jahodový nepečený dort

Rozjeli jsme se s testováním těch nejlepších nepečených dezertů s ovocem. Jak by taky ne! Venku je krásné počasí, blíží se léto a tyto dezerty jsou v horku nejoblíbenější. Navíc je potřeba naplno využít sezonu čerstvého ovoce.

Určitě jste na trhu potkali čerstvé a sladké české jahody. Už nám pěkně zrají a začíná ta úžasná doba, kdy budeme vařit marmelády, mrazit zmrzliny, mačkat jahody se smetanou. Prostě užívat si čerstvých jahod co nejvíce to půjde. Kromě zahradních jahod už dozrávají také lesní jahody, které se jim svou chutí rozhodně vyrovnají (a možná jsou i lepší).

jahodový dort

Nebojte se oboje jahody kombinovat, třeba do marmelád, ale i do dezertů. Lesní jahody jsou ozdobné a tak voňavé!

Dnešní dezert, opět nepečený, patří mezi další rychlovky v kuchyni. Když jsem ho připravovala, stopovala jsem si čas. Je to 15 minut! Když tedy nepočítám vychlazení pudinku. Ten jsem na začátku přípravy dezertu měla už studený. Jen tak málo času a máte okouzlující svěží jahodový dort. Potom už to chce jen asi 12 hodin trpělivosti. Proto tenhle dort doporučuji připravit večer a na druhý den už vás čeká hotový v lednici.

nepečený jahodový dort

Suroviny

na korpus

  • 180 g sušenek NEO Sondey (Lidl)
  • 1 lžíce kokosového tuku

na krém

  • 500 g sýra Philadelphia
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce práškové želatiny
  • 1 sáček smetanového pudinku
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový lusk
  • 800 g jahod
  • 2 lžíce kakaa

jahodový nepečený dort

Postup

Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 - 28 cm. Dno i boky vyložte pečícím papírem.

Do mixéru dejte všechny sušenky a kokosový tuk. Společně promixujte, až vznikne kompaktní hmota. Tuto hmotu rozprostřete na dno formy a utlačte.

jahodový dort

Mléko rozdělte na 300 a 100 ml. Ve 100 ml rozmíchejte pudinkový prášek. 300 ml ohřívejte a až se z mléka začne kouřit, pomalu přilévejte mléko s pudinkovým práškem. Míchejte do zhoustnutí. Hotový pudink překryjte v hrnci potravinářskou fólií a nechejte úplně vychladnout.

Smetanu ke šlehání ohřejte. Neměla by vařit, ale měla by být horká. Metličkou v ní rozmíchejte želatinu tak, aby ve smetaně nebyly hrudky. Nechejte trochu vychladnout.

Do robota se šlehacím nástavcem dejte krémový sýr Philadelphia a uvařený vychlazený pudink. Ochuťte cukrem, přidejte vanilková semínka a vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily. Pomalu vlévejte vlažnou smetanu. Robot musí pořád šlehat, na pomalé otáčky, aby v krému nevznikly hrudky. Až je celé smetana v krému, opět zvyšte otáčky a pořádně společně prošlehejte.

jahodové tiramisu

Mezitím, co se krém šlehá, nakrájejte tři čtvrtě jahod na malé kostičky. Zbytek jahod na plátky.

Hotový krém nalijte do formy. Nejprve polovinu krému. Na tu nasypejte všechny jahody na kostičky. Přikryjte druhou polovinou krému. Krém na povrchu uhlaďte a „zasaďte“ do něj plátky jahod. Povrch posypejte kakaem a nechejte vychladnout v lednici minimálně 10 - 12 hodin.

jahodový dort

Dobrou chuť přeje Elly.

Jahodová sezona startuje. Oslaďte si krásné jaro!

Kalamáta Papadimitriou

čokoládový koláč s jahodami

jahodový koláč s rebarborou

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama