Domácnost

Nesehnala jsem ty staré dobré salonky


Abych řekla pravdu, letos byl jeden z těch vzácných roků, kdy mě moc věcí nenaštvalo.

 

No, to bych zase lhala. Spíš je to tak, že vzpomínky jsou mrška proradná a to horší se prostě zapomíná lépe.

Takže jsem se pokusila v tom svém pozitivně naladěném mozečku vydolovat nějaká ta letošní negativa a příkoří.

 

Opět a vždy mě štve netolerance mezi lidmi. Neustále si maluji vzdušné zámky a doufám, že když jdu na někoho po dobrém, tak on mi to oplatí.

U někoho to funguje a tyhle vztahy mám fakt ráda, ale někteří bez napjatých mezilidských vztahů patrně nemohou existovat. A tak když náhodou nejsou žádné třecí plochy, tak si je prostě vymyslí a prezentují jako fakta. A pak to do vás šijou a šijou a šijou.

 

A já jsem naštvaná sama na sebe, protože jsem nepoučitelná a neustále zapomínám na ty horší časy a pak opakovaně koukám jako puk, když zas na mě někdo vybalí nějakou tu chuťovku.

Jestli mi chcete poradit omezení styku s těmito osobami, tak je to rada hodně dobrá. Jenže některé osoby jsou ve svazku příbuzenském a tam to prostě utnout nelze. A nebo třeba pracovní vztahy, taky se občas setkáte s trochu zákeřným kolegou a nebudete kvůli němu dávat výpověď.

Musím býti příště prostě chytřejší a hlavně nezapomínat…

 

A jako vždy mě často štvou televizní zprávy, které jsou spíš přehlídkou černé kroniky. Štvou mě fámy o ptačí chřipce, o BSE a o tom, že téměř každá potravina obsahuje zdraví škodlivé látky. Jenže ani žít ze vzduchu není to pravé, protože ani dýchat není zdravé.

Jako bonbonek je nám nabídnut desetikusový vrh vzácných štěňat nebo lidská trojčata.

 

Teď z jiného soudku.

 

A pak jsem opět letos naštvaná, že jsem nikde nesehnala ty staré dobré salonky bez jakékoliv příchuti jahod, banánů či jiné úchylné chemické přísady. V krásném zlatobílém papíře, přesně jako před dvaceti lety. A tady na magazínu Žena-in jsem se dozvěděla ještě horší věc – tyto salonky nemám šanci v naší republice sehnat. Ach jo, tak nic.

No a samozřejmě jsem u další věci, která mě hrotí nervy. No jo, známe to, že?

Chuť na sladké mě prohání jako nadmutou kozu a já samozřejmě vždycky podlehnu.

 

A nakonec jsem zase u kytiček.

Naštvaly mě veškeré draceny, které jsem zachránila z modrých spárů Kočky. Odvděčily se mi tím, že na sebe nastěhovaly divnou veteš, něco jako svilušky nebo co. A míní jim dělat pohostinný domov. Nepomohla obrana přírodní ani chemická.

Teď jim prospívá chladné a vlhké podnebí zimní chodby. Sviluše se alespoň nemnoží, takže je občas zlikviduji sprchou nebo vlhkým hadříkem.

Snad se nenastěhují na sousedčiny muškáty, to by byl průšvih!

 

Ani venkovní kytky se příliš nevyznamenaly, to vám povím. Těšila jsem se na „milion zvonečků“ a ta zmenšenina surfinií se mi fakt líbila. Než přiletěly bílé molice, daly se do spolupráce se zelenými mšicemi... a bylo vymalováno.

 

Jak tak na to koukám, tak si říkám, že pokud mě štve opravdu jen tohle – tak to jsem na tom dobře…

 

   
28.12.2005 - Dům a byt - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [35] janato [*]

    Mám doma celý balík (cca 30 kusů) z kolekce, ale příchuť je čokoládová, to asi taky nejsou ty pravé, "bezpříchuťové".Nikdo je u nás nejí , ani jsem je na stromeček nevěšeli, takže kdyby byl zájem, s radostí poskytnu...

    superkarma: 0 06.01.2006, 19:24:59

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [32] r1911 [*]

    Tak milion bells mi taky "cosi" úplně sežralo, předloni jsem je musela kompletně ještě v sezóně vyhodit, žádné postřiky nepomohly. Salónky jsem si letos samostatně nekupovala (míchaně je neprodávali), tak jsem měla jen ty z mléčné kolekce.

    superkarma: 0 29.12.2005, 08:19:19
  2. avatar
    [31] Myskdalen [*]

    Salonky mi taky nikdy nechutnaly,vypadá to hezky leda jako ozdoba na stromku,to jo.
    Letos jsem přišla jako slepá k houslím k nějakým z Delvity,červený papír tuším a taky stříbrný a ty byly želé a ty mi nevadily,oproti těm klasickým.

    superkarma: 0 28.12.2005, 21:39:48
  3. avatar
    [30] Vivian [*]

    u nás jsme ty fondány nikdo nejedl, v každé kolekci jich bylo plno, ale nám zbyly vždycky až nakonec, nikdo je nechtěl

    superkarma: 0 28.12.2005, 21:33:27
  4. avatar
    [29] Alfová [*]

    a ty polomáčené želé kolečka....taky už nejsou ,co bývaly

    superkarma: 0 28.12.2005, 20:14:48
  5. avatar
    [28] janato [*]

    Mám doma celý balík (cca 30 kusů) z kolekce, ale příchuť je čokoládová, to asi taky nejsou ty pravé, "bezpříchuťové".Nikdo je u nás nejí , ani jsem je na stromeček nevěšeli, takže kdyby byl zájem, s radostí poskytnu...

    superkarma: 0 28.12.2005, 19:38:11
  6. avatar
    [27] Beruška1 [*]

    Ta já si jedny salonky koupila, údajně s citronovou příchutí. Joj to jsem se napálila, jednak mají k citronu hodně daleko, spíš chutnají jak s nějakou banánovou příchutí, což mi nechutná a navíc to nejsou pravé salonky, ale úplně jiné, tak nějak do želé. Takže příští rok budu hodně pečlivě vybírat. Ale želé arabesky u nás měly všechny tři typy. Jo ale jinak tedy pěkně podražili ořechy a mandle a rozinky.

    superkarma: 0 28.12.2005, 17:14:13
  7. avatar
    [26] Šupitopresto [*]

    říkali, pardon

    superkarma: 0 28.12.2005, 16:46:52
  8. avatar
    [25] Šupitopresto [*]

    U manžela doma těm salonkám říkaly "certličky" To jsem jak živa také neslyšela

    superkarma: 0 28.12.2005, 16:45:23
  9. avatar
    [24] Meander [*]

    Žížala: Jo!

    superkarma: 0 28.12.2005, 12:10:14
  10. avatar
    [23] RenataP [*]

    moula: dík za recept
    Mě prostě ty novodobý ochucený kdečím nejedou...

    Ale po tom fondánu v plněných kolekcích se můžu utlouct.

    Ostatně - dobře mi tak - čím míň sladkostí sním, tím líp, že ?

    superkarma: 0 28.12.2005, 12:07:52
  11. avatar
    [22] Žížala [*]

    Meander: doufám že bys byla až tak moc vytočená, že bys to použila jako hlavní téma pro zadání "Co vás v roce 2005 naštvalo"

    superkarma: 0 28.12.2005, 12:03:33
  12. avatar
    [21] Meander [*]

    Těpic. Ještě že nejím sladké, byla bych naštvaná

    superkarma: 0 28.12.2005, 11:50:00
  13. avatar
    [20] Jupíí [*]

    Ťapina: jasně, že jsem myslela želé arabesky , bůhví jak se mi tam objevily želé řezy. ty se ztraily nadobro a jaký byly .

    superkarma: 0 28.12.2005, 11:44:45
  14. avatar
    [19] Jájja [*]

    Plněné bonbóny moc nemusím, lepší je čokoška s 60-70% kakaa

    superkarma: 0 28.12.2005, 11:05:07
  15. avatar
    [18] Blues [*]

    Taky jsem marně sháněla "klasické" salonky. je miluje, z kolekce vždycky vyjedl všechny jako první, ale poslední dobou jsou i v kolekci s různými příchutěmi .

    superkarma: 0 28.12.2005, 10:48:27
  16. avatar
    [17] Šupitopresto [*]

    Plněné čoko bonbóny všeobecně nemusím, ani pralinky a tak. Jinak sladké na všechny způsoby můžu

    superkarma: 0 28.12.2005, 10:43:43
  17. avatar
    [16] Žížala [*]

    Mě vadilo že někdy byly v kolekci už dost tvrdý, kdyby to po někom človek hodil tak ho tím snad zabije Radši jsem měla ty různý rybičky a kudličky a raky plněný tou bílou náplní

    superkarma: 0 28.12.2005, 10:35:07
  18. avatar
    [15] Ťapina [*]

    Ha ha, taky kokosové

    superkarma: 0 28.12.2005, 10:34:25
  19. avatar
    [14] Ťapina [*]

    Ale v kolekci teda salonky byly jako vždycky, hned jdu ochutnat, jestli jsou to ty pravé

    superkarma: 0 28.12.2005, 10:32:59
  20. avatar
    [13] Šupitopresto [*]

    Žížala: já už asi tuším o jaký fujtajbl jde, tohle jediné jsem z kolekce nesnášela, a proto jsem se asi ani nepídila jak se to jmenuje No, proti gustu žádnej dišputát

    superkarma: 0 28.12.2005, 10:31:45
  21. avatar
    [12] Žížala [*]

    Fondán tvaru obdélníčku v čokoládě, zabalený ve zlatém nebo stříbrném papíru jako "bonbón". Byly a jsou asi součástí každé kolekce a nebo se prodávají teď zvlášť s různýma příchutěma a v ruzných barvách.

    superkarma: 0 28.12.2005, 10:26:39
  22. avatar
    [11] Šupitopresto [*]

    Já jsem asi divná, ale jak jsem stará, tak jsem nikdy neslyšela o "salonkách". Pochopila jsem, že to budou asi bonbony
    Že by krajová záležitost? Když jsem si přečetla název článku, myslela jsem, že je to překlep a shání se staré dobré silónky jako že ty staré byly kvalitnější a neutíkaly jim oka, nebo co mě to napadalo a oni se tu zatím i rozdávají recepty! Zajímalo by mě kolik mezer z všeobecně známých věcí ještě mám

    superkarma: 0 28.12.2005, 10:19:11
  23. avatar
    [10] Ťapina [*]

    Já mám letos Margot salonky a protože margotku miluju, tak mi ty staré ani nechybí. Klasická příchuť je to taky Ale spíš mě mrzí, že už se nedělají tak dobré želé arabesky

    superkarma: 0 28.12.2005, 10:17:29
  24. avatar
    [9] Deafina [*]

    Na Million Bells já nedám dopustit! Je sice psáno, že jsou to rostliny choulostivé, ale ty jediné vydrží na větrném balkóně. Sice se dost olámou, ale zbytek statečně drží pohromadě a dál se rozrůstá dalšími výhony.
    Mšice je sice rády napadají, ale zvonečky dobře snášejí postřik a vesele kvetou dál.

    superkarma: 0 28.12.2005, 09:52:54
  25. avatar
    [8] Jupíí [*]

    Já zas nesehnala želé řezy polomáčené . všude mají jen ty nové receptůry.

    superkarma: 0 28.12.2005, 09:48:35
  26. avatar
    [5] Linde [*]

    moc mi ten článek nepřipadl souvislý....všehochuť všehofňuku, sorry...

    superkarma: 0 28.12.2005, 07:56:05
  27. [4] Jani [*]

    všude, kam se podívám, depka-pepka. to se teda moc nepovedlo

    superkarma: 0 28.12.2005, 07:15:20
  28. avatar
    [3] Žížala [*]

    Jo aha, ono je to téma dne...

    superkarma: 0 28.12.2005, 06:21:37
  29. avatar
    [2] Žížala [*]

    Dneska tady máme jeden nespokojenej a ufňukanej článek za druhým

    superkarma: 0 28.12.2005, 06:18:48
  30. avatar
    [1] moula [*]

    Tak si je Renato udelej sama. Muzes si pri tom vzpominat na dobre strare casy a vsechno to pekne. Tezke to neni
    Suroviny:
    500 g kostkoveho cukru
    1,5 dl vody
    libovolna prichut
    Cukr s vodou dame do nadoby, prikryjeme poklickou a varime az se zacnou delat velke bubliny. Emailovy plech nebo pekac vyplachneme studenou vodou, nalijeme na nej uvareny sirup, povrch cukru postrikame studenou vodou a nechame vychladnout. Vychladly cukr michame novou, nepouzitou vareckou tak, ze ho tahame ze strany na stranu, dokud uplne nezbela. Takto pripraveny fondan na velmi mirnem ohni za staleho michani ohrejeme (varit se nesmi), pridame libovolnou prichut, nalejeme na val, zformujeme do ctverce, a kdyz trosku ztuhne, nakrajime ho na podlouhle kousky.
    Kdyz bonbony ztvrdnou, balime je do ozdobnych papirku.
    Pripraveny fondan muzeme take vykrajovat formickami

    superkarma: 0 28.12.2005, 01:36:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme