.

Nikde mi nedokázali prodat párky nebo salám, kde by nebyl ten sajrajt

Novinky

Nikde mi nedokázali prodat párky nebo salám, kde by nebyl ten sajrajt

Naši čtenářku s nickem Krupová vyděsilo složení uzenin a ráda by se vás, milé čtenářky, zeptala, zda neznáte nějakého poctivého řezníka, který vyrábí uzeniny bez přídavku rychlosoli. Poradíte?

Dobrý den,  htěla jsem se s vámi podělit o svou zkušenost s uzeninami. Viděla jsem video A dost! a docela mě vyděsilo. Né že bych dřív nevěděla, že uzeniny nejsou nijak zdravé a výživné, ale že je v tom rakovinotvorná látka, jsem dosud nevěděla. Konkrétně E250 a E249.

Jako první jsem koukla do vlastní ledničky a vyhodila salámy, paštiky a uzeninu asi za 250 kč. A od té doby salámy obecně nekupuji a pozorně si čtu složení. Mám velkou chuť na šunku, halušky s uzeným a zelím a nebo na paštiku. Jakoukoli uzeninu ale vezmu do ruky v obchodě, prostě to tam je.

Obešla jsem celé naše město, a že není vůbec malé. Nikde mi nedokázali prodat párky nebo salám, kde by nebyl ten sajrajt. Je to prostě všude i v paštikách. Jedině v rybích konzervách to není. Obecně se dá říct, že hlavně ve vepřovém a hovězím mase. Asi je zbytečné říkat, že to obecně je nezdravé pro dospělého, co to v tom případě udělá s dětmi. V mojí rodině před rokem umřel někdo na rakovinu tlustého střeva a opravdu bych to nikomu nepřála. Proto jsem se zařekla, že před tím nezavřu oči a opravdu už jsem několik měsíců salám na chleba nekoupila. Bála jsem se, jak na to bude reagovat můj manžel, ale co to A Dost! viděl také, musel mi dát zapravdu. 

Objevila jsem na internetu eko farmu, kde vyrábí mimo jiné i šunku bez rychlosoli. Je někde z okolí Brna. Kdyby měl někdo tip ze čtenářek na soukromého řezníka, který dělá svou práci poctivě a rychlosůl nepoužívá, budu ráda za tip.Nejlépe ze Severní Moravy. Zatím jsem na takového nenarazila. Uvažuji o šunkovaru a o domácí šunce. Jinak doporučuji všem se na ty videa podívat, nejde tam jen o rychlosůl ale i o další Ečka a švindle v potravinách. 

http://www.stream.cz/adost/10001380-dusitany

Zdraví Krupová

Milá Krupová, pokud se bez šunky a jiných uzenin neobejdete, držím vám palce, abyste našla opravdu poctivého výrobce. Ale jak ho poznáte? Můžete mu věřit, když mu nevidíte mu pod prsty? Možná by bylo jednodušší se těchto potravin vzdát úplně.

   
01.04.2014 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. [24] sofia3 [*]

    zajímavé

    superkarma: 0 28.05.2014, 08:09:51
  2. [23] Muszka.M [*]

    to by znamenalo nejíst vůbec, ve všem je něco špatného

    superkarma: 0 18.05.2014, 14:34:45
  3. [22] yuzum [*]

    kdyby člověk jedl zdravě.. hlady by neumřel

    superkarma: 0 04.05.2014, 12:54:23
  4. [21] sittm [*]

    Raději nevědět

    superkarma: 0 30.04.2014, 07:29:53
  5. avatar
    [20] knizkova8 [*]

    to by člověk nesměl za chvíli jíst nic

    superkarma: 0 23.04.2014, 15:40:12
  6. [19] juvla [*]

    jde to i bez něj ale někdy je je taky potřeba

    superkarma: 0 02.04.2014, 08:58:34
  7. [18] pikli [*]

    Krupová — #16 Ano jde to i bez něj, kamarádka nedávno našla uzeniny bez něj, tak se ptala profesorky a ta jí vysvětlila jak to funguje. A grilování také není zrovna ideální. Nedá se tam regulovat teplota a vznikají v tom kouři karcinogenní látky. Dle výživářského hlediska je nejlepší vařit a péct. Grilování a smažení je to nejhorší. Ale ono je to vážně jedno, sice studuji na výživářku, ale jím tak strašně, že by to nikdo nehádal. Změnila jsem jen pár věcí a zbytek neřeším. Jen mi prostě přijde nefér, když natočí video, který vidí opravdu dost velké množství lidí a řeknou jen polovinu.

    superkarma: 0 01.04.2014, 20:59:33
  8. avatar
    [17] SNÍŽEK [*]

    neberme život příliš vážně-stejně z něho nevyvázneme živí Sml80

    superkarma: 1 01.04.2014, 20:52:08
  9. avatar
    [16] Krupová [*]

    pikli — #15 vím že se tam dává kvůli botulotoxinu, ale stačí ty uzeniny vhodně skladovat, popřípadě vakuovat a je po problému. Bez něj to šlo předtím, a jistě to bez něj jde i dnes. Ale je to pomocníček. Víc se prodá a víc vydělá. 6e to spotřebitelům může poškodit zdraví nikoho nezajímá. Nejsem žádný vegetarián, kytičkama se živit nebudu. Ale častěji si maso prostě ugriluji, upeču, uvařím a kupuji jen syrové porcované maso a tam žádné Ečka  nejsou.

    1. na komentář reaguje pikli — #18
    superkarma: 0 01.04.2014, 20:48:40
  10. [15] pikli [*]

    Upřímně? Jste hrozně naivní, že tím, že přestanete jíst uzeniny, se něco stane. Rada na závěr byla jíst celozrnné výrobky a ořechy a tak. Jenomže tyhle potraviny obsahují plísně. A plísně se kumulují v těle a vyvolávají co? Rakovinu. Takže si místo šunky dejte müsli, to Vám určitě zachrání život. Navíc dusitanové solící směsi se používají z více důvodů než pán uvedl. On totiž zatajil tu nejdůležitější a to, že je tam ten dusitan kvůli mikroorganismu Clostridium. Ten tvoří botulotoxin, což je jed, takže zabraňují tvorbě jedu použitím jiného jedu.

    Na závěr tedy, neobhajuji tady uzeniny, jen chci říct, že neznáte všechny fakta. Moje babička bojuje s rakovinou tlustého střeva, má to z uzenin, ale i když já je jím velmi málo, tak tu rakovinu klidně mít můžu. Existuje jediná věta, která říká vše a to, že každá potravina je jed a může nás zabít, jde pouze o množství.

    1. na komentář reaguje Krupová — #16
    superkarma: 0 01.04.2014, 19:05:07
  11. [14] sikosa [*]

    pokud by chtěl někdo baštit zdravě tak asi umře hladySml22

    superkarma: 0 01.04.2014, 12:59:19
  12. avatar
    [13] Krupová [*]

    mě klepne co ty fajnšmekry zas napadlo. Kupujeme místo vanilkového cukru vanilínový. Je to ale kilo cukru za 700 kč a k tomu kostka dehtu. Sakra a zase to mám ve špajzce :-) mrkněte na nové video na stream. Vždycky jim naletííím jak na Apríla

    superkarma: 0 01.04.2014, 12:38:35
  13. [12] bobulebob [*]

    je to hrozné ale to bychom nemohli jíst skoro nic Sml15

    superkarma: 0 01.04.2014, 12:25:36
  14. avatar
    [11] PBD [*]

    funnka — #4taky taky:) V dubnu by měl Roman Vaňek rozjet nový pořad:)

    superkarma: 0 01.04.2014, 11:25:14
  15. avatar
    [10] gerda [*]

    A když se zamyslím....doma snad každá něco pečeme. Víte, z čeho se skládá prášek do pečiva? To není chemie??Sml58 Kupujeme mouku - víme přesně, jaké má složení, čím ošetřovali obilí na poli i v silu, co obsahuje kupované vajíčko, čím krmili krávy, od kterých máme máslo....no to bychom se musely utrápit hlady, kdybychom měly všecko takhle rozebírat. Jídelníček se obměňuje, nelze mít ideální výchozí suroviny, tak je líp se nemořit s rozborem, ale nechat si chutnat radši bez něj.

    a kdy

    superkarma: 1 01.04.2014, 10:54:08
  16. avatar
    [9] hubajda [*]

    gerda — #1 ja delala v masne a maso co se neprodalo tak hned se sypala rychlosul a druhy den se vracelo uz na solene

    superkarma: 0 01.04.2014, 10:37:10
  17. avatar
    [8] hubajda [*]

    moula — #5 tez kdyz udime tak davam jen sul a vse je v poradku masicko krasne ruzove

    superkarma: 0 01.04.2014, 10:34:14
  18. avatar
    [7] Krupová [*]

    viděla jsem všechna videa Pekla na talíři i to A dost! a v obchodě díky tomu vím, na co se mám zaměřit  a co obejít obloukem a ani etikety nečíst. JInak já bych se klidně bez uzenin obešla, i když mám na šunku pořád velkou chuť. Třeba bych si na zahrádce ráda opekla špekáčky, bohužel v tom je E250 taky. Hlavně proto hledám poctivého řezníka.

    superkarma: 0 01.04.2014, 10:34:11
  19. avatar
    [6] hubajda [*]

    ja koupila v Brne domaci klobasy(na trhu) prvni byli dobre a druhou varku jsem vyhodila nedalo se to jist zrejme lidi nalakaly a pak to osidily ,nevim zda se daji koupit kvalitni uzeniny jedine mozna od znameho co si dela sam doma zabijacku a podobne jinak rada udelat vse doma jinak nebrat

    superkarma: 0 01.04.2014, 10:33:23
  20. avatar
    [5] moula [*]

    Udíme si doma sami jen s obyčejnou solí, jak maso, tak ryby a klobásy a barvu má všechno přesně jak má mít. Rychlosůl vůbec není potřeba. Všechno po vychladnutí a oschnutí hned balíčkuju a mrazím, nikdy jsme neměli problémy se zkažením.

    1. na komentář reaguje hubajda — #8
    superkarma: 0 01.04.2014, 10:33:03
  21. [4] funnka [*]

    PBD — #2 Peklo na talíři se mi líbí

    1. na komentář reaguje PBD — #11
    superkarma: 0 01.04.2014, 10:11:23
  22. avatar
    [3] řinka [*]

    Tak než bych koupila salám tak si raději upeču kus bůčku a nebo tady je plno receptů na nakládaný   http://www.toprecepty.cz/recept/3361-nakladany-bucek---pantucek/

    salámy   http://www.toprecepty.cz/recept/17005-salam-z-bucku/

    šunka  http://www.toprecepty.cz/recept/38109-domaci-sunka-z-veproveho-plecka/

    superkarma: 0 01.04.2014, 10:09:52
  23. avatar
    [2] PBD [*]

    Netvrdím,že nesleduji složení,ale myslím,že kdybych všechny rady a tipy odborníku atd brala poctivě,tak chcípnu hladem..

    Jinak zajímavý a někdy děsivý je pořad Peklo na taliři(je na streamu)

    1. na komentář reaguje funnka — #4
    superkarma: 1 01.04.2014, 10:05:28
  24. avatar
    [1] gerda [*]

    Uzeninám se vyhýbám a pokud už jednou nějakou koupím, složení příliš neřeším. Do každého uzeného masa podle mě rychlosůl dávají, poněvadž tím zajištují přitažlivou barvu. Šedou uzeninu nikdo nekoupí. Babičky sama nakládala maso jen se solí a česnekem, ale to nebyla velkovýroba. Možná, kdyby se našla udírna, by toto byla cesta - urob si sámSml30

    1. na komentář reaguje hubajda — #9
    superkarma: 0 01.04.2014, 09:50:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme