Novinky

Nesnesu nehygienu v kuchyni! To bych škrtila…

Čtenářka Lenig jasně pojmenovala, co v kuchyni nesnáší, a sama sebe se ptá, zda vlastně není nemocná. Díky Lenig za příspěvek. S tou hygienou je to odsaď podsaď. Mýt si ruce jev pořádku, ale mezi mrkví a celerem je to vážně na pováženou, zvlášť když ty suroviny jdou hned vzápětí do stejného hrnce. Znám takovou osobu a ta je vážně nemocná, ale nechce si to připustit. V podstatě jí to zničilo manželství…

Hezké ráno s dobrou snídání přeji do redakce i všem ženám-in!

Jídlo...toť oblíbené téma nejen všech žen, ale i mužů. Vždyť láska přece prochází žaludkem :-).

Miluji svíčkovou, kterou děláme jen vzácně jako slavnostní jídlo, podžárku s rýží nebo s bramboráčky, různé číny a asijské nudle se spoustou zeleniny, tataráčka a minutky - nesnáším koprovku, ale umím ji manželovi uvařit.

Máme rádi masíčka jen tak na pánvi přírodně udělané a k tomu brambory a kopec zeleniny.

U jídla nesnáším srkání a mlaskání, to bych vraždila. A taky, když se někdo napije s plnou pusou a na skleničce jsou pak nechutné otisky rtů se vším možným, z toho se mi zvedá kufr.

Nemám ráda, když si někdo jídlo na talíři smíchá (už jako malá jsem nesnášela, když si brácha z krupicové kaše udělal mišmaš, od té doby „pohádku mládí“ nemám ráda...)

Do pusy bych nevzala mořské potvory a žádné chrousty a jiné brouky :-(

Nesnáším:

  • - když někdo vaří a má kolem sebe binec (i když se to někdy stane i mně, ale snažím se ve volné chvíli odmývat nádobí, uklízet kuchyň)
  • - když okrajuje brambory a zeleninu rovnou na linku (proč si pod to nedat aspoň leták ze schránky nebo nějakou „pracovní“ nádobu)
  • - když někdo neumyje cokoli - maso, zeleninu, ovoce
  • - když na prkýnku pokrájí maso, pak prkno neumyje a dělá na něm zeleninu, která přijde syrová na talíř
  • - krájí např. cibuli a potom další a mezitím si neumyje ruce atd.

Prostě celkově nesnesu nehygienu v kuchyni, to bych škrtila!!!

 Já když vařím a peču, tak si snad 100x za den opláchnu ruce, možná je to už úchylka???

Babicu ani Polreicha nemusím, ten první je „řepák“ a ten druhý možná i vaří dobře, zdravěji a lépe, ale je to arogantní nadutec - teda chová se tak v televizi a navíc hrozně neslušně se vyjadřuje :-(

Lenig
Text nebyl redakčně upraven


Napište mi: O jídle, pro které byste vraždila, nebo se nechala zabít!

  • Které jídlo milujete?
  • Které nenávidíte?
  • Co u jídla nesnášíte?
  • Co toužíte znova ochutnat?
  • Co byste již nikdy do pusy nevzala?
  • Chtěla jste někdy někoho při jídle uškrtit?
  • Nebo když jste viděla, jak někdo vaří?
  • A je vám Babica sympatický?
  • Nebo jste příznivkyně Pohlreicha?

Na vaše názory, fotky, videa, příběhy, prostě na vše, co vás k tomuto tématu napadne, se těším na redakčním e-mailu:

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás kolem 16. hodiny odměním. Zajímavými knihami: Chléb v hlavní roli a Domácím bylinářem.

 

   
30.08.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [44] lenig [*]

    recept - podžárka

    Ingredience:[/i]

    libové vepřové maso

    (kýta) na kostky

    cibule na proužky

    TOMPA (ostřejší

    zeleninové lečo)

    rajčata na osminky, lze předem oloupat

    papriky na nudličky

    sůl, pepř, kečup (podle chuti)

    Postup: [/i]

    Na zpěněnou cibulku

    dáme proužky papriky, chvilku dusíme, přidáme maso na kostičky, sůl, pepř a

    zase dusíme. Nakonec dáme oloupané osminky rajčat a stále dusíme pod pokličkou.

    Podle potřeby podlijeme horkou vodou. Když je vše měkké, zalijeme kečupem (vše podle

    chuti).

    Pro maminky s malými

    dětmi – v této fázi odebereme porce dětem – a do zbytku přidáme TOMPU nebo

    ostřejší, pálivější lečo ze sklenice, případně dnes, kdy se Tompa špatně shání,

    tak třeba ďábelskou nebo cikánskou omáčku a celkově to dokořeníme do ostra,

    můžeme dopepřit, to záleží na chutích strávníků.

    Jako příloha se hodí

    hranolky, rýže nebo bramboráčky, se vším je to mňamka.

    superkarma: 0 31.08.2012, 12:44:16
  2. avatar
    [43] lenig [*]

    diblice — #41 asi máš pravdu, že "plýtvám" vodou, ale fakt nesnesu upatlané ruce a binec a nádobí odmývám stále, myčku nemám a nedovedu si představit, že bych nádobí myla ve stojaté vodě (mastné, špinavé)....tyhle časy pro mne již kdysi pominuly a jsem za to ráda. Já si nádobí vždy opláchnu, aby stekly nečistoty a pak ho rychle umyji pod téměř vařící (co moje ruce unesou) vodou, čímž je i rychle suché. A řekla bych, že mi to jde a zase tolik vody nespotřebuji. Fakt je, že již chápu rčení, že myčka je úspornější...

    superkarma: 0 31.08.2012, 08:31:30
  3. avatar
    [42] lenig [*]

    hubajda — #40 recept je připraven, zkusila jsem ho nabídnout redakci, že by šel do rubriky vaření, ale zatím nereagovala (redakce), tak vydrž, když tak ho dám sem

    DO prostřena bych taky nešla, jednak by mi opravdu vadil štáb za zadkem a pak taky to šmejdění po celém bytě se mi bytostně hnusí a nakonec....jsem asi dobrá kuchařinka, ale vařím i peču jen obyčejná jídla a na 100% bych byla nervozní a klepaly by se mi ruce a nepovedlo by se mi toSml80, znám se Sml30

    superkarma: 0 31.08.2012, 08:28:03
  4. avatar
    [41] diblice [*]

    tak při vaření teda ani náhodou nestíhám odmývat nádobí a za další mi to připadne jako plýtvání vodou, to samý nemůžu pochopit, jak někdo myje nádobí pod tekoucí vodou, vařím přes 30 let a doposud jsme ničím neonemocněli

    1. na komentář reaguje lenig — #43
    superkarma: 0 30.08.2012, 21:25:20
  5. avatar
    [40] hubajda [*]

    lenig — #30 take koukam na prostreno a nekdy je to des a hruza divim se ze tam ti lide jdou kdyz nic neumej varit ja bych tam nesla ani za milion

    1. na komentář reaguje lenig — #42
    superkarma: 1 30.08.2012, 20:56:07
  6. avatar
    [39] hubajda [*]

    lenig — #37 stojim v rade na recept

    superkarma: 0 30.08.2012, 20:50:12
  7. avatar
    [38] hubajda [*]

    lenig — #34 je ja bych rekla ze to jsou kureci prsa po cikansku nebo aspon to tak u nas tak podavaj tesim se na recept takove papani muzem

    superkarma: 0 30.08.2012, 20:49:33
  8. avatar
    [37] lenig [*]

    ajjana — #36 a je to dobrůtka, kterou si rádi dáme jako slavnostní jídlo... uvidíš zítra podle receptu...mnozí to znají pod jiným názvem...Sml67

    1. na komentář reaguje hubajda — #39
    superkarma: 0 30.08.2012, 19:58:04
  9. avatar
    [36] ajjana [*]

    lenig — #34 děkuji,opravdu jsem to nikdy neslyšela. a vypadá to dobřeSml67

    1. na komentář reaguje lenig — #37
    superkarma: 0 30.08.2012, 19:44:46
  10. avatar
    [35] lenig [*]

    jsem šikulka, najednou je fotka zde Sml29

    superkarma: 0 30.08.2012, 19:39:14
  11. avatar
    [34] lenig [*]

    1. na komentář reaguje ajjana — #36
    2. na komentář reaguje hubajda — #38
    superkarma: 0 30.08.2012, 19:38:53
  12. avatar
    [33] lenig [*]

    recept na podžárku vám sem dám zítra, teď se pokusím aspoň o foto, ale je to starší fotka, kdy jsem dělala podžáerku ještě i s hranolkami (lze tam použít více příloh - rýže, bramboráčky nebo právě hranolky)... no, tak s tou fotkou to stále neumím.... jsem pako....(hlavně, že mám čistou kuchyň!!!! ) Sml52Sml52Sml52Sml52 zítra se na to podívám a zkusím....recept napíšu a obrázek uvidím...Sml80

    superkarma: 0 30.08.2012, 19:38:22
  13. avatar
    [32] hubajda [*]

    Saritka — #31 to ja take ale u me maky je to vzdy hruza nerikam ze neni cistotna lae dela honem honem a pak ma vse okolo sebe rozhazene

    superkarma: 0 30.08.2012, 18:57:46
  14. [31] Saritka [*]

    Ráda mám kolem vaření čisto.Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #32
    superkarma: 0 30.08.2012, 18:10:57

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] lenig [*]

    ahojky, jsem doma Sml59 uff, nesnáším nákupy, ale mám je zdárně za sebou dneska..Sml67

    tak to shrnu, koukám, že asi nejsem až takový úchylák, a to je dobře...už jsem to ráno nechtěla psát, že právě v Prostřeno často vidím, jakou tam provozují "nehygienu", i když manžel mi říká, že třeba nevidíme všechno, kdy myjou zeleninu a maso atd...to chápu, ale někdy vidím více než je zdrávo...

    A teď si jdu odpočinout a na Prostřeno juknout, mějte se hezky a díky za reakce Sml59Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje hubajda — #40
    superkarma: 0 30.08.2012, 18:09:05
  2. [29] sludka [*]

    Na maso mám speciální prkýnko,m kde nekrájím zeleninu ani žádné jiné suroviny. Ruce si meju dle potřeby, třeba po rozklepnutí vajíčka apod.. Nesnáším, když vidím jak poředu Prostřeno ochtnávají lžičkou a pak bez opláchnutí znovu nabírají.Sml15Sml15

    superkarma: 1 30.08.2012, 18:00:41
  3. avatar
    [28] denkas [*]

    ! step1 — #20 taky se pořád meju.A když krájim maso na prkýnku,tak ho pak pod horkou vodou kartáčem a jarem odrbu a pak ještě normálně umeju.Rozhodně bych tam nekrájela zeleninu ! Já koĺikrát když rozklepávám vejce ,tak si oplachuju ruce po každým vajíčkuSml30Mám utěrku na ruce a ta je vždy promočený ,jak si pořád utírám mokrý ruce.

    superkarma: 0 30.08.2012, 15:10:47
  4. [27] Roland [*]

    SStream — #26 Mytí masa v dřezu v pořadu Prostřeno mě také dost zarazilo a překvapilo.

    superkarma: 0 30.08.2012, 14:38:26
  5. avatar
    [26] SStream [*]

    Maryene — #21 při nakousnutém tématu vaření v televizi - zvedá se mi kufr, když vidím všechny ty prostřeňáky jak mají veškeré čerstvé maso v ne příliš čistém dřezu. To opravdu žasnu...

    1. na komentář reaguje Roland — #27
    superkarma: 0 30.08.2012, 14:16:55
  6. avatar
    [25] Dante Alighieri [*]

    Dante Alighieri — #23 ...aha, tak mi teď došlo, že leták ze schránky míníš používat na odkládání šlupek. Tak to potom jo.

    superkarma: 0 30.08.2012, 13:55:28
  7. [24] Rikina [*]

    Sml30 vařit a nemít binec snad ani nejde, pokud člověk nemá služebnou na hrubší práce. Sml57 No a tu desku na kuchyňské lince beru jako pracovní, takže pracuju přímo na ní, bez podkládání reklamními letáky nebo něčím jiným... to bych si ten binec dělala ještě větší. Sml80 

    superkarma: 0 30.08.2012, 13:55:01
  8. avatar
    [23] Dante Alighieri [*]

    Při vaření mám kolem sebe neustále pořádek. Ale zeleninu ani nic jinýho bych nepokládala na leták ze schránky - zaprvý nevíš, kdo všechno na to šahal a zadruhý tiskařská barva je jedovatá - když už jsme u tý hygieny. Sml58

    1. na komentář reaguje Dante Alighieri — #25
    superkarma: 0 30.08.2012, 13:54:17
  9. avatar
    [22] femme [*]

    já jsem si koupila sadu 4 prkének, na každém je obrázek suroviny, pro kterou je určeno Sml67

    superkarma: 0 30.08.2012, 13:51:18
  10. [21] Maryene [*]

    SStream — #15 V tom případě ano, žula se snadno čistí a udržuje, měla jsem na mysli poškrábané umakartové linky, často jsem to viděla, a to i v tv

    1. na komentář reaguje SStream — #26
    superkarma: 1 30.08.2012, 13:45:46
  11. [20] step1 [*]

    Řadím se do spolku úchylů. Při vaření taky všechno pořád umývám a čistím. Nemám ráda ruce a věci upatlané. Sml30

    Co je to podžárka?

    1. na komentář reaguje denkas — #28
    superkarma: 0 30.08.2012, 13:32:58
  12. avatar
    [19] tajnostii [*]

    Jindriska8 — #12 Samozřejmě čisto-ty mi děláš chutěSml59Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 30.08.2012, 13:20:12
  13. avatar
    [18] Kytinkak [*]

    když připravuji těsto, peču cukroví používám také přímo kuchynskou desku, žádný vál, proč to špinitSml16

    superkarma: 0 30.08.2012, 13:15:06
  14. avatar
    [17] vmarta [*]

    Jindriska8 — #12 jeje ty dneska děláš chutě!! Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 30.08.2012, 13:04:24
  15. avatar
    [16] Ivana. [*]

    já jsem nejspíš taky úchyl, taky si myju ruce často. Nejvíc při vaření, nesnáším když mám oblemtané ruce a pak mám znovu sahat na nůž a krájet další potraviny. No ono je to taky z důvodu bezpečnosti, ono když se ruka šikovně smekne tak je hned o maso víc v jídle.Sml32 A hlavně jsem vyškolená od mojí tchýně, ta je úplný opak, ta si nemyje ruce nikdy ani když jde z wc a to je hnus. Minule jsem jí říkala, aby nesahala malému na jídlo, že si věčně vytahuje zuby z huby, pak si je zabalí do unudlaného kapesníku, venku sázne na kde co a sahá mu na to. Tak mi řekla, že snad prý nemá prašivinu. Nebo když jde odnést jistou dámskou potřebu do popelnice a pak si sahá na pusu - zaprvé po sáhnutí na tu mezinožku a za druhé na popelnici. Z toho mám osypky, to pak beru děti a mizí z dosahu aby neměla potřebu je ošmatlávat. Sml80

    superkarma: 0 30.08.2012, 13:00:52
  16. avatar
    [15] SStream [*]

    Maryene — #13 těsto připravuji zpravidla přímo na lince - kynuté nebo na cukroví, přijde mi to nejpohodlnější a zároveň i nejčistší - linku mám ze žuly.

    1. na komentář reaguje Maryene — #21
    superkarma: 0 30.08.2012, 12:58:40
  17. avatar
    [14] ajjana [*]

    co je podžárka? přiznám že jsem to nikdy neslyšelaSml80

    superkarma: 2 30.08.2012, 12:50:19
  18. [13] Maryene [*]

    Tohle mi také vadí a ještě když někdo krájí zeleninu nebo připravuje těsto přímo na lince. Prkénko mám zvlášť na maso a na zeleninu a s tím mytím to podle mě není úchylka, spíše samozřejmost. A hygiena je také důvod, proč se raději najím doma než v restauraci.

    1. na komentář reaguje SStream — #15
    superkarma: 0 30.08.2012, 12:47:32
  19. avatar
    [12] Jindriska8 [*]

    Souhlasím,taky mám ráda kolem sebe čisto,to se hned líp vaří.Sml59

    1. na komentář reaguje vmarta — #17
    2. na komentář reaguje tajnostii — #19
    superkarma: 0 30.08.2012, 12:41:24
  20. [11] Roland [*]

    Asi jsem takový normální střed. S mytím všeho to nepřeháním, ale zase nemám ráda špinavé věci.

    superkarma: 0 30.08.2012, 12:40:51
  21. avatar
    [10] datura [*]

    Jediné co dělám já, že si odmývám nádobí, ale. že bych se x krát myla, to ne, jinak umýt prkénko po mase je snad samozřejmé, to s úchylkou nemá nic společného. Zeleninu loupám nad miskou, kterou pak odnesu a dostanou ji jako lahůdku králíci. Sml57 

    superkarma: 0 30.08.2012, 12:36:58
  22. avatar
    [9] Hanula [*]

    Sml16 moc s tou hygienou nepřeháním - ruce si sice myju, prkénka umývám, ale.....

    superkarma: 0 30.08.2012, 12:35:49
  23. avatar
    [8] hubajda [*]

    lenig — #4 take to nemam rad kdyz me nekdo stoji za zadkem tohle dela muj tata a mamka vysiluje

    superkarma: 0 30.08.2012, 12:35:18
  24. avatar
    [7] enka1 [*]

    lenig — #4 Sml30Tak jo k hotovému přijeď.O tom jak ta dobrota vznikala ti vyprávět nebuduSml58

    superkarma: 1 30.08.2012, 12:34:06
  25. avatar
    [6] lenig [*]

    PS: odjíždím do města, takže budu až někdy večer....Sml58, to jen, že další reakce již teď nestihnu...Sml15

    superkarma: 0 30.08.2012, 12:34:03
  26. avatar
    [5] lenig [*]

    heligona — #1 jaký si to udělám, takový to mám.... někdy jsem na pěst, vím Sml52

    superkarma: 0 30.08.2012, 12:33:14
  27. avatar
    [4] lenig [*]

    enka1 — #2 a nojo, tak zavřu oči a nebudu se dívat....já teda nemám moc ráda, když mi v kuchyni někdo stojí za zadkem, takže přijedu, ale až  hotovému Sml30Sml52

    1. na komentář reaguje enka1 — #7
    2. na komentář reaguje hubajda — #8
    superkarma: 0 30.08.2012, 12:32:20
  28. avatar
    [3] lenig [*]

    Radku, mezi mrkví a celerem si teda ruce taky nemyji Sml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 30.08.2012, 12:30:21
  29. avatar
    [2] enka1 [*]

    K nám tě asi nebudu moct nikdy pozvatSml30

    1. na komentář reaguje lenig — #4
    superkarma: 2 30.08.2012, 12:30:13
  30. avatar
    [1] heligona [*]

    Ty asi nemáš moc jednoduchej život Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje lenig — #5
    superkarma: 1 30.08.2012, 12:27:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme