Vaření

Není olej jako olej

 

V minulém díle jsme si pověděli o zdravotní prospěšnosti olivového oleje. Nyní jste se možná na základě všech pozitiv rozhodli, že si olivový olej koupíte.  V obchodě však bezradně stojíte před regálem a přemýšlíte, který vybrat – ten víc dožluta nebo dozelena? S nápisem Extra Vergine nebo Pomace? Mám dát za láhev oleje 100 Kč nebo bude stačit padesát? A je lepší olivový olej ze Španělska, Itálie nebo Řecka?

Samozřejmě je důležité vybrat správně – nejen z finančního hlediska, ale také proto, že když si nekoupíte ten „správný olej“, nebude vám třeba chutnat a pak už k němu budete mít navždy odpor. Jak ale na to?

Užitečné rady při nákupu olivového oleje:

o             Odborníci doporučují kupovat kvalitní olivové oleje, které obsahují nejvíce užitečných látek a jsou vyrobeny šetrnými postupy. Poznáte je podle toho, že na etiketě mají uvedeno Extra Vergine, Extra Virgin neboli extra panenský olivový olej, což je výrobek té nejlepší kvality.

o              Naopak nejméně prospěšných látek obsahují oleje, které jsou vyráběny ze zbytků – tzv. Pomace nebo Sansa d´Oliva. Jejich kvalita je ze všech olivových olejů nejnižší.

o              „Zlatou střední cestou“ jsou běžné olivové oleje (Olio di oliva), které jsou směsí rafinovaného a panenského olivového oleje.

o              Z oblastí původu má nejlepší „zvuk“ italské Toskánsko, které má podle znalců ideální klimatické podmínky a tudíž i zdejší olivové oleje mají tu nejvyšší kvalitu (např. Bertolli).

o              Cena vypovídá o kvalitě oleje, neboť výroba extra panenských olejů je velmi šetrná a tedy náročná na postup. Investice do kvality se však určitě vyplatí, neboť se nám vrátí v podobě dobrého zdraví.

Podle čeho kvalitu olivového oleje naopak nepoznáte:

o              Na kvalitu oleje nemá žádný vliv jeho barva, tu totiž ovlivňuje druh použitých oliv, doba sklizně, počasí, způsob skladování, způsob lisování a mnoho jiných faktorů. Zpravidla však platí, že zelenější olej má silnější aroma a výraznější chuť.

 

Tipy na používání olivového oleje najdete na stránkách www.bertolli.cz v sekci Recepty. A nezapomeňte pak pozvat ke stolu i své přátelé a blízké a podělit se s nimi o svou radost z dobrého jídla – třeba originální pozvánkou, kterou najdete také na webových stránkách.

   
22.06.2005 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [12] jithule [*]

    ivory — #11 já taky

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:14:29
  2. avatar
    [11] ivory [*]

    obyčejně máme dva druhy - na saláty a na vaření Sml16

    1. na komentář reaguje jithule — #12
    superkarma: 0 14.11.2012, 13:20:05
  3. avatar
    [10] hubajda [*]

    sunnynka — #9 aj me

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:56:23
  4. avatar
    [9] sunnynka [*]

    ale dost dlouho mi trvalo, než jsem si zvykla na jeho zvláštní chuť, která mi nejdříve vadila a dost mi v těch jídlech "smrděla" Teď

    1. na komentář reaguje hubajda — #10
    superkarma: 0 22.06.2005, 14:52:20
  5. avatar
    [8] sunnynka [*]

    adalim: já mám koupené dva. jeden co je určený pro studenou kuchyni a druhý pro tepelnou úpravu

    superkarma: 0 22.06.2005, 14:51:32
  6. [7] esunad [*]

    kde jsou ty doby,kdy nám stačil litr oleje na měsíc

    superkarma: 0 22.06.2005, 14:23:49
  7. avatar
    [5] adalim [*]

    Prosím Vás a to na tomto oleji i smažíte? Já ho používám jen do salátů a nevím jestli je vhodný i na tepelnou úpravu.

    superkarma: 0 22.06.2005, 13:28:26
  8. avatar
    [2] Žábina [*]

    taky kupujeme různé, ale jedině extra virgin - teď mám zrovna ten co je na obrázku

    superkarma: 0 22.06.2005, 11:06:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme