Vaření

Není svíčková jako svíčková!

Mým nejvíce zamilovaným jídlem je asi svíčková omáčka s knedlíkem. Ale málokde mi chutná. Proto jsem se ji již několikrát pokusil uvařit sám. Pokaždé to dopadlo jinak.

Když si představím svíčkovou omáčku, a nemusím ani zavírat oči, okamžitě začnu slinit a chuťové buňky mi pošlou informaci do mozku, který zareaguje libými pocity.

Opravdu dobrou, hebce smetanovou, mírně nakyslou a nasládlou chuť této laskominy zná asi každý. A každá rodina má svůj vlastní recept.

Moji chuť svíčkové formovala moje babička, která zemřela, když mi bylo deset. Od té doby jsem ochutnal stejnou chuť jen v jednom zastrčeném motorestu mezi Chrudimí a Hlinskem. Úplně náhodou jsem tam zastavil, nikdy předtím jsem tam nebyl, objednal si svíčkovou a po prvním soustu jsem se stal těžce závislým.

Moje tehdejší přítelkyně si dala guláš, a ten byl hrozný již od pohledu. 

Na stejném místě jsem se zastavil ještě jednou, o měsíc později, a dal si ji znova. A nebylo to ono.

Od té doby jsem několik let přemýšlel nad tím, že si ji uvařím. Pročítal recepty a s nástupem internetu i diskuse pod internetovými kuchařkami.
Sehnal jsem si recept, jak se má vařit správná hospodská svíčková, a uvařil ji podle něj. Byla to svíčková, jakou známe asi všichni z hospod, ale nebylo to ono.

Zkusil jsem recept podle časopisu Apetit, opět to byla svíčková, ale ne ta moje chuť.

Zašel jsem za svojí maminkou, která mi jistě odpustí, když na ni prozradím, že jí pouze, aby neumřela hlady, a taky tak vypadá a chutná většina jejích jídel... Zeptal jsem se jí přesto, zda nemá ten starý babiččin recept. 

ilustacni obrazek

Dala mi ten, který odkoukala od své maminky, mé babičky. Ale kouzlo té chuti mi to neodhalilo.

A tak ve mně sílí přesvědčení, že do toho tenkrát dávala nějakou tajnou ingredienci. Až na ni přijdu, tak zešílím blahem. Sednu si nad talíř s knedlíkem a tou pravou svíčkovou a rozplynu se v nekonečnu. Umřu blahem.

A jak tak nad tím přemýšlím, možná tu ingredienci nenajdu, protože to, co do toho přidávala a co mi tu chuť tak vylepšovalo, byla její láska ke mně.

Ale jak si pak mám vysvětlit ten podivný motorest, který je již dnes uzavřený, fakt nevím…

   
30.08.2012 - Příběhy - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [107] ZWETTLEROVAIVANAG [*]

    tak svickovou opravdu nemusim,nemam ji rada,ani ji doma nedelam.Sml59Sml59

    superkarma: 0 28.02.2013, 15:19:20
  2. avatar
    [106] cibulicka [*]

    Doma ,ale i kdekoliv na výletě si vždy dám svíčkovou.Ujíždím na ni,ale není nic lepšího.Taky vzpomínám na dětství a na maminčinu svíčkovou s knedlíčkem a nebo ještě španělský ptáček.Už nikdy víc jsem nejedla nic lepšího...

    superkarma: 0 24.09.2012, 21:10:35
  3. avatar
    [105] LudPa [*]

    tak jsem si početla a začetla se a hodin jak na kostele, jsem pro svíčkovou pouze z hovězího a bez tymiánu a houskový knedlík a brusinky

    superkarma: 0 06.09.2012, 15:32:52
  4. avatar
    [104] tajnostii [*]

    Svíčková ,ano s knedlíkemSml22

    superkarma: 0 05.09.2012, 18:58:29
  5. avatar
    [103] gerda [*]

    tak svíčkovou jsme měli právě dnes. Myslím, že se povedla. Začala jsem ji včera, přes noc se chuť rozkládala a ráno jsem ji dodělala. Zeleniny tam bylo tolik, že po rozmixování a dolití mléka (smetanu jsem nechtěla, jsme tlustí dost) to bylo akorát. Knedlík vlněný - z mikrovlnky (jiný vlastně neumím), pošmákli jsme si.

    superkarma: 0 04.09.2012, 17:11:49
  6. avatar
    [102] nika1 [*]

    Já teda osobně svíčkovou nemusím jíst každý den. Ale nepohrdnu jí! :)

    superkarma: 0 04.09.2012, 16:01:06
  7. avatar
    [101] Eva_CZ [*]

    denkas — #100 tady si bramborak polevaji jablecnym pyre, nebo ho mazou necim jako je lucina. Sml28 No co chces po narodu, ktery pije pivo s pomerancem?Sml80

    superkarma: 0 02.09.2012, 15:59:24
  8. avatar
    [100] denkas [*]

    átéčko — #97 To máš to samé jako bramborák! Kolikrát sem se nechala zlákat a byl to hnus fialovej! nechápu co na bramboráku můžou tak zkazit!Sml80

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #101
    superkarma: 0 02.09.2012, 15:06:26
  9. [99] Roland [*]

    38riki — #72 Já musím mít svíčkovou také jedině s kynutým knedlíkem.

    superkarma: 0 01.09.2012, 21:26:03
  10. [98] Roland [*]

    dadma — #94 Dnes byl v TV ze soutěže záznam. Vyhrál to muž. Potom byla soutěž v pojídání knedlíků se svíčkovou. Vítěz jich spořádal myslím kolem 30.

    superkarma: 0 01.09.2012, 21:23:37
  11. avatar
    [97] átéčko [*]

    Znám zdáli podobné jídlo svíčkové, ale nikdy bych tohle jídlo nenazvala svíčkovou. To se dá kuřecí maso do pekáčku na zeleninu. A to kunovjanku, či moravanku. Zalije se to  sladkou hustou smetanou a peče. Pak se jen maso vyndá a zbytek rozmixuje. 

    Jednou jsme jeli na dovolenou po ČR a na každý oběd jsme si dali svíčkovou. někde ji vařili úplně luxusní, ale jinde to byla jen mouka, voda, mrkev. Končili jsme tak že jsem si poslední den dala smažený sýr a manžel jitrnici.

    Já se snažím zachovávat postupy. Mám staré "kuchařky".Koukám i do nich. Vyhlášená svíčkové mojí panímámy tchýně mi vůbec nechutnala. Opravdu záleží na chuti.

    1. na komentář reaguje denkas — #100
    superkarma: 0 31.08.2012, 08:27:16
  12. avatar
    [96] Eva_CZ [*]

    Ve meste mame snad 5-6 ceskych restauraci. Svickovou varily jen 2. Jedna restaurace uz nevari vubec nic, zkrachovala. O svickove z prvni restaurace jsem hodne slysela - a verte, ze to nebylo nic pekneho. Ve 2.restauraci jsem par mesicu pracovala, tak jsem ji ochutnala. Fujtaxl. To se o jidle nerika, ja vim, ale to nebylo jidlo. Sladka, odporne sladka voda s troskou mrkvove prichute. A jak na ni byla majitelka pysna! Sml28 Ten den jsem byla rada, ze je majitelka tak lakoma, ze mi nikdy nedala najist. Sml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 1 31.08.2012, 01:29:36
  13. avatar
    [95] Eva_CZ [*]

    dadma — #94 jeeeeeeee, tu bych mohla usporadat tady a sehnat sponsory na tucnou vyhru! Myslim, ze bych mela sanci, neznam nikoho, kdo tady vubec vari. Sml52Sml52Sml52Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 31.08.2012, 01:25:00
  14. [94] dadma [*]

    U nás bude v Jirkově na Červeném Hrádku 1.9. soutěž ve vaření svíčkové.Probíhá to každý rok.Do soutěže se může přihlásit každý,kdo vaří dobrou svíčkovou a nebo je odvážný.V porotě jsou vždy i nějaké známé osobnosti.Půjdu se podívat a ochutnat.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #95
    2. na komentář reaguje Roland — #98
    superkarma: 0 30.08.2012, 23:55:44
  15. [93] Reni [*]

    Určitě je rozdíl ve svíčkové, podle toho co se přidává do omáčky. Sml22

    superkarma: 0 30.08.2012, 22:08:45
  16. avatar
    [92] hubajda [*]

    denkas — #61 ja take ne ale jak ji budu delat tak si dam trochu bokem a dam do nej ten tymian a uvidim

    superkarma: 0 30.08.2012, 21:39:45
  17. avatar
    [91] 38riki [*]

    Julča — #82 Fááák i tu zeleninu?Sml16 No když vám to chutná, proč né!Sml16

    superkarma: 0 30.08.2012, 20:21:55

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [90] Julča [*]

    Eva_Fl — #89 Tak pokud chválil znalec, tak to asi fakt umíš Sml67

    Já vařím tak, aby mi to prolezlo přes pusu, tzn, aby mi to chutnalo Sml30

    superkarma: 0 30.08.2012, 19:53:57
  2. avatar
    [89] Eva_CZ [*]

    Julča — #87 no jo, jenze rizek je podle rezu. Co uriznes, to obalis. Sml30 Tak uplne prvni jidlo asi byly bramboraky, ktere jsme ,,varili s mym malym brachou. Muj 1.ex byl uzasny kuchar, mel k tomu patricne vzdelani i talent, ale moje vareni presto parkrat pochvalil jak on, tak nas sefkuchar ( vedli jsme hotel ).

    1. na komentář reaguje Julča — #90
    superkarma: 0 30.08.2012, 19:43:52
  3. avatar
    [88] Julča [*]

    Eva_Fl — #86 Já si pamatuju první jídlo guláš, bylo mi nějakých 10 let. Mně nechutnal, ostatním jo. Nevím, jestli mi chtěli udělat radost, nebo byl poživatelný Sml30

    Začátky mého vaření byly katastrofální, se divím, že ex neutekl Sml30

    superkarma: 0 30.08.2012, 19:37:14
  4. avatar
    [87] Julča [*]

    Eva_Fl — #83 Jasně, já vím, že se jmenuje podle masa. I řízek dělá každý z toho, co mu chutná.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #89
    superkarma: 0 30.08.2012, 19:35:03
  5. avatar
    [86] Eva_CZ [*]

    Julča — #84 S mym zivotnim heslem ,,co zvladnou jini, zvladnu i ja " byla svickova prvni jidlo, ktere jsem varila. Sml32

    1. na komentář reaguje Julča — #88
    superkarma: 0 30.08.2012, 19:30:48
  6. avatar
    [85] Eva_CZ [*]

    38riki — #81 nez tady tenhle obchod otevreli, vyzkousela jsem vsechny mistni ,,chleby", ucinila asi 200 pokusu upect ceskej chleba, vsechno bylo na prd. Sml22

    superkarma: 0 30.08.2012, 19:29:57
  7. avatar
    [84] Julča [*]

    Jinak ke svíčkové - z domova ji moc neznám, matka nám ji nechtěla dělat. Vařit jsem se učila sama, až jsem se vdala.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #86
    superkarma: 0 30.08.2012, 19:29:33
  8. avatar
    [83] Eva_CZ [*]

    Julča — #82 jo, ale delas veprovy na smetane. Svickova ma nazev podle tvaru hoveziho masa, ktere pripomina svici.

    1. na komentář reaguje Julča — #87
    superkarma: 0 30.08.2012, 19:29:00
  9. avatar
    [82] Julča [*]

    38riki — #76 Svíčková z jiného masa, než z hovězího má společné všechno, jenom jiné maso. Já dělám z vepřového, protože hovězí nejíme a chutná nám. Představ si, že do ní dávám i tu zeleninu, ne jen smetanu Sml16

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #83
    2. na komentář reaguje 38riki — #91
    superkarma: 0 30.08.2012, 19:25:10
  10. avatar
    [81] 38riki [*]

    Eva_Fl — #77 jasně, že z hrubéSml16Sml67 Tak to je fajn, že máš kde nakupovat. A dokonce i chleba. PAráda. My teď byli v Chorvatsku a neuvěříš, jak jsem se na ten náš starej dobrej chleba těšila. Ty jejich veky se nedají jíst furt. Jde o zvyk, to je jasný.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #85
    superkarma: 0 30.08.2012, 18:58:50
  11. avatar
    [80] Eva_CZ [*]

    http://www.google.com/imgres?start=326&hl=en&safe=off&sa=X&biw=1680&bih=963&tbm=isch&prmd=imvnse&tbnid=kYJj3XpVD9eG3M:&imgrefurl=http://www.soap.com/p/gold-medal-all-purpose-flour-32-oz-6-pack-218317&imgurl=http://c3.soap.com/images/products/p/dcs/dcs-799b_1z.jpg&w=1600&h=1325&ei=FJs_UNnjH4m49QSbuoDIBA&zoom=1&iact=hc&vpx=511&vpy=84&dur=381&hovh=166&hovw=201&tx=138&ty=127&sig=106936126323799961894&page=8&tbnh=146&tbnw=176&ndsp=48&ved=1t:429,r:41,s:326,i:290

    superkarma: 0 30.08.2012, 18:57:23
  12. avatar
    [79] Eva_CZ [*]

    https://www.google.com/search?q=wondra+flour&hl=en&safe=off&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EZs_UIntAoPq9ASMkYGoBA&sqi=2&ved=0CFsQsAQ&biw=1680&bih=963

    superkarma: 0 30.08.2012, 18:56:07
  13. avatar
    [78] Eva_CZ [*]

    Ale hlavne s ceskym chlebem!

    superkarma: 0 30.08.2012, 18:55:10
  14. avatar
    [77] Eva_CZ [*]

    38riki — #76 o jeeeeeeeeje, ze delam! Mam tady ceskou mouku, polskou mouku atd., ale jsou tady i 2 mistni, ze kterych se delaji bajecne. Wondra a pak jedna, na ktere je napsano chlebova, ale neni chlebova a podoba se nasi polohrube. Ale knedle nejradeji delam z ceske hrube mouky. Mame tady ceskoruskopolsko........ prodejnu, aj s tatrankama Sml54

    1. na komentář reaguje 38riki — #81
    superkarma: 0 30.08.2012, 18:54:55
  15. avatar
    [76] 38riki [*]

    Eva_Fl — #75 děláš Evo u vás na Floridě i houskový knedlík? Vím, že v Americe je nějaký problém s moukou, snad jenom hladká nebo tak něco.

    Svíčková je z hovězího a basta. Kuře může být pouze na smetaně nebo na paprice a se svíčkovou to nemá společného nic. Akorát tu smetanu. To platí samo i o tataráku. Náhražka z brambor je na poblití.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #77
    2. na komentář reaguje Julča — #82
    superkarma: 0 30.08.2012, 18:51:40
  16. avatar
    [75] Eva_CZ [*]

    Alenko, to ja se porad hadam. Proste svickova je z hoveziho, stejne jako kure na paprice neni z veprovyho, to uz potom neni kure, ale...... Tuhle jsem se hadala i s Radkem na FB - o tataraku z lososa. Tatarsky biftek je proste z hoveziho a tecka. Neni ani z lososa, uz vubec neni z varenejch brambor, jak jsem tuhle cetla....

    1. na komentář reaguje 38riki — #76
    superkarma: 1 30.08.2012, 18:44:59
  17. avatar
    [74] femme [*]

    denkas — #70  ale svíčková bez tymiánu není svíčková Sml24 Sml30 klíďo si dělej tu svou, já zůstanu u té s tymiánem Sml58 Sml30

    superkarma: 0 30.08.2012, 18:44:39
  18. avatar
    [73] Eva_CZ [*]

    38riki — #72 s ryzi ji delavala moje mama. Asi za trest.Sml31

    superkarma: 0 30.08.2012, 18:42:46
  19. avatar
    [72] 38riki [*]

    Výbornou ji mají v motorestu u dálnice Brno - Ostrava v Brodku u Prostějova. Nemá chybu.

    denkas — #69 s bramborovým knedlíkem si ji teda představit nedovedu. Dokonce jsem slyšela, že někdo jí ke svíčkové těstoviny či rýži. Ke svíčkové jedině houskový knedlikSml16

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #73
    2. na komentář reaguje Roland — #99
    superkarma: 0 30.08.2012, 18:36:46
  20. avatar
    [71] denkas [*]

    Eva_Fl — #65 jj,určitě se stavim!! Ale asi až v příštím životěSml30Sml30

    superkarma: 0 30.08.2012, 18:27:38
  21. avatar
    [70] denkas [*]

    femme — #68 Nojo ,do tý tvý!! Ale do mý neSml23 Sml30Sml30  Není svíčková jako svíčková!Sml30

    1. na komentář reaguje femme — #74
    superkarma: 0 30.08.2012, 18:26:53
  22. avatar
    [69] denkas [*]

    átéčko — #67 No mě se to taky nezdáSml80Ale zase sem to nikdy neochutnala a vím,že hodně řikají z toho králikaSml22ale ten se u nás nejí.Z vepřovýho a z kuřete dělám na paprice.Což je něco úplně jinýho.jako bych ke svíčkový nedala těstoviny! Ale zase když to někdo má rádSml80Já dávám bramborový knedle a to se taky někdo hrozí! Ale my to tak máme nejraději.Kluk ,když byl malej,tak chtěl vždy ty malý knedliky.

    1. na komentář reaguje 38riki — #72
    superkarma: 0 30.08.2012, 18:25:19
  23. avatar
    [68] femme [*]

    jednou jsem ochutnala svíčkovou bez tymiánu a raději zůstanu u té mé s tymiánem, ten prostě do svíčkové patří Sml24

    1. na komentář reaguje denkas — #70
    superkarma: 1 30.08.2012, 18:24:35
  24. avatar
    [67] átéčko [*]

    Já jsem asi nepochopila. Svíčková z kuřete?Nebo vepřového,či králíka? To není svíčková ženy!!! Musí mít chuť hovězího. Maximálně jsem dělala podobnou omáčku ze srnčího, ale dělát "máčku" z kuřete, neříkám jí svíčková.Sml23

    1. na komentář reaguje denkas — #69
    superkarma: 1 30.08.2012, 18:06:18
  25. avatar
    [66] kobližka [*]

    Eva_Fl — #63 Koukám,že se u vás pořád drží ten typ starého amerického sporáku,i když samozřejmě značně zmodernizovaný.Alespoň já ho tak nazývám,možná je to blbost,ale snad mě pochopíš.

    superkarma: 0 30.08.2012, 18:04:20
  26. avatar
    [65] Eva_CZ [*]

    denkas — #64 az budes mit cestu okolo Floridy, rada te na ni pozvu!

    1. na komentář reaguje denkas — #71
    superkarma: 0 30.08.2012, 17:25:39
  27. avatar
    [64] denkas [*]

    Eva_Fl — #63 Kuchyň máš hezkou!!!Sml59Sml59Kdybys nebyla tak daleko ,tak bych zajela tvou svíčkovou ochutnat Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #65
    superkarma: 0 30.08.2012, 17:22:57
  28. avatar
    [63] Eva_CZ [*]

    Slovo ,,svickova" znaji vsichni nasi US pratele a synovi kamaradi a vsichni ji miluji.

    A ja myslim, ze delam dobrou proto, ze jak tak rada jim, rada varim. Ja vazne i po tech vsech letech rada varim, varim s laskou, ted navic v krasne kuchyni se spoustou pracovniho prostoru a co se tyka ceny potravin - tak tu nesleduju vubec. Sml23 I kdyz je jidlo o dost drazsi, nez kdyz jsem prijela, je porad levne. Neni to proste polozka, ktera by nam zasahovala do rozpoctu. 

    1. na komentář reaguje denkas — #64
    2. na komentář reaguje kobližka — #66
    superkarma: 0 30.08.2012, 17:11:05
  29. avatar
    [62] Eva_CZ [*]

    denkas — #61 tymian je divnej. A ja ji jeste pekne postaru pasiruju. Ac mam ruznych mixeru a robotu hafo. Sml80

    superkarma: 0 30.08.2012, 17:04:15
  30. avatar
    [61] denkas [*]

    Eva_Fl — #56 Taky nedávám tymiánSml80

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #62
    2. na komentář reaguje hubajda — #92
    superkarma: 0 30.08.2012, 16:46:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme