Reklama

Zařizujete si svou první kuchyň? Nebo jste vyhodili staré a oprýskané smaltované hrnce a chystáte se koupit nové? Spolu s majitelem kuchyňského studia, panem Vývodou, vám poradíme podle čeho hrnce vybírat, aby vám to v nich samo vařilo...

"Mohlo by se zdát, že nerezové hrnce se hodí spíše do kuchyní, které jsou zařízeny v moderním puristickém trendu. Ale určitě tomu tak není. I z nerezového nádobí si můžete vybrat takové, které ladí i do kuchyní s tradičním nebo retro zařízením. V druhém případě tedy vybíráme spíše z výrobků z matného nerezu."

Pokud chcete koupit nerezové nádobí opravdu kvalitní, měli byste jej určitě vybírat v klasických obchodech s domácími potřebami. Ať už tyto obchody fungují jako kamenné prodejny nebo internetové obchody. Nerezové nádobí, které koupíte za levný peníz na tržnici, vám určitě nesplní vaše očekávání. Časem budete překvapení například z toho, že vám na oblíbeném hrnci upadnou ucha nebo se nerez zkroutí.

"Jedna z nejdůležitějších informací u nerezového nádobí je kvalita nerezavějící oceli, ze které je nádobí vyrobeno. Ta je označena číslem, a pokud má hodnotu 18/10, určitě neváhejte s koupí tohoto výrobku. Určitě se můžete spolehnout, že nádobí je kvalitní, dlouho vám vydrží, a navíc vám při přípravě pokrmů uspoří hodně času i elektrické energie."

Další, na co byste se měli dívat, je dno hrnců, které chcete koupit. Dno musí být samozřejmě dokonale rovné. Pokud si pořídíte nádobí se sendvičovým akutermickým dnem, můžete se těšit na vaření bez připalování pokrmu.

Základem bezpečné a pohodlné práce s nerezovým nádobím jsou také úchyty u hrnců a u pokliček. Měly by být dostatečně připevněny k nádobě, tak aby se po čase používání neviklaly a neodpadávaly. Při vaření by pochopitelně měly zůstávat studené. Proto, pokud kupujete hrnce s nerezovými úchyty, informujte se, jestli jsou odizolované.
Chcete-li vaše nádobí využívat opravdu všestranně a navíc mít minimum práce s jeho údržbou, měly by úchyty být také odolné vůči teplotám v troubě a také v myčce nádobí. Někteří výrobci tyto dva problémy vyřešili tím, že nádobí vybavili odnímatelnými držadly.  

"Z nerezu si můžete také pořídit nejrůznější sady hrnců, které se dají například stavět do komínku nad sebe. Šetří se tak čas, místo i energie při vaření. Další zajímavou novinkou u nerezových hrnců je třídílný hrnec, ve kterém můžete vařit různé druhy těstovin nebo třeba zeleniny odděleně. Pro milovníky exotických kuchyní se zase bude hodit wok pánev z nerezu.

Nadstandardním vybavením nerezového nádobí jsou například poklice s teploměrem, poklice s akustickým signálem, které nás upozorní, že voda v hrnci dospěla do bodu varu, nebo již zmiňované odnímatelné rukojeti."

Jaké jsou další vlastnosti nerezového nádobí?
- dlouhá životnost
- nerozbitnost
- odolnost vůži korozi
- dlouho udrží teplo
- nehořlavost
- odolnost vůči pachům
- odolnost vůči mechanickému poškození