Vaření

Nové recepty Santa Maria doplní tradiční české grilování o nádech Mexika

Milovníci letních pohodových večerů strávených v rodinném kruhu nebo s dobrými přáteli s nedočkavostí vyhlížejí každý sluneční paprsek a těší se na populární letní zábavu - grilování. Co takhle ponořit se do vůně dálek, nechat se inspirovat různorodými chutěmi a barevností mexické kuchyně a připravit svým nejbližším nevšední kulinářský zážitek?

Santa Maria ve svých nových receptech ukazuje, jak mexickými pochoutkami ozvláštnit tradiční české grilování a jak exotické chutě začlenit i do běžných oblíbených grilovacích receptů, jakými jsou steaky nebo špízy. Santa Maria koření není totiž určeno výhradně pro mexickou kuchyni. Může propůjčit masu či zelenině výbornou chuť v jakémkoliv jídle. V grilovací sezoně je pro marinádu zaručenou volbou. Vyzkoušejte například Santa Maria Fajita koření, které je v obchodech k dostání za doporučenou maloobchodní cenu 31,90 Kč.

Přípravy mexických dobrot se nemusí bát ani kuchař začátečník, ve třech jednoduchých krocích lze během chvíle připravit dokonalou lahůdku. Stačí osmažit a okořenit zeleninu a maso, naplnit směsí tortilly, polít omáčkou a je hotovo!

Více informací a tipů najdete na facebookové stránce: www.facebook.com/santa.maria.ceska.republika

MEXICKÉ SPECIALITY

Burritos

mexické jídlo

Čas přípravy: 20 minut

Pro 4 osoby

Ingredience:

  • 400 g kuřecího masa
  • 1 balení Santa Maria Burritos koření
  • 3 rajčata
  • cuketa
  • 1 balení Santa Maria tortill
  • 1 balení Santa Maria Salsa medium

Postup:

1.       Maso potřeme trochou oleje a burritos kořením. Necháme chvíli odpočinout.

2.      Rajčata nakrájíme na kostičky. Cuketu podélně rozkrojíme na dlouhé a pevné plátky, které můžeme lehce osolit a opepřit.

3.       Maso propečeme na grilu z obou stran do šťavnata. Cuketu grilujeme krátce z obou stran.

4.      Směs masa a rajčat plníme do nahřátých tortill s trochou salsy. Servírujeme s grilovanou cuketou.

Tip: Tortilly nejlépe připravíte tak, že je lehce navlhčíte vodou a krátce prohřejete v mikrovlnce, troubě či na grilu. Tortilla pak bude teplá, vláčná a nebude se lámat.

Quesadillas

mexické jídlo

Čas přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby

Ingredience:

  • 300 g kuřecího masa
  • 150 g slaniny
  • 1 balení Santa Maria Tacos koření
  • 2 rajčata
  • červená cibule
  • sýr, ideálně čedar
  • 1 balení Santa Maria tortill
  • 1 balení Santa Maria Salsa medium
  • zakysaná smetana
  • koriandr

Postup:

1.       Na rozpáleném grilu smažíme kuřecí maso, slaninu a na kolečka pokrájenou cibuli.

2.      Grilované maso, slaninu a cibuli poté nakrájíme na kostičky. V míse smícháme s kousky rajčat, Tacos kořením, nasekaným koriandrem, strouhaným sýrem a 2 lžícemi salsy.

3.       Na gril položte tortillu a z poloviny ji naplňte směsí, abyste ji pak mohli snadno přeložit.

4.      Přeložené plněné tortilly grilujeme z obou stran přibližně 3 minuty, dokud tortilla lehce nezhnědne a sýr ve směsi nebude rozpuštěný. Podávejte rozkrojené na dílky se salsou a zakysanou smetanou.

Tip:Queso je španělsky sýr. Nezapomeňte ho proto použít dostatek, je to hlavní součást quesadilly.

Fajitas

mexické jídlo

Čas přípravy: 20 minut

Pro 4 osoby

Ingredience:

  • 400 g kuřecího masa pokrájeného na kousky
  • 2 papriky
  • červená cibule
  • 1 bílý jogurt
  • 1 balení Santa Maria Fajitas koření
  • 1 balení Santa Maria tortill
  • olivový olej
  • 1 balení Santa Maria Salsa medium
  • zakysaná smetana

Postup:

1.       Jogurt rozmícháme s Fajitas kořením. Smícháme tuto směs s kousky kuřecího masa a necháme je tak chvíli naložené.

2.      Mezitím z papriky odstraníme jádřinec a rozkrájíme na čtvrtky. Cibuli podélně pokrájíme na proužky.

3.       Maso a papriku položíme na rozpálený gril.  Opékáme z obou stran, dokud nebude maso šťavnatě propečené a paprika pěkně ogrilovaná.

4.      Maso i papriku pokrájíme na proužky a spolu s cibulí balíme do nahřátých tortill. Doplníme salsou a zakysanou smetanou dle chuti.

Tip: Fajitas vyzkoušejte i ve vepřové či hovězí variantě. Oblíbenou součástí náplně jsou také fazole.

Enchiladas

Čas přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby

Ingredience:

  • 400 g kuřecího masa
  • 1 balení Santa Maria Enchiladas koření
  • 1 balení Taco sauce
  • 1 balení Santa Maria tortill
  • strouhaný sýr
  • zakysaná smetana

Postup:

1.       Maso naložíme hodinu předem do směsi koření enchiladas, oleje a dvou lžiček taco omáčky.

2.      Plátky klademe na rozehřátý gril a důkladně propečeme z obou stran.

3.       Propečené plátky nakrájíme na kousky.

4.      Do středu každé nahřáté tortilly vložíme masovou směs a stočíme ve stylu palačinky. Plněné tortilly opečeme na grilu do křupava.

5.      Při podávání polijeme taco omáčkou a zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem.

Tip: Další populární náplní enchiladas je špenátová směs či mleté maso. Sýr mohou jeho milovníci použít i k plnění tortilly.

DALŠÍ POCHOUTKY NA GRILL PARTY

Steak

Čas přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby

Ingredience:

  • 4 kousky odleželého hovězího masa
  • vařené brambory pokrájené na poloviny
  • 1 balení Santa Maria Fajitas koření
  • olivový olej, pepř

Postup:

1.       Steaky osušíme, potřeme olejem a důkladně promneme kořením a lehce opepříme. Necháme je chvíli odležet.

2.      Až bude gril patřičně rozehřátý, opečeme steaky 3 minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium). Necháme je 5 minut odpočívat.

3.       Brambory opečeme mezitím na rozehřátém grilu do křupava.

Tip: Odleželý steak chutná lépe než rovnou z grilu. Pět minut garantuje, že se šťávy ve steaku rovnoměrně rozlijí a steak tak bude chutnější a měkčí.

Špízy

Čas přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby

Ingredience:

  • 400g vepřového masa
  • papriky, kukuřičné klasy
  • salát
  • 1 balení Santa Maria Tacos koření
  • 1 balení Santa Maria tortill
  • olivový olej, sůl
  • 1 balení Santa Maria Salsa medium
  • špejle či špízové jehly

Postup:

1.       Maso pokrájíme na kousky, naložíme přes noc ve směsi Tacos koření s trochou oleje. Špejle zatím naložíme do vody.

2.      Na špízy napichujeme střídavě kousky masa, papriky a nasolené kukuřice. Na rozehřátém grilu špízy otáčíme, dokud nebudou pravidelně propečené.

3.       Špízy servírujeme s nahřátými tortillami, salátem a salsou.

Hamburger

Čas přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby

Ingredience:

  • 400g mletého hovězího masa
  • 1 balení Santa Maria Burritos koření
  • hamburgerové bulky
  • salát
  • červená cibule a rajčata pokrájená na kolečka

Postup:

1.       Mleté maso smícháme s kořením a necháme na hodinu odpočinout a ztuhnout v lednici.

2.      Z masa tvarujeme pravidelné placičky velikosti připravených bulek. Uprostřed maso ztenčíme důlkem, aby se při grilování nevyboulilo.

3.       Na rozpáleném grilu placky ogrilujeme z obou stran. Zároveň si opečeme obě části bulky.

4.      Maso skládáme do bulek se salátem, rajčetem a cibulí.

Tip: Hamburger můžete doplnit dle chuti i červenou Taco omáčkou Santa Maria. Aby hamburger držel v ruce pohromadě, propíchněte jej dlouhým párátkem.

Tortilla pizza

Čas přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby

Ingredience:

  • 1 balení Santa Maria pizza či jiných Santa Maria tortill
  • rajčata, rukola, žampiony a další přísady
  • 1 balení Santa Maria Taco Sauce
  • strouhaný sýr
  • olivový olej, sůl, pepř

Postup:

1.       Tortillu potřeme olejem a prohřejeme na grilu z obou stran.

2.      Vrchní stranu tortilly potřeme Taco omáčkou a strouhaným sýrem, necháme prohřát. Dále poklademe přísadami podle chuti. Pokud má Váš gril vrchní víko, nechte jej na pár minut zavřené, aby se pizza propekla celá.

3.       Až se obsah pizzy náležitě prohřeje, ozdobte jí salátem či bylinkami a servírujte.

Tip: Pizza z tortilly je skvělou a rychlou možností domácí přípravy této klasiky. Lze jí vyrobit také v kuchyňské troubě a každý může na svou část naskládat své oblíbené suroviny.

mexická jídla

SLOVNÍČEK POJMŮ MILOVNÍKA MEXICKÝCH CHUTÍ:

Tortilla: Moučná placka, do které lze zabalit takřka cokoliv, je u nás dostupná ve více variantách - pšeničná, kukuřičná či speciální typ tortilly pro přípravu pizzy. V Mexiku se jedná o český ekvivalent pečiva.

Guacamole: Mluví se o něm jako o pokladu Aztéků, díky vysokému obsahu proteinů, vitaminů a organických tuků. Rozdrcené avokádo, rajčata a další ingredience vytvoří neuvěřitelně osvěžující dip, který stojí na stole při každé vhodné příležitosti.

Burritos, Fajitas, Quesadillas, Enchiladas: Oblíbené způsoby přípravy plněné tortilly (více informací v receptech).

Tex Mex: Skrývá v sobě Texas a Mexiko a vysvětluje tak původ této jedinečné kombinace chutí. Tento upravený typ mexické kuchyně je populární hlavně na jihozápadě USA. Jejím asi nejslavnějším zástupcem je u nás rolovaná tortilla.

   
13.08.2013 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [1] lenig [*]

    miluji tyhle plněné placky, někdy si koupím (placku) a dělám si doma náplně Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 13.08.2013, 08:02:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme