Vaření

Netradiční recepty z jablečného cideru

Podzim vytváří v přírodě úchvatnou podívanou. Měnící se barevnost listí a zeleně jde ale ruku v ruce s plískanicemi a sychravým počasím. Nezbývá pak než si dopřát dobré jídlo a pití. S jablečným ciderem Kingswood se nejen zahřejete, ale také potěšíte své chuťové pohárky. Přinášíme vám inspiraci na netradiční recepty, ve kterých nesmí lahodný jablečný nápoj chybět.

Smetanový koláč s jablky

Porcí: 8

Čas přípravy:3 hodiny

Čas pečení:45 minut

Teplota pečení:200°C

Ingredience:

Těsto:

  • 1 hrnek mouky (jakékoli)
  • 1 polévková lžíce škrobu
  • 1 polévková lžíce cukru
  • ¼ čajové lžička soli
  • ½ másla nakrájeného na centimetrové kostky (chlazené)
  • 3 lžíce studeného mléka
  • 1 čajová lžička jablečného octa

Náplň

  • 2 šálky jablečného cideru Kingswood
  • 1 šálek cukru
  • ½ šálku zakysané smetany
  • ¼ lžičky soli
  • 4 velká vejce
  • 1 ½ šálek smetany
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 1 jablko
  • ½ tvarohu

Příprava:

Cider1. Do kuchyňského robota nasypte mouku, škrob, cukr, sůl a přidejte máslo. Šlehejte na nejnižší stupeň, dokud konzistence nepřipomíná drobenku. Smíchejte mléko s octem a nalijte navrch. Mixujte na první rychlost, dokud se vše nespojí. Přendejte těsto na pracovní plochu a vypracujte těsto. To poté obalte folií a dejte chladit do ledničky, zhruba na 30 minut.

2. Na pomoučeném vále vyválejte těsto o průměru zhruba 20 centimetrů (0,5 cm vysoké). Těsto opatrně vložte do keramické či skleněné formy. Ohněte přebytečné okraje, aby nebyly vyšší než 2 cm a zarovnejte je. Těsto dejte do chladničky, dokud neztuhne.

3. Předehřejte troubu na 200 °C, těsto zakryjte pečícím papírem a na něj dejte sušené fazole nebo závaží, aby se těsto zatížilo. Pečte ve spodní třetině trouby zhruba 15 minut, dokud těsto není lehce narůžovělé. Následně odstraňte závaží/fazole i papír. Zakryjte hrany okrajů koláče pásy alobalu a pečte další 15 minut, dokud těsto nezezlátne. Zmáčkněte dno koláče, aby se vyfoukl přebytečný vzduch a nechte vychladnout. Snižte teplotu trouby na 175°C.

4. Mezitím si připravte náplň a polevu: ve středním hrnci vařte cider, dokud se jeho množství nezredukuje na půl šálku, tedy zhruba 10 minut. Přelijte do misky a nechte vychladnout. Všlehejte 0,75 hrnku cukru, sůl a zakysanou smetanu, poté všlehejte vejce.

5. Nalijte krém na povrch koláče bez toho, abyste odstranili či sejmuli alobal z okrajů koláče. Pečte koláč ve spodní třetině trouby 35 až 40 minut, dokud se krém neodlepuje od kraje, ale střed je stále lehce třaslavý. Celý koláč nechte vychladnout.

6. Ve střední míse s použitím elektrického mixéru ušlehejte smetanu ke šlehání se zbývající čtvrtinou šálku cukru a poté lehce vmíchejte skořici. Navršte šlehačku na koláč a pokryjte plátky jablka.

Vepřové kotletky s jablky a omáčkou ze cideru

Porcí: 4

Celková doba přípravy:20 minut

Čas přípravy:20 minut

Teplota pečení:210°C

Ingredience:

  • 4 křupavá jablka typu Gala bez jadřince nakrájené na 1,5 centimetrové klínky
  • ¼ šálku čerstvých šalvějových lístků
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 kotlety s kostí zhruba 2 cm vysoké
  • sůl
  • pepř
  • ¾ šálku cideru Kingswood
  • 1 čajová lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 svazek špenátu zbaveného silných stonků

Příprava:

Cider1. Předehřejte troubu na 210°C.  Na velký pečící plech rozložte jablka a šalvěj a zakapejte jednou lžící olivového oleje, pečte 10 minut.

2. Mezitím rozpalte zbývající olej ve velké teflonové pánvi na středním plameni. Okořeňte vepřové kotlety půl lžičkou soli a pepřem a smažte dozlatova (2 až 3 minuty z každé strany). Sundejte pánev z plotny a přendejte kotlety na pečící plech, dejte je mezi jablka a pečte, dokud není maso propečené a jablka nejsou křehká, zhruba 5 až 6 minut.

3. Zatímco se jablka a maso pečou, vraťte pánev na sporák a zapněte na střední teplotu.  Přidejte cider, zázvor a vařte 2 minuty.

4. Naservírujte kotlety na talíř, přelijte omáčkou a přidejte jablka a lístky čerstvého špenátu.

Dušené jehněčí kolínko s omáčkou ze cideru

Počet porcí:4

Celkový čas:2h 45min

Doba pečení:1 hodina

Ingredience:

  • ¾ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře, nebo více podle chuti
  • 4 jehněčí kolínka
  • ½  hrnku hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin
  • 12 celých šalotek, oloupaných, ale nekrájených
  • 4 stroužky česneku
  • 3 láhve jablečného cideru
  • 1 snítka rozmarýnu, ½ lžičky nasekáme
  • 3 kyselá jablka, oloupané a nakrájené na 8 klínků

Postup:

Cider1. Jehněčí kolínka nejprve posolíme a popepříme. Celé je pak obalíme v mouce ze všech stran. Přebytečnou mouku dobře oklepeme.

2. Kolínka pečeme v oleji na mírném ohni do hněda ze všech stran cca 8-10 minut. Opečené maso si dáme stranou na talíř.

3. Šalotku spolu s česnekem osmažíme do zlatova ve stejném hrnci, jako se opékalo maso. Přidáme jablečný cider a přivedeme za stálého míchání k varu. Nakonec přidáme rozmarýn.

4. Jehněčí maso vrátíme zpět do hrnce, tak aby bylo maso z větší části ponořeno ve šťávě. Dusíme na mírném ohni 1 ½ až 2 hodiny. Každých 45 minut kontrolujeme, zda je maso ponořeno ve šťávě, v případě nutnosti podlijeme ciderem.

5. Hotové maso přendáme na servírovací talíř, který si nahřejeme, abychom maso udrželi teplé.

6. Omáčku přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Přidáme jablka a ½ rozdrceného rozmarýnu. Pokračujeme ve vaření, dokud nám jablka nezměknout, nesmějí se ale rozpadat (to je cca 10 - 15 minut). Do hotové omáčky vrátíme maso a vaříme cca 1 - 2 minuty. Naposledy odstraníme snítku rozmarýnu. Maso podáváme společně s omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory či bramborová kaše.

Karamelky s jablečným ciderem

Počet: 150 karamelek

Celkový doba příprav: 2hod 45min

Čas pečení: 1hod 45min

Ingredience:

  • 2 hrnky jablečného cideru
  • 3 hrnky smetany
  • ½ hrnku slazeného kondenzovaného mléka
  • 4 hrnky cukru
  • ¾ hrnku světlého kukuřičného sirupu
  • ¼ hrnku vody
  • 1 ½ lžičky soli
  • 1 kostka vychlazeného másla, nakrájená na kostičky
  • ½ čajové lžičky skořice
  • špetka nového koření
  • špetka mletého hřebíčku
  • přírodní olej (řepkový nebo hroznový), na pomazání

Postup:

Cider1. Ve velkém hrnci vaříme za občasného míchání na mírném ohni jablečný cider (cca 1 hodinu). Uvařený cider nalijeme do misky.

2. Ve středně velkém hrnci smícháme kondenzované mléko a smetanu a přivedeme pomalu k varu. Směs udržujeme v teple při nízké teplotě.

3. Připravíme si formu, kterou vyskládáme pečícím papírem.

4. V dalším velkém hrnci smícháme cukr, jablečný cider, kukuřičný sirup, vodu, sůl a vše přivedeme k varu. Opatrně přidáváme máslo, až se celé rozpustí. Důkladně promícháme. Za stálého míchání a na mírném ohni přivedeme směs do zlatavé barvy, kdy se nám začne tvořit karamel, cca 45minut. Přidáme skořici, hřebíček a nové koření. Hotovou směsí naplníme formu. Karamel necháme úplně vychladnout v pokojové teplotě, až pak jej dáme na noc do lednice úplně ztuhnout.

5. Připravíme si pečící papír, který lehce potřeme olejem. Ztuhlý karamel vyklopíme na papír. Karamel nařežeme ostrým nožem na malé kousky (ve tvaru bonbónu). Každou karamelu zvlášť zabalíme do potravinářské fólie tak, aby karamelky vypadaly jako cukroví. Karamelky můžeme uložit do krabice nebo nazdobit do mísy na stůl.

Kingswood

   
11.11.2014 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [2] VladkaZabka [*]

    Mám ráda jablíčka, ale nejraději mám ovocné knedlíky s borůvkami. Recepty na Top women jsou senzační.

    superkarma: 0 22.01.2015, 13:18:41
  2. avatar
    [1] Delli2 [*]

    a není škoda Cider kazit jídlem? Sml24

    superkarma: 0 11.11.2014, 17:34:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme