Domácnost

Není čaj jako čaj


Naše země prožívá svůj čajový boom. Ve městech se stále častěji můžete setkat se specializovanými obchody, ve kterých se čaj prodává, a samozřejmě s čajovnami. Průzkumy ukazují, že spotřeba čaje je stále větší, ale největší nárůst prodejnosti prožívá čaj pytlíkový.

Přijde vám, že utratit přes padesát a více korun za 100 gramů sypaného čaje je vyhazování peněz oknem?

Pytlíkový nebo sypaný?
Tady není nad čím váhat – samozřejmě sypaný! Proč? U pytlíkového čaje jde v podstatě o komerční tah Angličana Johna Hornimana, jehož myšlenku dotáhl do konce Američan Tomas Sullivan. Pytlíkový čaj měl asi ve své prvotní myšlence zjednodušit přípravu čaje a zpřístupnit tak pití oblíbeného nápoje daleko širším vrstvám. To se stalo, ale bohužel to s sebou také neslo značný pokles kvality. Čaj se do sáčků drtí nebo dokonce mele, používají se často ty nejhorší sorty, přidávají se různé přísady… A nelze ani opomenout, že při louhování pytlíkového čaje louhujete i právě zmiňovaný papírový pytlík (což mi principem trochu připomíná vaření sekyrkové polévky). Proč tedy používat čaje v sáčku, když máme na trhu jejich kvalitnější předchůdce, že?

Co je vlastně čaj?
Pod pojmem čaj se schovává celá řada různých nápojů, které mnohdy nemají s čajem nic společného. Je to kvůli způsobu přípravy. Čaj je u nás vlastně jiným výrazem pro louh z nějaké části rostliny. Díky tomu se tedy říká čaj nejen skutečným čajům, ale i louhu a odvaru z všemožných bylin (bylinkový nebo bylinný čaj), z ovoce (ovocný čaj) i  zeleniny. K těmto čajům patří nejen nám známý šípkový čaj nebo heřmánek, ale například gohyah (z hořkých dýní), maté (indiánský nápoj z cesmíny paraguayské), ginko (z jinanu dvoulaločného), rooibos (z jihoafrické rostliny aspalathus linearis) a nespočet dalších. V čajovnách se s nimi můžete setkat buď přímo mezi čaji, nebo mají v nápojovém lístku vlastní kolonku „čaje nečaje“. Pravý čaj se ale vyrábí z listů keře čajovníku čínského (camellia sinensis) nebo čajovníku assámského (camellia assamica).

Druhy čaje podle způsobu výroby
Podle způsobu výroby dělíme čaje do několika skupin, názvy těchto skupin vznikly nejspíš podle barvy výsledného nálevu. Je až s podivem, jakou škálu barev může mít čajový nálev…

Bílý čaj
Tento čaj prakticky neprochází mechanickým zpracováním ani fermentací (fermentace při výrobě čaje neznamená kvašení, ale daleko složitější proces různých procedur zavadáním počínaje a sušením konče). Bílý čaj je tedy nejpodobnější louhu z čerstvých lístků, je při výrobě pouze sušen.

Zelený čaj (řadí se mezi polofermentované)
Je to proto, že je proces fermentace u zeleného čaje ve správný okamžik přerušena (záleží na druhu). Při fermentaci uvolněné chemické látky jsou pak tepelně inaktivovány. V Číně se nejčastěji používá sušení a pražení, což dodává čajům specifický kouřový nádech. V Japonsku se k inaktivaci používá spíše napařování horkou vodní parou.

Žlutý čaj
Tento čaj je vzácnou čínskou specialitou a přesný postup jeho výroby je přísně utajován. Vyrábí se ale pravděpodobně stejně jako zelený čaj, jen ještě prochází následnou krátkou fermentací.

Oolongy (řadí se mezi polofermentované)
Oolongy se od zelených čajů liší stupněm fermentace. Jsou v podstatě na cestě někde mezi zeleným a černým čajem. Přesto mají svou vlastní sortu, zejména kvůli chuti. Osobně musím říct, že oolongy patří k mým nejoblíbenějším čajům.
 
Černý čaj (čínsky červený)
Tento čaj je úplně fermentovaný. Nálev má mnohdy až tmavě hnědou barvu a často velice výrazné aroma. Černé čaje se většinou nemůžou opakovaně louhovat (dělá se z nich tedy jen jeden nálev), zato je ale nejvhodnější k různým kombinacím s kořením, mlékem a vůbec k dochucování.

Tmavý čaj (čínsky černý)
U tmavého čaje se v konečné fázi výroby vyvolává ještě dodatečná fermentace, čili prochází vlastně fermentací dvakrát. Jeho louh je velice silný a specifický. Vyrábí se z velmi silných listů. Čaje z této škatulky jsou například Pu erh nebo Tou cha.

Druhy čaje podle lokalit
Čaje se pěstují a vyrábí v různých lokalitách, proto podle nich čaje dělíme. Mezi nejznámější čaje z velkých lokalit patří čaje čínské (Yunnan, Qi Men, Zhu Cha, Long Jing), indické (Darjeeling, Assam, Sikkim, Nilgri), japonské (Sencha, Hoicha, Matcha, Bancha), cejlonské (Kandy, Nuwara Eliya). Čaje se ale pěstují a vyrábí prakticky v celé jižní Asii, v jižní Americe a také v některých částech Afriky. Navíc svůj čajovník si můžete vypěstovat i doma v obýváku, stejně jako kteroukoli jinou exotickou rostlinu.

Léčivé účinky dlouhodobého pití čaje
V Číně je považován čaj za takový všelék. Čaje z Číny mají mnohdy romanticky znějící dlouhé názvy, které místy souvisí i s jejich léčebnými účinky (např. Obočí dlouhého věku). Nedá se říct, že čím nižším stupněm fermentace čaj projde, tím větší má zdravotní účinky, protože i černé čaje jsou nesmírně zdravé, naopak tmavé čaje vykazují díky následné fermentaci velké množství nových účinných látek. Čaj obsahuje spoustu užitečných tříslovin a vitamínů. Na co všechno tedy pomáhá čaj? Vědci stále čaj zkoumají, ale následující účinky již byly prokázány:
       - díky obsahu fluoridů je prospěšný zubům,
       - zvyšuje odolnost proti infekcím,
       - normalizuje činnost ochranné střevní mikroflóry, zamezuje vývin hnisavého procesu v trávicím traktu,
       - léčí úplavici a kurděje,
       - může pomáhat při otravách,
       - obklady mírní horečky při úžehu a používají se proti zánětům očních víček,
       - zklidňuje cévní systém, mírní křeče, rozšiřuje cévy a podporuje krevní oběh,
       - snižuje bolesti hlavy a únavu,
       - podporuje srdeční činnost a rozšiřuje mozkové cévy,
       - pomáhá při léčbě revmatickém zánětu srdeční nitroblány,
       - zklidňuje vysoký krevní tlak,
       - pomáhá při kapilárním krvácení a kapilárních toxikózách.

Navíc účinek kofeinu v čaji je mnohem mírnější než v kávě, proto je nazýván teinem. Jeho předávkování (uvádí se 30 šálků) normálnímu konzumentovi prakticky nehrozí.

Závěrem je důležité ještě říct, že čaje jde také dělit podle sklizně, ale to je velice složité dělení. Rozpozná se podle všelijakých písmenek uváděných za názvem čaje a určitě není důležité pro člověka, který s čajem začíná… Co ještě? Pití čaje je činnost, která se v mnohých kulturách stala obřadem. Proto máme i mnoho způsobů, jak čaj připravit. O historii a možnostech pití čajových nápojů by se dala sepsat velice poutavá kniha. Určitě je potřeba dodržet u každého čaje správnou teplotu vody a vždy používat vodu nejprve převařenou, abyste se zbavili nechtěných chemikálií ve vodě z kohoutku obsažených. Pokud s čaji teprve začínáte, nebojte se zajít do čajovny pro radu. Dobrý čajovník (obsluha v čajovně) vám jistě rád pomůže. Také je pravda, že se nemusíte bát různého dochucování, zavilý čajomil vás sice nejspíš odsoudí, ale čaje se dnes prodávají i aromatizované, pijí se s mlékem, medem, různým kořením… Prostě co komu chutná. Je ale pravda, že nejlepší zdravotní účinky bude mít vždycky čaj ve své přirozené podobě, tedy nedochucený.

Pijete sypaný čaj? Děláte si ho doma sama, nebo raději zajdete do čajovny? Věříte v léčivé účinky čaje? Znáte nějakého zapřísáhlého čajomila?

   
27.02.2008 - Dům a byt - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [68] helča 65 [*]

    Na pití čaje jsem si tak zvykla, že si bez něho nedovedu svůj den představit. Dříve jsem měla ráda černý čaj, dnes pravidelně piju zelený Pu Erh, který mi moc chutná a za vůbec nejlepší považuji bílý.

    superkarma: 0 03.03.2008, 16:27:44
  2. [65] z.u.z.a [*]

    piju čaj zelený, bílý, oolong, nejčastěji ale kvalitní hodně silný černý čaj s mlíkem. mám ráda i ovocný čaje, což samozřejmě technicky vzato čaje nejsou

    superkarma: 0 28.02.2008, 14:37:34
  3. avatar
    [64] Krustýna [*]

    mám ráda čaje jak ovocné, takzelené ale i černé,moc nemusím bylinky, ale když je mi nejhůř tak pomůžou.

    superkarma: 0 28.02.2008, 12:33:20
  4. avatar
    [63] wtipna [*]

    Mně nejvíc chutná čaj s rumem...2dcl rumu a 0,5 dcl čaje.

    superkarma: 0 28.02.2008, 09:59:46
  5. [62] renčí [*]

    dříve jsem pila čaj jen při nemoci, ale ochutnala jsem zelený čaj Maté lemon a chutná mi tak ho piju skoro každý den

    superkarma: 0 27.02.2008, 21:09:36
  6. avatar
    [61] tyrkys [*]

    Čaj piju prakticky jen když jsem nemocná. Chutná mi Roibos, jinak černý s medem a rumem

    superkarma: 0 27.02.2008, 20:12:59
  7. avatar
    [60] ilčidlo [*]

    Mám moc ráda čaje, ale po přečtení tohoto článku jsem zjistila že jsem úplný začátečník. Mám ráda všechny i ty čaje nečaje.

    superkarma: 0 27.02.2008, 19:02:20
  8. avatar
    [59] átéčko [*]

    Andrejka82: Já do čajoven chodím, čaje mám ráda. Nejraději bílý Bílá pivoňka.
    Altamora: Ten ča je chuťově nedobrý zpočátku. Zraje v zemi, je vzácný. A hubne se po něm

    superkarma: 0 27.02.2008, 18:47:21
  9. avatar
    [58] fialinka [*]

    Altamora: mám stejnou zkušenost, a to jsem si ho koupila sama :-)

    superkarma: 0 27.02.2008, 18:17:11
  10. avatar
    [57] Altamora [*]

    Manžel dostal pu erh ve tvaru houby. Nebudilo to ve mně moc důvěry, ale udělali jsme z toho nápoj. Páchlo to jako týden nošené ponožky a chutnalo odporně. Můj jazyk je asi příliš plebejský na takové drahé pití .

    superkarma: 0 27.02.2008, 17:45:12
  11. avatar
    [56] Meander [*]

    Andrejka82: Budiž ti přáno

    superkarma: 0 27.02.2008, 16:12:22
  12. [55] Andrejka82 [*]

    Meander: Já pro požitek piju čaj i víno

    superkarma: 0 27.02.2008, 16:08:39
  13. avatar
    [54] Meander [*]

    Andrejka82: Čaj piju na žízeň. Pro požitek piju víno.

    superkarma: 0 27.02.2008, 16:05:26
  14. [53] Andrejka82 [*]

    Meander: Aha, tak to pak chápu . To je pak Oxalis levnější.

    superkarma: 0 27.02.2008, 16:02:15
  15. avatar
    [52] Meander [*]

    Andrejka82: Mně přijde, že chutnají všechny čaje stejně. Kdyby to nemělo příchuť, můžu rovnou pít horkou vodu

    superkarma: 0 27.02.2008, 15:48:55
  16. [51] Andrejka82 [*]

    Meander: Já do čajoven zas moc nechodím, ale nepřijde mi, že by tam byli jen obatikovaní . Oxalis je obecně docela shit - čaje by neměly být na světle a neměl by se do nich tolik dostávat vzduch. Párkrát jsem si tam koupila roibos nebo nějaký zelený čaj a stálo to za prd.

    superkarma: 0 27.02.2008, 15:43:45
  17. avatar
    [50] Meander [*]

    Andrejka82: Já kupuju čaje v Oxalisu, protože nesnáším tu obatikovanou lůzu, co se vyskytuje v čajovnách.

