Vaření

Normandské kuře

normandské kuře

Díky internetu jsem za několik let potkala spoustu úžasných lidí. Z mnoha jsem se již setkala osobně a s některými vzniklo hezké přátelství. Není tajemstvím, že mnoho z nich jsem potkala právě tady na magazínu.

S dalšími lidmi stejné krevní skupiny komunikuji také díky svému oblíbenému koníčku - vaření. Zatím se neznáme osobně, ale doufám, že jednou se nám setkání podaří. Mezi ně patří i Dagmar Derré. Odbornice na francouzskou kuchyni, autorka několika kuchařek a vlastních webových stránek s recepty a francouzským obchůdkem.

Suroviny

1 kuře
60 g másla
4 nadrobno nakrájené šalotky
1 větší nadrobno nakrájená mrkev
2 jablka, oloupaná a nakrájená na osminky
1 lžíce hladké mouky
svazeček bylinek – 1 bobkový list, 1 snítka estragonu, 2 snítky hladké petržele
0,4 l cidru (lze nahradit kvalitním 100% jablečným džusem a suchým bílým vínem)
1 kelímek creme fraiche nebo smetany ke šlehání
sůl, čerstvě drcený černý pepř

Postup

Kuře naporcujeme, osolíme a opepříme. Na pekáči nebo ve velkém hrnci rozpustíme máslo a porce kuřete na něm ze všech stran opečeme, pak je vyjmeme a necháme v teple, například ve velké misce zakryté alobalem. Nyní orestujeme cibuli, poté přidáme mrkev a nakonec jablka. Zaprášíme moukou, promícháme a ještě chvíli restujeme. Přilijeme cidre nebo jablečný džus a bílé víno.
Promícháme a opatrně vložíme do pekáče i porce kuřete. Na závěr přidáme svazeček bylinek, přiklopíme pekáč poklicí nebo důkladně „zavřeme“ alobalem a dáme jej do trouby vyhřáté na cca 175 °C.
Po uplynutí zhruba tři čtvrtě hodiny až hodiny, podle velikostí kuřete, vyjmeme pekáč z trouby, maso přeložíme opět do mísy a necháme v teple a vyjmeme také bylinky.
Šťávu v pekáči, včetně zeleniny, provaříme na sporáku, vmícháme creme fraiche nebo smetanu a vzniklou omáčku varem zredukujeme na požadovanou hustotu a případně ještě dochutíme. A můžeme servírovat.

Já osobně podávám normandské kuře se šťouchanými bramborami, které se u nás doma osvědčily a často je připravuji i k jiným pokrmům. Ale vyzkoušet můžete také rýži nebo jenom bagetu.

(recept ze stránek Olivová kuchařka)

Dobrou chuť přeje elly.

   
30.06.2011 - Maso a ryby - autor: elly

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme