Reklama


V obchodech najdete pestrou nabídku mléčných, oříškových, hořkých čokolád, čokolád extra s vyšším podílem kakaa, ale také tzv. čokoládových, nugátových či arašídových pochoutek, které s pravou čokoládou nemají mnoho společného. Mají zpravidla nižší podíl kakaového tuku, tudíž i jinou chuť. Jak ale poznat tu pravou, když všechny vypadají podobně?

Zeptali jsme se Doc. Ing. Jany Dostálové, CSc. z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické, na co všechno by si měli dát spotřebitelé pozor při nákupu čokolád.

Spotřebitel by si měl dát hlavně pozor na to, zda kupuje skutečně čokoládu, a ne její různé náhražky, kde je kakaový tuk zcela nahrazen jinými rostlinnými tuky (většinou tuky ztuženými, jejichž složení téměř ve všech případech neprospívá našemu zdraví, především z hlediska onemocnění srdce a cév, protože obsahují trans mastné kyseliny). Výrobky, které obsahují kakaové máslo a další kakaové součásti v množství daném zákonem o potravinách se mohou nazývat čokoláda. Výrobky, které podmínky zákona nesplňují, mají názvy jiné, např. čokoládová pochoutka, nugátová pochoutka apod., neobjeví se tam tedy slovo čokoláda. Totéž platí pro polevy na dorty a cukroví (musí být uvedeno: čokoláda – poleva.) Jedinou výjimkou, kdy název čokoládový označuje výrobek obsahující vyšší množství kakaové sušiny je označení čokoládový bonbon.

Jakých údajů na obalech čokolád a tzv. pochoutek by si spotřebitelé měli všímat především, aby si na čokoládě skutečně pochutnali?

Spotřebitelé by si měli zvláště všímat toho, zda je v názvu uvedeno čokoláda, a ne pouze přídavné jméno čokoládová. Pokud výrobky obsahují vyšší množství kakaových součástí (jejich množství je předepsáno zákonem), mohou nést názvy jako: „extra“, „vysoká jakost“ apod.  Spotřebitelé by si měli také všimnout, kolik % kakaové sušiny (kakaových součástí) čokoláda obsahuje. Čím je její % vyšší, tím je čokoláda jakostnější, ale čokolády s příliš vysokým obsahem kakaových součástí nemusí některým spotřebitelům chutnat, protože přirozeně obsahují méně cukru a mohou se jim zdát příliš hořké.

Jaké údaje by na obalu čokolády neměly chybět? A jak je to s uváděním poměrů např. u rostlinných tuků, které nejsou kakaové máslo? Musí výrobce uvádět, kolik % rostlinných tuků je zastoupeno?

Na obalu musí být všechny údaje předepsané zákonem. Čokolády, do kterých lze přidávat jiný rostlinný tuk (jsou povoleny jenom určité tuky, jejichž seznam uvádí vyhláška a jejich podíl nesmí být vyšší než 5 % ve výrobku po odečtení celkové hmotnosti všech použitých jiných jedlých složek a nesmí být snížen minimální obsah kakaového másla nebo celkové kakaové sušiny), se označí slovy: „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“. Toto označení se musí uvést v blízkosti seznamu složek výrobku, avšak zřetelně odděleně a minimálně stejně velkými písmeny jako složení. Přesný obsah rostlinného tuku se na obalu nemusí uvádět. Pokud by bylo při kontrole zjištěno, že je překročen limit, je výrobci udělena pokuta.

Problémem tedy není samotné složení čokolád a čokoládových výrobků, ale jejich prodej, tedy především, jakým způsobem jsou spotřebitelům tyto produkty nabízeny. Přestože neexistuje legislativa, která by upravovala způsob prodeje čokoládových výrobků, rozhodně by je obchodníci neměli nabízet spolu se skutečnými čokoládami, tedy na stejném místě.

Rostlinné tuky, které mohou být přidávány do čokoládových výrobků a jejichž podíl nesmí být vyšší než 5 %:
Obvyklý název rostlinného tuku a botanický název rostlin, ze kterých mohou být uvedené tuky získány
1. Illipe, bornejský tuk, Tengkawang Shorea spp.
2. Palmový olej, Elaeis guineensis, Elaeis olifera
3. Sal Shorea robusta
4. Shea (bambucký tuk, olej z máslovníku), Butyrospermum parkii
5. Kokum gurgi, Garcinia indica
6. Olej z jader manga, Mangifera indica

Zdroj: Příloha č. 10 k vyhlášce č. 76/2003 Sb.

Zdroj: Příloha č. 9  k vyhlášce č. 76/2003 Sb.

Zdroj: Sdružení obrany spotřebitelů (SOS)