Domácnost

Nepleťte si sekt se šampaňským

Až si budete připíjet na Nový rok oblíbeným bublinkovým nápojem, patrně to nebude šampaňské, šampáňo či šampíčko, ale „obyčejný“ sekt. Jaký je v tom rozdíl?

champ

„Šampaňské  je jediné víno, po kterém zůstává žena krásná,“ řekla kdysi slavná milenka krále Ludvíka XV. Markýza de Pompadour. Dlužno dodat, že měla na mysli ono pravé Champagne, a ne sekt, se kterým si ho běžní konzumenti bublinek tak často pletou.

Pravé šampaňské hodno tohoto názvu nese francouzská značka Moet & Chandon z kraje Champagne, na kterém si pochutnávají královské rodiny z Anglie, Dánska, Belgie, Španělska, a dokonce si na něm slastně pomlaskávají i kněží ve Vatikánu.

O ochrannou známku Champagne se dokonce vedly a vedou stovky, ne-li tisíce soudních sporů. Například slavný francouzský návrhář Yves Saint Laurent, nechť je mu země lehká, dal svému parfému nejen jméno Champagne, ale dokonce i flakon měl podobu zátky. Flakon mu nechali, ale jméno musel změnit.

Ale zpět bublinkám. Tentokrát sestupme z aristokratických výšin a věnujme se nám dostupnému sektu.

Který si vybrat?

Radši suchý „brut“, který má v sobě jen nepatrné množství cukru a hodí se výborně i jako aperitiv nebo „welcome drink“?  Polosladký „demi sec“, který patří mezi nejoblíbenější, nebo dokonce sladký „sec“, který můžete podávat se zmrzlinou a jahodami.

Blíží se Silvestr a většina z nás si sektem připíjí na Nový rok.

Jen tak pro zajímavost: Víte, že v každé lahvi na nás čeká skoro 250 milionů bublinek? Proto nám také stoupá do hlavy rychleji než běžné víno. Aby nám opravdu chutnalo, mělo by mít správnou teplotu, a to 6-9 stupňů, kterou udržujeme v „chladiči“.

Své nezaměnitelné aroma si nejlépe zachová ve sklence tvaru flétny, a aby méně pěnilo, naléváme ho do nakloněné sklenice.

Teď už zbývá jen popřát na zdraví, smočit rty a nechat prchavé svěží bublinky rozběhnout po jazyku!

   
28.12.2010 - Dům a byt - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [26] arminka [*]

    Sml16 bublinky nemusím,tak mi to je jedno ...

    superkarma: 0 28.12.2012, 23:14:36
  2. [25] magic11 [*]

    daska59 — #23 Sml22Sml67 tak tak, už se chladí na balkoně Sml16

    superkarma: 0 28.12.2012, 19:21:06
  3. [24] free [*]

    Většinou si připíjím sektem, ovšem poslední dobou mám možnost zajet si k jednomu vinaři na pravé šampaňské... a je v tom sakra rozdíl.

    superkarma: 0 28.12.2012, 19:09:51
  4. avatar
    [23] daska59 [*]

    Tak to si nespletu Sml30, ale obyčejné "demíčko" mi chutná více.

    1. na komentář reaguje magic11 — #25
    superkarma: 0 28.12.2012, 17:44:51
  5. avatar
    [22] saruz [*]

    sekt s jahodami, tak ten já můžu Sml54

    superkarma: 0 28.12.2012, 14:45:38
  6. [21] doginka [*]

    Také si připíjíme sektemSml16

    superkarma: 0 28.12.2012, 13:36:56
  7. avatar
    [20] delfi.na [*]

    jednou za čas s jahodami je výtečné Sml58

    superkarma: 0 28.12.2012, 13:35:01
  8. avatar
    [19] zsuzsika [*]

    určitě si je nespletu,je mi jasné,že opravdové šampaňské  neochutnám

    superkarma: 0 28.12.2012, 11:49:11
  9. avatar
    [18] verkaH [*]

    Bublinky nemusím, raději si dám dobré víno.

    superkarma: 0 28.12.2012, 11:02:20
  10. avatar
    [17] dasena [*]

    Mně hlavně nechutná ruské šáňo, je kyseléSml16

    superkarma: 0 28.12.2012, 10:31:14
  11. [16] jithule [*]

    kupujeme demi sec, brut mi nechutná

    superkarma: 0 28.12.2012, 09:41:14
  12. [15] Evuš [*]

    Pravé šampaňské jsem asi nepila, kupujeme sekt. Bublinky na přípitek jsou dobré.

    superkarma: 0 28.12.2012, 09:28:41
  13. avatar
    [14] Kytinkak [*]

    máme šampaňské jen symbolickySml59

    superkarma: 0 28.12.2012, 07:46:26
  14. avatar
    [13] lenig [*]

    nepiju sekt ani šampus, nechutná mi to...brrrrSml80

    superkarma: 0 28.12.2012, 07:17:30
  15. avatar
    [12] ekleinovka [*]

    tak my si také připíjíme sektem, protože šampáňo je docela drahý špás...a jedno pro více lidí nestačí

    superkarma: 0 28.12.2012, 06:46:56
  16. [11] lidicka [*]

    Sekt se šampáněm si tedy nepletuSml30Sml23

    superkarma: 0 28.12.2012, 06:26:05
  17. avatar
    [10] tepito [*]

    rozdíl znám..

    superkarma: 0 28.12.2012, 05:49:27
  18. avatar
    [9] hubajda [*]

    sekt kupuji šampus je moc drahej

    superkarma: 0 28.12.2012, 05:47:21
  19. [8] jerenika [*]

    Jindriska8 — #7 my též :)

    superkarma: 0 28.12.2012, 02:03:59
  20. avatar
    [7] Jindriska8 [*]

    Ano,my si připíjíme sektemSml22

    1. na komentář reaguje jerenika — #8
    superkarma: 0 28.12.2012, 00:50:49
  21. [6] zenaJitka [*]

    to jsem zapomněla... výrobní postup: Klasickou a původní metodou je kvašení vína v láhvi, které je ve Francii nazýváno jako Méthode Champenoise.

    superkarma: 0 30.12.2010, 14:34:20
  22. [5] zenaJitka [*]

    Pokud vím výrobní postup je stejný, ale nejsem profík, jen mě to zajímá...

    Je to šumivé víno vyráběné ve Francii v oblasti Champagne. Platí zde přísné předpisy z jakých odrůd lze šampaňské víno vyrábět a jakou technologii je nutno použít. Název je chráněný a nesmí být použit na jiná vína. Na výrobu se mohou použít pouze tři odrůdy - bílé Chardonnay, modré Pinot noir a Pinot meunier. Většinou se používá směs všech tří odrůd, ale je možné vyrábět šampaňské pouze z odrůdy Chardonnay nebo pouze z odrůdy Pinot noir, Pinot meunier nebo ze směsi obou. 

    Nejlepší druhy šampaňského zrají až dva roky.

    superkarma: 0 30.12.2010, 14:31:22
  23. [4] free [*]

    http://www.vino-klub.cz/sekt-jan-petrak-gold-cuvee.htm

    superkarma: 0 28.12.2010, 19:22:23
  24. [3] free [*]

    ihodzova — #2 Sekt je vlastně víno obohacené o kysličník, oproti klasické výrobě, kvašení v láhvích. 

    U nás znám jediného výrobce tradiční metodou: vinařství Petrák, je dražší ale hodí se jako dárek nebo k vyjímečným příležitostem. 

    http://sektdomaine.vinnysklep.cz/personal.php

    superkarma: 0 28.12.2010, 19:20:51
  25. [2] ihodzova [*]

    Nicméně jsem onen rozdíl z článku nevyčetla. Je  pouze v názvu (respektive původu hroznů) či ve výrobním postupu? A rozhodně "sec" je méně sladké než "demi sec" - na rozdíl od údajů v článku.

    brut nature - pod 3 gramů cukru na litr

    brut - do 15 gramů cukru na litr

    extra dry - 12 až 20 gramů cukru na litr

    sec - 17 až 35 gramů cukru na litr

    demi-sec - 33 až 50 gramů cukru na litr

    doux - nad 50 gramů cukru na litr

    1. na komentář reaguje Free — #3
    superkarma: 0 28.12.2010, 12:16:59
  26. [1] akčak [*]

    pila jsem právé šampanské ale podle mně nic moc

    superkarma: 0 28.12.2010, 08:26:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme