Malinová zavařenina s bílou čokoládou
·         1 kg malin
·         2 polévkové lžíce citronové šťávy
·         100 g bílé čokolády
·         500 g Korunního cukru želírovacího 2:1
 
Maliny smícháme s citronovou šťávou a směs krátce povaříme, díky tomu se z malin uvolní sladká šťáva. Směs propasírujeme, abychom se zbavili nepříjemných peciček, které rády zalézají mezi zuby. Směs opět dáme na plotnu a přidáme želírovací cukr. Za stálého míchání vaříme přibližně 5 minut. Mezi tím si nakrájíme bílou čokoládu. Odebíráme přebytečnou pěnu a provedeme želírovací zkoušku. Pokud je již hotovo, hrnec odstavíme a horkou směsí plníme skleničky cca do první poloviny. Přidáme nakrájenou čokoládu a přidáme finální vrstvu zavařeniny.
 


 Slívový džem s ořechy
·         asi 1 kg slív
·         100 ml červeného vína nebo hroznového džusu
·         100 g vlašských ořechů
·         500 g Korunního cukru želírovacího 2:1
 
Umyté slívy vypeckujeme a odvážíme 900 g. Nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce a přivedeme k varu. Ořechy nasekáme na menší kousky, spolu s želírovacím cukrem je přidáme do hrnce a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty. Ihned plníme do skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.


 
Piňa Colada zavařenina
·         400 g ananasu
·         1 kg Korunního cukru želírovacího 2:1
·         200 ml kokosového mléka
·         200 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
·         1 bio citron
·         1 dcl kokosového likéru
·         1 dcl rumu
·         50 g kokosových vloček

Ananasu odkojíme kůru, odřízneme tuhý prostředek a nakrájíme na drobné kousky. Odvážíme 400 g, rozmixujeme na pyré a smícháme jej s želírovacím cukrem. Do směsi nastrouháme kůru z bio citronu, vymačkáme šťávu z citronu i pomeranče. Jako poslední přilijeme kokosové mléko. Za stálého míchání vaříme po dobu 4 minut. Přilijeme likér, rum a nezapomeneme na kokosové vločky. Necháme krátce projít varem a plníme do sklenic.

Foto: Korunní cukr

Máme pro vás i další netradiční recepty na zavařeniny:

Reklama