Zdraví

Nové poznatky ve výzkumu glykemického indexu

Je to cosi jako novodobé zaklínadlo. Pečlivě se hlídá, srovnává se, často však vlastně ani netušíme, proč a jak. A právě to JAK se podle nejnovějších výzkumů jeví jako naprosto zásadní.

Naše vědomosti o lidské výživě se stále rozšiřují. Zatímco ještě v nedávné minulosti nás zajímalo především množství vitaminů a stopových prvků v potravinách, s rozvojem blahobytu ve vyspělých zemích se v hledáčku ocitl obsah cholesterolu, energetická hodnota a nyní také glykemický index. Souvislost je nasnadě: populace tloustne, a tak se hledá viník. Opravdu je to ale tak jednoduché?

Poznej svého( ne)přítele

Teorie glykemického indexu (GI) sahá do roku 1977, kdy se zrodila v laboratoři Davida Jenkinse. Tento odborník z Torontské univerzity zjistil, že různé potraviny obsahují různé sacharidy, které mají různou dobu rozkladu na jednotky glukózy. Hodnotu GI začal udávat v číselných hodnotách v rozmezí od 0 do 100, přičemž 100 je hodnota, která je přiřazena glukóze, s níž se při měření veškeré potraviny srovnávají.

Jak to funguje

Na základě rovnováhy. Jakmile sníme nějaké jídlo, začne se v trávicím traktu rozkládat na jednotlivé složky a uvolňovat je do krevního řečiště. Pokud zkonzumujeme potravinu „sacharidovou“, zvedne se nám hladina cukru v krvi, tzv. glykémie. Slinivka na to zareaguje uvolněním inzulínu, který přebytečný cukr z krve vyplaví (a uloží). A naše tělo dostane opět hlad na něco „sacharidového“.

Těžce získané číslo

Glykemický index nelze odvozovat od množství sacharidů ani jiných známých hodnot v potravině. Jedná se o číselný údaj, jímž se vyjadřuje účinek potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi. Stanovuje se pro každou potravinu zvlášť, přičemž zjišťování hodnoty GI probíhá na základě experimentálního měření. A právě způsob zjišťování se jeví jako velmi podstatný.

Doposud se využívaly výsledky měření GI australské The University of Sydney, která při zjišťování GI používala metodu jednoho měření každé potraviny - ráno nalačno.

Přední český diabetolog, doc. MUDr. Rudolf Chlup, CSc., který stál mimo jiné u vynálezu inzulinového pera, začal používat metodiku odlišnou - intenzivnější a tedy i pracnější: jeho měření probíhají na skupině osob, po dobu celého týdne a zkoumaná potravina se měří několikrát v různých částech dne. Je tedy jasné, že jeho výsledky se mohou od čísel univerzity v Sydney lišit.

Co aktivita, to pokrm s jiným GI

Každý, kdo se zajímá o zdravý životní styl, se jistě setkal se zjednodušeným návodem konzumovat spíše potraviny s nízkým glykemickým indexem. Z výzkumů a měření doc. MUDr. R. Chlupa, CSc., však vyplynulo, že různá výše glykemického indexu je vhodná k různé aktivitě. V reálu to tedy znamená, že před výstupem na Sněžku, před tréninkem, či jinou fyzickou aktivitou, si dáme potravinu s vyšším glykemickým indexem, abychom cukr dostali rychle do krve a měli dostatek energie. Naproti tomu k méně namáhavé práci u počítače či k večernímu lenošení u televize zvolíme raději potravinu s nižším GI, které hladinu cukru tolik nezvýší.

Nízký, střední, vysoký?

Všeobecně se potraviny dle glykemického indexu dělí do tří skupin: s nízkým, středním a vysokým GI. Orientační tabulky s danými hodnotami i rozdělením do jednotlivých skupin lze najít na internetu či v odborných brožurách. Mohou se však v závislosti na řadě proměnných faktorů (jako je zralost a odrůda ovoce či zeleniny, způsob úpravy, ale i tělesná konstituce a psychické a fyzické rozpoložení konzumenta) a metody měření lišit - a to někdy i dost výrazně.

Zříkat se ovšem nemusíte ani jedné skupiny - záleží na tom, kdy kterou potravinu a před jakou aktivitou sníte. Kromě toho, že potraviny s vysokým indexem jsou vhodné před fyzickými aktivitami, lze jejich glykemický index také „stáhnout“ kombinací s potravinami nesacharidovými, např. s bílkovinou, jako je sýr či jiný mléčný výrobek.

Ale pozor - ne všechny potraviny, které mají nízký GI, jsou pro náš organismus hodnotné a zdravé! Index tučného masa či sádla se rovná téměř nule.

Proč se neuvádí na všech obalech potravin?

osobni_vaha

Jednou z hlavních příčin je právě komplikovanost a s tím spojená finanční náročnost určování GI. Z důvodů zcela pochopitelných nestojí na špici zájemců o zjištění glykemického indexu svých produktů největší (a nejbohatší) výrobci cukrovinek, ale naopak ti, kteří zásobují trh potravinami tzv. zdravými. Mezi prvními u nás se o glykemický index ve svých potravinách začala zajímat například společnost RACIO, která navázala spolupráci s doc. Chlupem. Její výrobky, zvláště pak pufované chlebíčky, které jsou po energetické i nutriční stránce velmi vhodné k hubnutí, jsou postupně testovány týmem doc. Chlupa ve Fakultní nemocnici Olomouc. Výsledná zjištění jsou odlišná od těch australských, kde se testovaly pouze pufované chlebíčky rýžové, které skutečně mají GI vyšší. Nabídka pufovaných chlebíčků je však mnohem širší a vy si můžete podle svých potřeb vybrat například chlebíčky pšeniční nebo multigrain, jejichž GI je podstatně nižší.