    superkarma: 0 27.02.2008, 15:40:41
  18. [48] Andrejka82 [*]

    Čaje piju hodně - nejvíce zelené, oolongy, bílé, ovocné a bylinkové. Zelené, oolongy a bílé kupuju v čajovnách, protože nesnáším obchůdky typu Oxalis, kde mají čaje ve skleněných nádobách na světle a kdekdo si k nim čuchá. Zelený čaj občas piju i v sáčcích, ty od Dilmahu nebo Clipperu mi přijdou v pohodě.

    superkarma: 0 27.02.2008, 15:35:07
  19. avatar
    [47] fialinka [*]

    Čaje mám ráda vlastně všechny, a na milost beru i ty sáčkové - ostatně, vypiju jich tolik, že se mi nechce vždycky věnovat čas delší přípravě. Ale když si ten čas najdu, tak si ráda vychutnám sypaný. A ráno nemůžu začít bez černého čaje, někdy ho i hodně osladím, když potřebuju energii :-), na zbytek dne ale už většinou neslazené a zelené, ovocné...

    superkarma: 0 27.02.2008, 15:12:30
  20. avatar
    [46] werka [*]

    aja22: Pár výrobců dělá sáčkové čaje, v nichž jsou lístky - balí je do sáčků ve tvaru trojboké pyramidy, kde právě je prostor pro rozvinutí lístků. Třeba fy Revolution nebo Harney&son takové čaje dělá. Ale ty jsout aky cenově trochu jinde než třeba Lipton...

    superkarma: 0 27.02.2008, 15:04:13
  21. avatar
    [45] Žábina [*]

    aja22: to je pravda, chuť je úplně jiná

    superkarma: 0 27.02.2008, 14:30:35
  22. avatar
    [44] wtipna [*]

    Taky jsem čajový maniak...jakékoliv chuti, balení, barvy, značky, vůně, osoby...

    superkarma: 0 27.02.2008, 13:51:34
  23. avatar
    [41] Juana [*]

    Čaje piju různé, černé, zelené, ovocné, bylinkové - jsem maniak, kupuju si nejrůznější, sypaný i sáčkovaný
    Ohledně těch sáčkovaných nesouhlasím se zevšeobecněním - jasně že černý čaj za 15 Kč bude smetí, ale jsou značky, které mi chutnají. Běžně kupuju sáčkovaný Pickwick a Lipton, vím, jak je mám dávkovat a chutnají mi.

    superkarma: 0 27.02.2008, 12:18:43
  24. avatar
    [38] Evikus [*]

    Majucha: No taky co čekat od bílého čaje v sáčku, že jo

    superkarma: 0 27.02.2008, 10:55:27

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [37] sanvean [*]

    Majucha: Asi jsem měla napsat místo "kvalitní", "chutný" ;-)

    superkarma: 0 27.02.2008, 10:54:09
  2. avatar
    [36] sanvean [*]

    Majucha: No jako souhlas, s bílým čajem to nemá společného nic, bez té hrušky a vanilky by to bylo asi dost hnusný

    superkarma: 0 27.02.2008, 10:53:20
  3. avatar
    [33] Příšera ze šera [*]

    menhet: ten krámek je vedle čajovny a výběr celkem mají a ceny taky ujdou

    superkarma: 0 27.02.2008, 10:29:49
  4. avatar
    [32] sanvean [*]

    Sáčkové už jsou k dostání taky jakž takž kvalitní, tuhle mě překvapil bílý čaj s příchutí hrušky a vanilky, byl moc dobrý, hlavně teda ta chuťová kombinace. Bohužel už si nepamatuju značku, byl z Teska asi za 60Kč...

    superkarma: 0 27.02.2008, 10:23:51
  5. avatar
    [31] Olka [*]

    Čaj piju skoro pořád, čajomil asi jsem, ale slovu "zapřísáhlý" nerozumím, takže to snad nejsem. Ráno doma sypaný černý (ceylon, breakfast, earl grey, ... nejradši do Ahmadu), pak v práci sáčkový rooibos nebo zelený, večer doma zase černý nebo zelený sypaný. Do čajovny nechodím, ale ani si ho většinou nedělám doma sama, o nápoje se u nás stará muž, pokud je přítomen. Léčivé účinky pozoruju spíš u svařáku než u čaje, ale nejspíš mi čaj nějak pomáhá, ani jsem si nevšimla.

    superkarma: 0 27.02.2008, 10:23:16
  6. avatar
    [30] davies [*]

    Piju hlavně černý čaj a popravdě je mi jedno, jestli je sypaný nebo v sáčku. Ráno bez čaje si ani nedokážu představit.

    superkarma: 0 27.02.2008, 10:05:40
  7. avatar
    [29] shb [*]

    čaje miluju, http://www.novakuchyne.cz/content/view/100/1/

    superkarma: 0 27.02.2008, 10:04:44
  8. avatar
    [28] Evikus [*]

    Já miluju Roiboss
    V práci piju čaje v sáčku, ale doma mám sypané - zelený a hlavně Roiboss.

    superkarma: 0 27.02.2008, 10:03:29
  9. [27] menhet [*]

    Simoušek: Já mám dvě větší krabičky na sáčkové čaje, jednu v práci a jednu doma a pořád se snažím, aby se to do nich vešlo a nějak mi to nevychází :)
    O sypaných ve skleničkách radši nemluvě :)

    superkarma: 0 27.02.2008, 09:55:37
  10. avatar
    [26] Ch.Z. Kochanská [*]

    Majucha: Na Slovensku se píše porciovaný čaj. Přemýšlela jsem, jak ho obohacují tím porciem.

    superkarma: 0 27.02.2008, 09:47:24
  11. avatar
    [23] Simoušek [*]

    menhet: Jsem přesně jako ty. Mám v polici asi 15 načatých sypaných čajů (ovocné, zelené, rooibosy, bílé ...) a dále ještě ve dvou větších krabičkách postrkaných asi dalších 10 druhů sáčkových (těch lepších, si myslím). Jakmile koupím nový čaj, dostanu sprďáka od manžela ...

    superkarma: 0 27.02.2008, 09:27:41
  12. [22] menhet [*]

    sorry, kapesní kalendáře :)

    superkarma: 0 27.02.2008, 09:21:04
  13. [21] menhet [*]

    werka: Já sbírám kapesníky kalendáře, myslím, že kdybych začala s obalama od čajů, tak mě už zabijou :)

    superkarma: 0 27.02.2008, 09:20:19
  14. avatar
    [20] werka [*]

    Žábina: Kotě má pravdu do pytlíkových čajů se většinou používá "smetí" - rozdrcené zbytky. Byť bych to nehrotila do prachu z podlahy, což evokuje špínu, spíš jde o prach čajový. Zkus si někdy rozpreparovat sáček a pak se koukni na sypaný čaj v nějakém čajovém obchodě. A všimni si, že ve většině krabiček od sáčkového čaje ti nějaký prach - vyklepaný z těch sáčků - zbude.
    I v pytlíkách se dají koupit čaje, kde jsou fakt lístky, ale to stojí krabička s 20 sáčky kolem dvou stovek, spíš možná ještě víc. Naposledy jsem je kupovala jako kusovku a stál 15 kč jeden sáček
    Já piju taky hlavně pytlíkové čaje - sbírám přebaly z nich, takže hlavně odpíjím to, co jsem si nakoupila kvůli těm přebalů jakou přírůstek do sbírky. Ale nedělám si iluze...

    superkarma: 0 27.02.2008, 09:18:30
  15. avatar
    [19] ještěrka.ehp [*]

    rek11: to znamená co?

    superkarma: 0 27.02.2008, 09:15:25
  16. avatar
    [18] Žábina [*]

    dělám prakticky jen pytlíkové čaje
    nevím proč by automaticky měl být nekvalitní?
    Samozřejmě si nekupuju ten nejlevnější za 12 Kč krabičku
    dovolili by si to takové firmy jako např.Lipton nebo Teekanne?

    superkarma: 0 27.02.2008, 09:05:48
  17. [17] menhet [*]

    lublid: Já ti nevím, jsou nějaký divný, je v nich i prach a nemají gunpowder...
    Enya: V čajovně? Zkusím se podívat, mám to blízko z práce... :)
    Nejhorší je, že můj muž čaj nepije, no dobře, pije, tak hrnek za čtvrt roku (většinou půl litru a půl roku :) a ještě k tomu rooibos, který mě nechutná...

    superkarma: 0 27.02.2008, 09:02:58
  18. avatar
    [16] *daisy* [*]

    Rano piju zeleny, nekdy sypany, nekdy pytlikovy, jak se podari. Pres den piju bylinkove, sypane i pytlikove, obcas ovocne, ale ty vetsinou jen sypane (pytlikove jsou vetsinou fakt ibiskove a to neni muj "salek caje" ).
    Cajomilu znam spoustu, do cajovny jsem driv chodivala, ted se tam nedostanu tak casto, ale to si pak dam i nejaky caj narocnejsi na pripravu, kdyz nejsem ochotna se s tim doma mrcasit

    superkarma: 0 27.02.2008, 08:59:28
  19. avatar
    [15] Ch.Z. Kochanská [*]

    Denně si vařím z pravých čajů sypaný zelený a oolong. Na nabuzení maté, na trávení zázvorový.

    superkarma: 0 27.02.2008, 08:57:42
  20. avatar
    [14] Rayne [*]

    Piju převážně sypaný čaj (zelený) a v léčivé účinky čaje věřím, do čajoven jsem dřív chodila docela často.

    superkarma: 0 27.02.2008, 08:36:55
  21. [13] lublid [*]

    menhet: tak tomu nerozumím u nás v Havířově jsoudobre čaje v tesku

    superkarma: 0 27.02.2008, 08:30:10
  22. avatar
    [12] Suzanne [*]

    Piju obvykle sypaný, vařím si ho sama, protože ho piju denně. Ale do čajovny ráda zajdu (vlastně už jsem tam docela dlouho nebyla...). Čajomilů, ba i zapřísáhlých, znám několik. Ale nejlepší čaj, který jsem kdy pila, přivezl syn z Číny - růžový

    superkarma: 0 27.02.2008, 08:29:17
  23. avatar
    [11] Enya [*]

    menhet: v Plzni mají dobré sypané čaje v Perlový ulici

    superkarma: 0 27.02.2008, 08:27:10
  24. avatar
    [8] RenataP [*]

    Miluju bílý jen tak....
    A jako protiklad pořádně oslazený a osmetanovaný Earl Grey

    superkarma: 0 27.02.2008, 07:48:51
  25. [7] menhet [*]

    Mě je permanentně spíláno, že mám doma strašně čajů. :) Muž je nepije a já vypiju tak 4 denně, některé sypané, některé v pytlíku.
    Ale jeden čas jsem si nakoupila čaje v Tescu v prodejně čajů (takový ten oddělený obchůdek) a už nikdy víc tam nevlezu, jsou hrozný, jestli jsou všechny tady takové, tak budu lítat po celé Plzni a shánět dobrej čaj...

    superkarma: 0 27.02.2008, 07:26:34
  26. avatar
    [6] rek11 [*]

    Já piju ajurvedske bylinky,vlastne vsichni u nás doma

    superkarma: 0 27.02.2008, 07:01:31
  27. avatar
    [5] micinka.juli [*]

    já piju Pu-Erh,Oolong a hodně Rooibosu,jasmínový,ale i hodně jiných,ani si to všechno nepamatuju,mám je ve skříni i na lince,všude nějaké čaje

    superkarma: 0 27.02.2008, 06:53:36
  28. avatar
    [3] *Kotě* [*]

    Není nad pořádný čajový rituál

    Nejradši mám zelené a bílé čaje, samozřejmě sypané
    Černý čaj také můžu, ale musí být hodně slabý, silnější mi nedělají dobře. V poslední době nemám ráda ovocné čaje, ve všem je ten hnusný kyselý ibišek

    Pytlíkový čaj také piju, ale fakt to neberu jako zážitek nebo kvalitní pití, je to prostě prostředek na doplnění tekutin doplnila bych autora, že ještě častěji než namleté nižší sorty čaje je v pytlíkových čajích prostě práškový odpad, který zbyde, když se seberou a sesypou čajové lístky - takže cokoli včetně prachu z podlahy

    superkarma: 0 27.02.2008, 01:06:16
  29. avatar
    [2] trdlo [*]

    "přesný výrobní postup jeho výroby je přísně utajován" tady je neco navic

    superkarma: 0 27.02.2008, 00:56:43
  30. avatar
    [1] sanvean [*]

    Ráno začínám sypaným Earlgreyem od Ahmadu, přes den piju roibos nebo ovocný čaj, a večer něco jemného, třeba oolong nebo genmaichu

    superkarma: 0 27.02.2008, 00:45:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme