Vaření

Nové ovoce pluot přichází do Česka

Českým zákazníkům byly představeny nové ovocné plody s netradičním vzhledem i názvem. Tzv. pluoty, vzniklé spojením meruněk a švestek, najdou zájemci exkluzivně již nyní v prodejnách Tesco. 

ro svou barvu a skvrnitý vzhled bývá pluot nazýván brontosauřím vejcem. Vyznačuje se velmi sladkou chutí, která by měla být českým zákazníkům blízká. Pluot totiž vznikl křížením dvou oblíbených plodů: švestky a meruňky. Ačkoliv ve světě jsou pluoty známé již několik let, cestu do České republiky si našly až nyní. Jako první je mohou ochutnat zákazníci Tesco.

Tesco

Pluot: z meruňky a švestky má to nejlepší

Již ve dvacátých letech proběhly první pokusy křížení dvou ovocných plodů, čímž začalo vznikat mezidruhové ovoce, tzv. hybridy. Jedním z nich byly i plody pluot. Ty obsahují 70 % švestky (anglicky plum) a 30 % meruňky (anglicky apricot). Zajímavá a sladká chuťová variace našla zalíbení především v anglických zemích, nyní bude k dostání také u nás. „Netradiční ovoce v posledních letech roste na popularitě, proto jsme se rozhodli přijít na český trh s něčím zcela novým a dopřát tak zákazníkům dosud nepoznaný chuťový zážitek,“ uvádí Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco a dodává: „Čeští zákazníci bývají ve zkoušení nových věcí konzervativní. To ale neplatí v kategorii ovoce a zeleniny. V tomto sortimentu novinky vítají, rádi je ochutnávají a vyměňují si mezi sebou zkušenosti.“

Ideální ovoce pro podzimní dny

Pluot je oblíbený především u dětí, ale výtečně poslouží i jako vitaminy nabitá svačina pro dospělé. Obě skupiny jej pak ocení především během sychravých dní. Spojením švestek a meruněk vzniklo totiž ovoce, které obsahuje vitamin A a C, minerální látky, vlákninu a má velmi vysokou výživovou hodnotu. Je tak ideálním spojencem v boji s nachlazením nebo chřipkou. Pluot se hodí do ovocných salátů, výtečný je také v kombinaci s bílým jogurtem.

Jak to všechno začalo

Pluoty byly poprvé uvedeny na trh v roce 1989. Byly vyvinuty nebraským biologem Chrisem „Floydem“ Zaigerem. Trvalo však několik generací křížení, než se pluot vyšlechtil do dnešní podoby. V 19. století byl původně vyšlechtěn plumcot, který obsahoval přesně poloviční část švestky a poloviční část meruňky. Tento zkřížený plod pak Zaiger využil pro další velmi složitý proces hybridizace. Vývoj spočíval ve velmi opatrném přenášení pylu pomocí malého kartáčku,
a to za přísných klimatických podmínek. Nyní je pluot registrován pod ochrannou známkou společnosti Zaigers genetic.*

*Zdroj: http://www.wisegeek.org/what-are-pluots.htm

   
13.08.2014 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme