.

„Neuměla jsem uvařit ani guláš,“ přiznává úspěšná autorka kuchařek Jana Florentýna Zatloukalová

Bulvár

„Neuměla jsem uvařit ani guláš,“ přiznává úspěšná autorka kuchařek Jana Florentýna Zatloukalová

Sympatická Jana Florentýna Zatloukalová je známou food blogerkou, autorkou čtyř kuchařských knih a také maminkou čtyř dětí. Láska k vaření a dobrému jídlu z ní doslova prýští. Ale nebylo to tak vždy. Až do dospělosti jí chyběly naprosté základy. Jenže pak přišel zlom…

Jana Florentýna Zatloukalová

Vy jste prý nestála u plotny odmala.
Vůbec ne. Moje maminka nebyla dobrá kuchařka. Jedli jsme, co dala dohromady. Často jsme si ohřívali obědy od babičky. Vzpomínám si na dobu uvědomění, že bych chtěla vařit a jíst jinak, ale doma to nedostanu. Přišlo to tak nějak přirozeně. Když jsem se odstěhovala na kolej, tam najednou maminka neuvařila. Jídlo jsem ale stále brala jen jako životní nutnost, byly důležitější věci.

Tak kdy to přišlo, ta láska k vaření?
Seznamování s vařením u mě bylo hrozně dlouhé. Nebyl totiž nikdo, kdo by mi to ukázal. Chyběly mi naprosté základy. Nedovedla jsem uvařit ani guláš. K přemýšlení nad vařením mě donutil až můj chlap. Už mu nechutnalo, co jsem vařila. A do toho děti… Najednou mi došlo, že stojí jen mně to, co budeme všichni jíst. Muž má zase jinou povinnost, rodinu finančně zabezpečit, zatímco je žena na rodičovské. A tak si myslím, že jeho očekávání je naprosto legitimní.

Takže láska opravdu prochází žaludkem…
Ano. Většinou se na mě obrací čtenářky, které mají stálého partnera a chtějí pro něho vařit. Svou lásku mu chtějí projevit tím, že se o něj postarají. Případně vaření objeví až v období, kdy musí vařit dětem. Jakmile překonají období prvních kašiček a je na čase dítěti nabídnout normální jídlo. Pokud neměly odpovědnost samy za sebe, že musí správně jíst, tak za dítě ji mají. Začínají hledat na internetu, ptát se. Jak ho předají do školky, už je to zase trošičku jinak.

Pak už nevaří?
Většina z nich si pomyslí: Tak fajn, teď ten oběd za mě vyřešila školka, k večeři už stačí chleba. To ale taky není pravda. Nemají jistotu, zda to dítě snědlo. A základní škola je to v tomto ještě horší. Navíc si děti mohou zvolit, co si dají k obědu. Mají tendenci vybírat si obědy s více sacharidy a vyhýbat se luštěninám, rybám…

A zelenině, že? O tu děti také většinou moc nestojí.
Já mám naopak zkušenost, že to bývá první věc, kterou si z talíře vyberou. Překvapilo mě, kolik dětí automaticky sáhne po špalíčku nakrájené mrkve nebo okurky. Ale je pravda, že si na to stěžuje spousta maminek. Nikoho ale nenapadne, že to nemusí být zeleninou. Možná je to tím, co maminky té zelenině v kuchyni udělají. Co když vezmou špenát, podusí ho do mrtva, a následně špatně zahustí? Taky bych to asi nechtěla jíst. Dětem musí jídlo chutnat, vypadat dobře. Dobře funguje zelenina blanšírovaná, v krémových polévkách, pomazánkách.

Jenže uvařit dobré a chutné jídlo není jednoduché.
Když vařím, musím rozumět tomu, co dělám. Proto jsou moje knížky a recepty tak ukecané. Snažím se ukázat, na co si dát pozor, co si zapamatovat. Říkat proč a jak. Nestačí seznam surovin a napsat jen: zaprášíme paprikou, zasypeme jíškou. Takových zkratek je hodně. Našim babičkám stačily, protože ony v kuchyni odmala viděly, jak jídlo vzniká. Životní styl byl jiný, matka s dcerou a často i s babičkou v kuchyni koexistovaly, předávaly si kuchařské umění. Ale najednou to předávání skončilo. Nastupující generace má úplně jiné zájmy než být v kuchyni. A když pak začnou vařit, chybí jim pochopení základů. Nevědí, jak spolu budou suroviny fungovat. V tomhle vidím svou roli ve společnosti. Předávat rady začínajícím kuchařkám, aby maminky mohly svým dětem kvalitně vařit.

Vy máte čtyři děti. Předáváte kuchařské umění i jim?
Děti milují práci v kuchyni. Moje desetiletá dcera, když vidí, že já ještě potřebuji večer něco dodělat, sama se nabídne, že udělá večeři.

V deseti letech?
Myslím si, že děti můžeme do vaření zapojovat už od tří let. Mohou něco míchat, pracovat s metličkou, prosívat mouku. Zkrátka takové věci, u kterých není potřeba teplo. Později se mohou učit krájet. A, paradoxně, lepší je nechat je krájet ostrým nožem než tupým. Důležité je naučit je správný úchop, pak je to i bezpečné.Jana Florentýna Zatloukalová

A v kolika letech je pustit k plotně?
Kolem sedmi, osmi let už se mohou učit pracovat s pánvičkou. Když ji náhodou vysypou, neopaří se. Maximálně zůstane u lokálních popálenin, když se dotknou horké pánve. Ta posloupnost je celkem daná. Jakmile zvládnou lívanečky, palačinky, míchaná vajíčka, mohou na pánvičce udělat i jednoduché maso. Třeba kuřecí soté. Pak mohou pracovat i s vodou. Ale je na rodičích, aby jim ukázali jak. Třeba že je důležité dát hrnec s vodou dozadu. Musí také dítěti pomoci třeba scedit horkou vodu. Později je můžeme naučit pracovat s troubou a nakonec ukázat mixéry, hnětače těsta… Zkrátka složitější mechanizaci, kde si musejí dávat pozor, aby tam nestrčily prstíčky.

Jenže ne každá maminka má čas na to, aby se v kuchyni při vaření ještě věnovala dětem. A pak je z jejich pomoci spíše nervózní…
To je pravda. Sama to také znám, když potřebuji rychle uvařit. Ale odehnat je, to je kontraproduktivní. Když si jednou za týden, nebo třeba o víkendu, ten čas najdete, a věnujete jim čas, desetkrát vám to vrátí. Stačí dětem ukázat, kde najdou recept, suroviny a vysvětlit jim, jak se co dělá. Jednou si to projdete společně, a když děti za týden přijdou s tím, že si to chtějí zkusit znovu, už je můžete z povzdálí sledovat, ale příliš nezasahovat. Být jim lektorem. Potřetí už v kuchyni třeba ani nemusíte být. A ve finále se vám pak postarají o večeři ve všední den, kdy jste v časovém presu.

Možná děti a jejich kuchařské schopnosti podceňujeme.
Na jedné základní škole jsem byla součástí projektu s desetiletými dětmi. Měly za úkol zjistit u babiček, jaké jídlo v dětství milovaly, a to pak společně uvařit. Bylo neuvěřitelné, co s pouhou supervizí dospělých dokázaly. Skupina čtyř chlapců napoprvé, jen podle receptu, dokázala udělat roládu z mletého masa plněnou kapustou a slaninou, hedvábnou bramborovou kaši a smetanovou omáčku. Za dvě hodiny. Leckterá matka by se za takovou večeři nemusela stydět. Jedinou pomoc, kterou potřebovali, bylo vyndat horký plech z trouby.

Vaříte dětem jen samá zdravá jídla, nebo třeba i guláš?
Na guláši podle mě není nic nezdravého. Jde jen o to dát si tu práci a uvařit ho z primárních surovin. A technologicky správně. Když budu dělat právě ten guláš, je důležité vědět, že musím maso nejdříve hodně dozlatova orestovat. A potom už nemusím použít nějaká ochucovadla, abych dohnala tu chuť. Opečení masa se postará o to, že guláš bude chutnat dobře sám o sobě. Stačí už jen kmín, sůl, trochu česneku a majoránky, papriky a bude skvělý.

Co mají tedy vaše děti nejraději?
Na to se jich jednou ptal jejich pediatr, když je prohlížel. Ani jedno z mých čtyř dětí na to nebylo schopno odpovědět. Začala jsem rudnout a říkala si, teď vypadám, že doma nevařím… U toho posledního už jsem se ale ohradila, že doma opravdu vařím. Že píšu knížky, takže to musím umět, jinak bych se za svou práci styděla. Ale doktor mě uklidnil. Řekl, že pokud se dítě neumí rozhodnout, co mu doma nejvíce chutná, tak mu chutná všechno. Ale ve chvíli, kdy mu prý dítě řekne, že jsou jeho nejoblíbenějším jídlem třeba špagety s kečupem, tak ví, že jeho matka vaří špatně a musí si s ní promluvit.

Čtěte také:

   
01.04.2015 - Rozhovory - autor: Julie Hájková

Komentáře:

  1. avatar
    [2] peetrax [*]

    Florentýnu mám ráda. Sml67

    Někdy mám pocit, že dnes se všechno bere tak vědecky, předimenzovaně... Jako malá jsem nejradši jedla zrovna špagety s kečupem - mamka vařila výborně, ale špagety s kečupem posypané sýrem byly tak třikrát do roka a byla to vzácnost. Takže soudit z jedné věty, že "matka vaří špatně"...? Sml80 Sml14

    superkarma: 0 01.04.2015, 20:30:40
  2. [1] pajda02 [*]

    Sympaťačka, její blog si vždy ráda přečtu Sml67

    superkarma: 0 01.04.2015, 16:07:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme