které sloužily dětem jako hračky, ale zároveň i jako chutná svačinka. V současné době existují desítky druhů cukroví, které na svátky připravujeme. Víte ale, že letos můžete mít „napečeno“ během chviličky? Překvapte své blízké - hitem letošních Vánoc – tekutým cukrovím v podobě „kávového dezertu“!

Cukroví v hrnečku?

rumZapomeňte na tradiční kokosky nebo vanilkové rohlíčky a zkuste ochutnat nový způsob přípravy cukroví. Jedná seo jednoduchý a rychlý recept, který hravě zvládnete a ohromíte každou návštěvu.

Základem „tekutého cukroví“ je instantní káva Jacobs, která dává dezertu specifickou chuť. Další ingredience můžete přidat dle vlastní fantazie. Máte rádi linecká kolečka? Abyste získali originální tekuté cukroví, přidejte do kávy mandlové lupínky, mletou skořici, mléčnou pěnu a lžičku šťavnatého džemu, který recept ještě více osvěží. Voila! Originální „tekutá linecká kolečka“ jsou na světě.

V případě ještě větší úspory času, můžete místo jednotlivých ingrediencí do kávy přidat speciální koření s příchutí alkoholu.

Koření v cukroví a kávě hraje prim!káva

Věděli jste, že…

na pojmenování perníku má podíl právě pepř, který se do něj přidával?

 

Cukroví, podobné tomu dnešnímu, se začalo péct v bohatších rodinách v 19. století. Na výrobu se používalo vzácné koření, kterého patřilo v tehdejší době mezi nedostatkové zboží. K ochucení se používal dokonce i česnek nebo pepř! Vůbec prvním a i dnes velice oblíbeným druhem cukroví, byly medové perníčky. Ty byly často velice komplikované na přípravu, jelikož obsahovaly až 90 druhů různého koření.

Zkuste si udělat jejich tekutou variantu s kapkou rumu. Stačí vám jen instantní káva Jacobs, pomerančový džem, vanilkový cukr a šlehačka.

RUMOVÉ KOUZLO

RumNa přípravu potřebujete:

  • 2 lžičky instantní káva Jacobs            
  • 30ml rumu
  • 90 ml horké vody
  • 100 ml mléka
  • 70 g pomerančového džemu
  • polovina vanilkového lusku
  • šlehačka
  • hnědý cukr

Postup:

Kávu nasypeme do šálku a zalijeme horkou vodou. Mléko nalijeme do kastrolku, přidáme džem, rum a za tepla mícháme. Podélnou část vanilkového lusku dáme do hrníčku a ještě chvíli zahříváme. Kávu zalijeme připraveným mlékem. Ozdobíme šlehačkou a posypeme hnědým cukrem. Chutná skvěle s křehkými sušenkami.

Tip:

Chcete si na „tekutých perníčcích“ pochutnat ještě rychleji? Do instantní kávy vysypte pytlíček s příchutí skořice a rumu.

Rum

Spálené cukroví? Neštěstí v rodině!

Ani pečení vánočního cukroví se neobejde bez pověr a mýtů, které si vyprávěly generace před námi. Přinášíme vám ty nejzajímavější z nich.

  • Péct se vždy mělo jen z mouky z vlastní úrody, aby přišel hojný rok
  • Z těst se slévala voda a přidávala se do krmení kravám, aby v dalším roce hodně dojily
  • Hospodyňka při zadělávání těsta otírala ruce o stromy, aby dobře plodily
  • Připálené nebo popraskané pečivo znamenalo neštěstí nebo smrt v rodině

Recepty na „tekuté cukroví“

Vyzkoušejte na Vánoce něco netradičního a „napečte tekuté cukroví“ přinášíme vám další zajímavé tipy.

NAMIXUJTE SI TEKUTÉ KOKOSKY (KOKOSOVÝ RÁJ)

rumNa přípravu potřebujete:

  • Instantní káva Jacobs (70 ml)
  • 90 ml kokosového mléka
  • 50 ml likéru Malibu
  • 1 lžička bílého cukru
  • mléčná pěna
  • Sušený kokos

Postup:

Připravíme si šálek kávy z presovače do konvičky. Nalijeme ji do šálku s mírně zahřátým kokosovým mlékem, přidáme Malibu. Přimícháme cukr, promícháme a přidáme mléčnou pěnu. Pak opatrně nalijeme šálek kávy z konvičky. Ozdobíme sušeným kokosem.

OVOCNÉ PŘIZNÁNÍ (linecká kolečka)

rumNa přípravu potřebujete:

  • 2 lžičky instantní kávy Jacobs
  • 60 ml horké vody
  • 30ml likéru Kahlua (nebo karamelového sirupu)
  • 30 g sušeného kandovaného ovoce120 ml teplé mléčné pěny
  • skořice na posypání

Postup:

Ve džbánku zpěníme mléko s kandovaným ovocem a necháme chvíli odstát. Kávu nasypeme do šálku, zalijeme horkou vodou a přidáme likér. Přes sítko přecedíme mléko s kandovaným ovocem do šálku.

Nakonec nápoj posypeme skořicí.

Rychle, jednoduše a s chutí...

V listopadu si budete moci ve vybraných obchodech zakoupit instantní kávy  - Jacobs Crema Gold 200g, Jacobs Krönung 200g nebo Jacobs Velvet 200g s originálním kořením do kávy tentokrát s příchutí alkoholu.

 

Vybírejte ze tří variant – vanilka s příchutí Amaretta, skořice s příchutí rumu nebo kakao s příchutí Irish Cream a bavte se se zimní kávou a přáteli.

káva

Více informací na www.bavsekavou.cz.

Jacobs Velvet 200g – doporučená promoční cena 136,9 Kč

Jacobs Kronung 200g – doporučená promoční cena 176,9 Kč

Jacobs Crema Gold 200g – doporučená promoční cena 154,9 Kč

   
05.11.2015 - Mlsání - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme