Vaření

Nigella Lawson a její sousta

Nigella Lawson patří mezi nejvlivnější populární kuchaře Velké Británie. Je známá nejen tady, ale po celém světě, kde jsou k dostání její kuchařské knihy a kde můžete v televizi sledovat její kulinářské pořady.

Nigella se narodila v roce 1960. Po studiu v Oxfordu se z ní postupně stala úspěšná novinářka. Vařením se zpočátku zabývala jen v soukromí. V roce 1985 začala psát o vaření do novin a v roce 1998 vydala svou první kuchařskou knihu (How to eat - The pleasures and principles of good food).

Při práci v časopise The Spectator poznala svého budoucího muže, britského moderátora a žurnalistu Johna Diamonda. Tři roky po seznámení, v roce 1992, se vzali v Benátkách. Její manžel měl na její kariéru výrazný vliv, byl to on, díky kterému začala vydávat své kuchařské knihy. Bohužel, v roce 2001 zemřel na rakovinu. Nigella tak zůstala sama se svými dvěma dětmi, dcerou Cosimou a synkem Brunem.

Se svým vlastním televizním pořadem o vaření začala v roce 2000 na stanici Channel 4. Pod názvem "Nigella Bites" (u nás jej vysílala stanice Spektrum pod názvem Vaření s Nigellou) mohou diváci nahlížet nejen pod pokličku této půvabné kuchařky, ale také do jejího soukromí. Seriál se totiž natáčí v jejím vlastním domě a vystupuje zde také její rodina a přátelé.

Na dvě série navázala speciálním vánočním speciálem a také novou sérií Forever Summer, na podzim roku 2002.

V roce 2000 vydala druhou knihu How to Be a Domestic Goddnes (Jak být domácí bohyní).

Nigella je oblíbená pro svůj ležérní přístup k vaření. Vaří, protože ji baví nejen příprava jídla, ale především samotná konzumace. A to je na jejím vystupování opravdu znát.

V tomto receptu hraje citron hlavní roli. Citron nakrájíme na osminky a pečeme spolu s kuřetem, tymiánem a česnekem. Ovoce se horkem sežehne a jakoby zkaramelizuje. S pomalu pečeným citronovým kuřetem můžeme podávat pečený hlávkový salát. Hlávkový salát můžeme opravdu upéci, i když se to zdá nevíře, opravdu! Celé salátové hlávky vložíme na pekáči do trouby asi tak 20 minut před koncem pečení a opečeme spolu s kuřetem.

Pomalu pečené kuře s upečeným hlávkovým salátem
Suroviny:
1 středně velké kuře, na 8-10 porcí, 2 citrony, na měsíčky i s kůrou, 2 - 3 hlavičky česneku, 1 kytička čerstvého tymiánu, 3 lžíce olivového oleje, 150 ml bílého vína.
Na přílohu: 2 - 3 hlávky salátu (locika), 500 ml kuřecího vývaru, může být z kostky, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř
Příloha: rýže, brambory a pečený salát podle níže uvedeného receptu

Postup přípravy:
Do pekáče vložíme středně velké kuře nakrájené na 8 až 10 porcí; lepší jsou v tomto případě spíše menší porce.
Porce kuřete na pekáči poklademe dílky nakrájeného citronu a mezi ně vložíme neloupaný česnek. Teplem ostrá chuť česneku otupí a stroužky jsou pak příjemně sladké. Ještě vše posypeme lístky a stonky čerstvého tymiánu. Nějaký tymián si ještě schováme na konec vaření, abychom mohli ozdobit hotové jídlo. Pokapeme 3 lžícemi olivového oleje a podlijeme dobrým bílým vínem. Dobře promícháme, aby maso bylo voňavými surovinami obalené, porce urovnáme a obrátíme kůží nahoru. Pekáč pevně přikryjeme alobalem a vložíme na 2 hodiny do mírně teplé trouby (elektrická 160 °C a plyn na stupni 3) a pomalu pečeme. Po této době alobal sundáme a kuře ještě 45 minut ostřeji dopečeme při vyšší teplotě asi 220 °C (podle trouby), aby získalo na povrchu pěknou barvu.

Příprava pečeného hlávkového salátu:

Ze salátu odkrojíme košťály a odstraníme nahnědlé a nepěkné listy. Pak je položíme vedle sebe do zapékací misky nebo pekáče. Zalijeme zlatavým kuřecím vývarem, pokapeme 4 lžícemi olivového oleje a po povrchu poházíme pár stonků tymiánu, které budou jako ozvěna připomínat tymiánovou chuť a vůni kuřete. Ještě osolíme, opepříme, přikryjeme alobalem a dáme do trouby ke kuřeti péci na 20 minut, nejlépe před koncem pečení kuřete. Tím to budeme mít všechno hotové, pokrm bude vyvážený a můžeme podávat. 
(ZDROJ)
 

Oficiální stránky Nigelly Lawson

   
03.03.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [15] jithule [*]

    zdenan — #11 já také ne

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:43:07
  2. avatar
    [14] ivory [*]

    středně velké kuře na 8-10 porcí, to by měl vidět přítel Sml52

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:15:44
  3. avatar
    [13] hubajda [*]

    zdenan — #11 ja take ne

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:26:16
  4. [12] VendaZ [*]

    Občas na její pořad kouknu a opravdu jen zírám. Je to prostě "kouzelnice". Ale zeleninu jím pouze syrovou.

    superkarma: 0 09.12.2007, 17:40:07
  5. avatar
    [11] zdenan [*]

    JEJÍ VAŘENÍ JSEM NEVIDĚLA,ALE YPADÁ TO ZAJÍMAVĚ

    1. na komentář reaguje hubajda — #13
    2. na komentář reaguje jithule — #15
    superkarma: 0 09.12.2006, 15:05:47
  6. avatar
    [10] sarce [*]

    Ta teda vaří s velkou láskou.

    superkarma: 0 08.08.2006, 18:45:08
  7. avatar
    [9] algidda [*]

    Nemužeme.

    superkarma: 0 28.03.2006, 14:05:23
  8. avatar
    [8] Wasabi [*]

    můžete mi poradit na kterým kanále to dávají a v kolik????

    superkarma: 0 05.03.2006, 20:30:45
  9. avatar
    [6] Kelly [*]

    8-10 porcí z 1 kuřete? ... z takové porce bych se nenajedla

    superkarma: 0 03.03.2006, 13:46:10
  10. avatar
    [4] Salazarka Zmijozelová [*]

    ....ta se mi líbí, koukám na ni a je super, pěkná baba a chutná ji papání, což je sympatické

    superkarma: 0 03.03.2006, 09:52:06
  11. avatar
    [3] gerda [*]

    mně vadí mordovat zeleninu teplem. Když salát - tak čerstvý a křupavý.

    superkarma: 0 03.03.2006, 08:17:31
  12. avatar
    [1] *Kotě* [*]

    Jídlo, jehož příprava zabere skorem tři hodiny? Kdepak, to není nic pro mě

    superkarma: 0 03.03.2006, 02:09:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme