Do Evropy se dostaly až v 16. století, kdy je přivezli Španělé. V 17. století se pak zařadily mezi běžně používané a rozšířené potraviny.

Na luštěniny bychom rozhodně neměli  zapomínat. Pro náš organismus jsou nesmírně důležité a měly by být součástí našeho zdravého jídelníčku. Obsahují totiž velké množství bílkovin, minerálních látek (vápník, draslík, fosfor, železo, sodík), stopových prvků, vitamínů skupiny B a vlákniny. Mezi jedny z nejoblíbenějších a nejchutnějších luštěnin patří právě fazole. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů a naopak nízkému obsahu tuku by měly tvořit důležitou součást jídelníčku každého z nás.
 
Vyzkoušet můžete třeba barevné fazole Lagris, které dozrávají v červené, hnědé i černé barvě.
Vyznačují se jemnou konzistencí, což umožňuje široké využití. Skvěle se hodí do pomazánek, polévek, salátů, omáček či pyré. Velice chutné jsou v kombinaci s jemnými bylinkami, ale i s ostřejším kořením, např. do fazolového guláše.
 
Doporučená maloobchodní cena barevných fazolí Lagris je 29, 90 Kč / 450 g.

Reklama