Všeho s mírou

Ze všech uvedených skutečností vyplývá to, co platí pro téměř všechna dietní i životní pravidla, opatření a poznatky: při jejich dodržování bychom se měli řídit svým individuálním stavem, aktivitami, které hodláme realizovat, ale především zdravým rozumem...

   
06.03.2012 - Zdraví - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [19] tajnostii [*]

    Neřeším toSml23

    superkarma: 0 06.03.2012, 22:13:28
  2. [18] free [*]

    zrovna jsem byla na vyšetření a v pohodě

    superkarma: 0 06.03.2012, 20:52:24
  3. [17] jukl [*]

    nedávno zjistili u nás cukrovku desetiletému klučinovi

    superkarma: 0 06.03.2012, 19:29:16
  4. avatar
    [16] ekleinovka [*]

    Mužova matka má také cukrovku,už je skoro sleoá,má ji od mlada...Sml68

    superkarma: 0 06.03.2012, 18:48:37
  5. [15] Trefa [*]

    Trefa:manzel je diabetik,tak se vari dietne,nekdy se ale neudrzi,a da si i neco jineho.

    superkarma: 0 06.03.2012, 17:16:21
  6. avatar
    [14] Kytinkak [*]

    taky nejsem na počítání a možná to je špatné, když....., znáte to....Sml22

    superkarma: 0 06.03.2012, 15:57:17
  7. avatar
    [13] rusalka2008 [*]

    Mně třeba dost překvapilo, že mrkev má syrová nízký GI a uvařená moooc vysoký...

    superkarma: 0 06.03.2012, 14:42:55
  8. [12] Blanďuleta [*]

    Souhlasím s tvrzením všeho s mírou. Zjistila jsem, že když mám chuť na něco "zakázaného (jsem diabetička, takže např.čokoládu), je pro mě výhodnější uzobnout malý kusek a ukojit tu chuť a následně se jít třeba vyblbnout na dvorek se psem než si říkat "nesmím a vzdorovat. To vydržím pár dní, ale místo jednoho táflíčku čokolády za týden jsem pak schpná "sežrat celou studentsku", neb jinak se ten záchvat nepřemožitelné chutě popsat nrdá:-)

    superkarma: 0 06.03.2012, 13:30:50
  9. avatar
    [11] hubajda [*]

    muj muz je diabetik ji s mirou a vse je v poradku nemusime sledovat GI staci jist spravne a rovnomerne ne se nacpat az clovek praskne

    superkarma: 0 06.03.2012, 11:28:50
  10. avatar
    [10] Francaise [*]

    ladouch — #9 Tak vyzkoušejte malé raciolky (v sáčku) s příchutí (já mám nejradši s rajčaty a bazalkou - nevím teď přesně název). Jsou pikantní a úplně dokonalé!!! Daleko lepší než chipsy.

    superkarma: 0 06.03.2012, 11:28:08
  11. avatar
    [9] ladouch [*]

    Nějak to nesleduji, ale racio chlebíčky mě nechutnají, je to opravdu jako když se jí polystyren, lepší je konzumovat všechno, ale s ničím to nepřehánět.Sml22

    1. na komentář reaguje Francaise — #10
    superkarma: 0 06.03.2012, 10:17:04
  12. [8] magic11 [*]

    Pufované rýžové chlebíčky od racia mám moc ráda, rodina se mi sěje, že jím polystyrenové nástěnky Sml30Sml30

    superkarma: 0 06.03.2012, 10:03:27
  13. avatar
    [7] Deta [*]

    Počítak kalorie nebo sledovat GI, to mě nikdy nebavilo. Každý snad ví sám, že je zdravější pufovaný chlebíček než bábovka...

    superkarma: 0 06.03.2012, 09:30:35
  14. avatar
    [6] carmi [*]

    Ježiš, kdybych měla sledovat všechno, tak se zblázním. Snažím si vybírat potraviny, které jsou zdravé. Ale nakone - kdoví, jak to s nimi je.Sml57

    superkarma: 0 06.03.2012, 09:13:20
  15. avatar
    [5] saruz [*]

    Moc sledování GI neřeším,ztotožňuji se s poslední větou,používat zdravý rozum. Sml22

    superkarma: 0 06.03.2012, 08:27:37
  16. [4] jithule [*]

    neřeším to

    superkarma: 0 06.03.2012, 07:58:16
  17. avatar
    [3] vmarta [*]

    nesleduju GI Sml80

    superkarma: 0 06.03.2012, 07:39:09
  18. [2] lidicka [*]

    Bylo by to dobrý, kdyby výrobci na zboží uváděli GI, možno v budoucnu....Sml80

    superkarma: 0 06.03.2012, 06:49:36
  19. avatar
    [1] zsuzsika [*]

    jednu dobu jsem sledovala glykemický index u  jídla,už to neřeším.

    superkarma: 0 06.03.2012, 06:47:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme