Bulvár

Nenávidím drobné cukroví...


Tak tady se přiznám bez mučení, že mým největším přáním před každými Vánocemi až dosud bylo... aby se mi na balkóně do rána objevila velká krabice s domácím cukrovím a já tak měla ušetřenou práci a vymýšlení. Opravdu. Na svou obhajobu uvádím to, že jsem už přes třicet let v pracovním procesu, domů v adventní čas přicházím za tmy a tou dobou už opravdu tak tak stíhám dělat teplé večeře a běžný úklid. Nějak necítím velkou radost z toho, že při finišování v práci koncem roku a s tím spojenou zvýšenou námahou mám ke všemu ještě doma dělat to, co vůbec nejde od ruky - tedy co nejmenší kousínky drahého pečiva (ořechy u nás 1 kg 180 korun), pak se piplat se slepováním a zdobením, když bych sebou nejradši praštila na gauč k televizi.
No, přiznám se, mám už něco v krabici, dokonce ve dvou, aby se mi to nepomíchalo, samozřejmě mám osvědčené recepty, ale jaksi pořád neprožívám tu cukrářskou slast, kterou tu popisují jiné. Možná, až budu na zaslouženém odpočinku a budu mít víc času. Co tedy mám v těch krabicích? Letos jsem se zařekla, že budu dělat jen druhy, které zaručeně chutnají, takže mám dvoubarevné ořechové rohlíčky, slepené lineckou marmeládou, namočené v čokoládě. Z téhož těsta jsem mazaně udělala i slepované ořechy, takže to vypadá jako dva druhy. V sobotu jsem upekla žabí tlamy, to je nesladké těsto s vínem, plněné ořechovou nádivkou. Linecké mám  kvůli atraktivnímu červenému očku, o perníčkách už ani nemluvím - ty už jsem dělala před Mikulášem a všichni chtěli recept, ty moje jsou ihned k jídlu, žádný lomizub. Ještě udělám nepečené vosí úly, kuličky a na závěr jako správná hospodyňka využiju zbylé bílky k tomu, abych udělala kremrole se sněhem. Stále nejsem rozhodnutá, jestli upeču vánočku, nebo ji koupím, ale asi ji udělám já, je určitě lepší než ta nadýchaná z obchodu, která je spíš trošku vatová, a narozdíl od mé domácí v ní nejsou hrozinky v rumu a mandle po celém hřbetu. Hmmm, tak na to, že vlastně nenávidím drobné cukroví, ho mám docela dost, to koukám.:)
Gerda


Milá Gerdo,
také s oblibou používám jedno těsto a z něj vymýšlím různé tvary... jo a na nepečené kuličky nedám dopustit. Ty zmizí vždycky nejdřív.

   
18.12.2006 - Společnost - autor: Dana Svobodová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [48] jitkamarsalkova [*]

    Když mám dhuť a čas, tak mě to i baví. Jen letos nějak nestíhám

    superkarma: 0 19.12.2006, 06:56:03
  2. avatar
    [46] reditelka [*]

    Moje maminka léta peče vánočku podle receptu paní Štěpánkové, maminky slavných herců a ta vánočka podle ní je boží, nejlepší, jakou jsem kdy jedla. Pečeme s mamkou tři, něco rozdáme, ale hlavně ji pár dnů po vánocích slastně snídáme a pak se celý rok zase těšíme.

    superkarma: 0 18.12.2006, 21:06:04
  3. avatar
    [45] Janinas [*]

    Domácí vánočka je skvělá. Peče ji moje tchyně a dávám si ji pravidelně ke snídani!

    superkarma: 0 18.12.2006, 21:02:28
  4. avatar
    [44] femme [*]

    kde jsou ty časy, kdy jsem taky pekla ale teď mám aspoň víc času sama na sebe

    superkarma: 0 18.12.2006, 20:00:16
  5. avatar
    [42] vora [*]

    až vám "křusne" v kebeňce jako mně, tak vás přivítám v klubu. Já jsem si dělala vlastní pomerančovou marmošku. Tak jsem šílená. Nebo milující maminka, která pro holčičku snese modré z nebe?

    superkarma: 0 18.12.2006, 19:18:43
  6. avatar
    [41] fialinka [*]

    Vivian: u nás se šporák říká obecně celé troubě...

    superkarma: 0 18.12.2006, 17:37:42
  7. avatar
    [40] markeet [*]

    Vivian: me podezreni se potvrdilo

    superkarma: 0 18.12.2006, 17:05:35
  8. avatar
    [39] Vivian [*]

    Josefa: jak jsi pekla na sporáku??

    superkarma: 0 18.12.2006, 16:00:44
  9. avatar
    [38] Vivian [*]

    markeet: jednoduchá přímá úměrnost: čím víc druhů cukroví upečeš, tím jsi dokonalejší hospodyňka a tím krásnější Vánoce bude tvoje rodina mít

    Mně osobně by zajímal ten recept na opravdu hned-měkké perníčky... Nechala jsem se nachytat a upekla jsem si vánoční perníčky podle receptu, kde se taky tvrdilo, že jsou údajně hned měkké, dokonce jsem je dělala přesně podle předpisu (což nebývá mým zvykem ) a prd, jsou tvrdé jak šutr...
    Jedna zkušená žena-in mi poradila dát k nim rozkrojený jablko, tak snad do Vánoc trošku změknou...

    superkarma: 0 18.12.2006, 15:59:38
  10. avatar
    [37] Josefa [*]

    Gerdo,když jsem byla ještě zaměstnaná,tak jsem byla na tom,tak jako Ty.Pekla jsem jen proto,abych dětem nezkazila Vánoce.Každý rok jsem si říkala,že nebudu to přehánět a nakonec jsem vždy měla tak 15 - 17 druhů cukroví.Zásobovala jsem i své rodiče,potom rodiny mých už dospělých dětí a teď už 10 let(od povodní) už nepeču,koupím v obchodě a dělával jsem 3 druhy nepečeného cukroví a teď už nedělám ani to nepečené cukroví.
    Důvod: přestěhovali jsme se do menšího bytu,kde je plynový šporák a já předtím pekla (i synovi na svatbu jsem pekla cukroví)na elektrickém.První 2 roky jsem pekla v tom plynovém šporáku,ale ty nervy u toho.Když byly u nás v roce 1997 povodně,tak jsme se tak nadřeli,že jsem ztratila chuť na pečení a také na mé dřívější záliby - šití.
    Takže si nedělej iluze,že až nebudeš pracovat,tak budeš ráda péci.

    superkarma: 0 18.12.2006, 15:35:47
  11. avatar
    [36] xjannickax [*]

    my děláme jenom drobné cukroví..velké zas ale je víc cítit v puse

    superkarma: 0 18.12.2006, 14:17:55
  12. [35] standa1 [*]

    Drobný cukroví je pracný, ale zase každá vánoční návštěva žasne. A za to to stojí !!

    superkarma: 0 18.12.2006, 14:04:56
  13. avatar
    [34] gerda [*]

    markeet: co není jasné? Udělám těsto, z poloviny nadělám rohlíčky a z druhé ořechy.A máš dva vzory z jednoho základu.

    superkarma: 0 18.12.2006, 13:33:00

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [33] gerda [*]

    _zelvicka_: žabí tlamy? Nic jednoduššího - 25 Dg hladké mouky, špetka soli, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 1 celé MÁSLO - musí to být bezpodmínečně máslo, z jiných tuků se to rozsype. Zpracovat těsto, dát do chladna na 1 hodinu. Rozdělit na 4 díly, postupně vyvalovat placku a vypíchnout kolečko. Na to dát trošku ořechové náplně - nabírám do špetky, stačí trocha (10 Dg ořechů, rum, cukr dle chuti), přehnout a slepit tak, aby kousek ořechů koukal ven. Upéct a pak oválet v moučkovém cukru s vanilkou.

    superkarma: 0 18.12.2006, 13:31:29
  2. avatar
    [32] markeet [*]

    * ...z jednoho testa udela...

    superkarma: 0 18.12.2006, 13:12:33
  3. avatar
    [31] Meander [*]

    ireda 17: A ono to všechno zplesniví a může se to s čistým svědomím vyhodit.

    superkarma: 0 18.12.2006, 13:11:42
  4. avatar
    [30] markeet [*]

    mne nejak unika to umele vyhaneni poctu druhu napeceneho cukrovi tim, ze se z jednoho testa vic "jako ruznych druhu" . prosim o vysvetleni.

    superkarma: 0 18.12.2006, 13:11:06
  5. avatar
    [29] dzijana [*]

    žabí huby dělám i s mákem,nemají chybu

    superkarma: 0 18.12.2006, 13:07:39
  6. [28] babča [*]

    já už léta peču jen to co se sní a chutná,ale ráda bych zkusila ty žabí tlamy, prosím o recept, díky

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:57:51
  7. avatar
    [27] LenkaT. [*]

    ad perníčky: i u zaručeného receptu, který je hned měkký, se nesmí péct moc dlouho, pak se přesuší a ztvrdnou. Musí se hlídat a jakmile začnou slabě růžovět, jsou hotové.

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:56:56
  8. avatar
    [25] _zelvicka_ [*]

    Halo, mě by zajímaly ty žabí tlamy , ale fakt - to neznám - pošli předpis, dík

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:50:07
  9. avatar
    [24] Kadla [*]

    My jsme ty tvrdolíny nakonec provrtali a zavěsili na stromeček coby ozdoby. Byly fakt hezký :-). K jídlu to nebylo.

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:38:39
  10. avatar
    [23] Rybulka [*]

    Natálka73: Kadla: Tak čerstvej chleba. Nevěřim, že nezměknou

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:33:06
  11. avatar
    [22] kouzelnice [*]

    kuličky jsem chtěla letos vynechat, ale manžel se nějak vzbouřil, tak to ještě zvážím

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:32:00
  12. [21] Natálka73 [*]

    jablka nejsou všemocný,mě ani po jablkách nezměkli

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:28:29
  13. avatar
    [20] JasiS [*]

    já mám nejvíc lineckého, to rodina miluje, a ještě 4 druhy, letos na to pečení nemám čas, doma rodina, zvířata a ještě se starám o nemocného tatínka

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:23:53
  14. avatar
    [19] gerda [*]

    Rybulka: o tom nepochybuju

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:23:07
  15. avatar
    [18] Kadla [*]

    ireda: Haha, tak moje loňské i předloňské perníky jabku v pohodě odolaly . A to jsem měla recept, u kterého se kámoška dušovala, že určitě změknou

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:20:13
  16. avatar
    [17] ireda [*]

    Když máte tvrdé perníčky ,stačí na 2 dny dát do krabice rozkrojené jablko.

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:18:29
  17. avatar
    [16] renike [*]

    segra se narazila na recept :pernicky last minut..jsou hned mekke,nemusime pect 4-6tydnu pred vanocema

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:16:51
  18. avatar
    [15] pupik paja [*]

    Ty měkké perníčky určitě příští rok vyzkouším , ale letos už mám upečené

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:10:38
  19. avatar
    [14] Korina 1 [*]

    Snad to do vánoc ještě vyzkouším.

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:08:03
  20. avatar
    [12] Rybulka [*]

    gerda: Já to s tebou myslela dobře

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:03:30
  21. avatar
    [11] Kadla [*]

    Rybulka: Jo, jablíčko dávám ke všemu automaticky. Ale ty perníky (loňský a dřívější) potvory nechtěly změknout ani s jabkem

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:00:47
  22. avatar
    [10] Kadla [*]

    gerda: Děkuji, děkuji, už jsem si to vytiskla a dneska se na to ještě vrhnu :-)))

    superkarma: 0 18.12.2006, 12:00:09
  23. avatar
    [9] Rybulka [*]

    Kadla: Musíš dát do nádoby s perníčkama krajíc čerstvýho chleba anebo rozkrojený jablíčko, krásně zvláčněj

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:59:03
  24. avatar
    [8] gerda [*]

    Rybulka: kdo by mi tak asi pomohl - starouška do kuchyně radši nepouštím, protože je naprosto levý, takže je pro mě míň práce dělat jídlo pro nás dva samotná. Některým mužským ze staré školy prostě není dáno. V jeho věku už ho nepředělám, to víš holka, táhne mu na 70! Taky spínal ruce, když viděl cukroví se slovy " a kdo to bude jíst?" - jenomže už zase zapomněl, jak je rád, když jde k někomu na návštěvu a nabalím mu tácek cukroví

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:56:39
  25. avatar
    [7] ALUDNEV [*]

    Já dělám perníčky a mám je hned měkké a snědené.Jestli chceš recept tak písni do vzkazů.

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:53:14
  26. avatar
    [6] Věrulinka [*]

    Bývaly doby,že jsem pekla po nocích a ráno zase do práce,dnes se sama seba obdivuji a říkám si,zda jsem nebyla prdlá?Ale na druhou starnu si říkám,ne nebyla,vždyť jsem to dělala pro děti.

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:52:46
  27. avatar
    [5] gerda [*]

    Perníčky-medovníčky ihned měkké: 70 Dg hladké mouky, špetka soli, 40 Dg moučkového cukru, 2 Dg jedlé sody (to je kypřidlo), 1 vajíčko + tlučený hřebíček (1 lžička), mletý badyán (1 lžička), skořice (1 polévková lžíce) - smíchat v míse
    Zvlášť uvařit: slabé 2dl mléka, 10 Dg másla nebo Hery, 2 vrchovaté lžíce medu. Necháme vzkypět a JEŠTĚ VAŘÍCÍ nalejeme do sypké směsi. Vařečkou párkrát projedeme, vysypeme na pracovní stůl a ručně vypracujeme pružné těsto. Když se lepí, přidáme trošku mouky. Pak to necháme v mikrotenu odpočinout, stačí hodina, dvě, ale můžeme nechat přes noc.
    Pak rozválíme a vykrájíme libovolné tvary. Já jsem ty perníčky po dvou slepovala marmeládou, ale samozřejmě lze i krémem a zdobit podle fantazie. Recept je stoletý, mnohokrát vyzkoušený. Perníčky nejsou pravda tak přesné a lesklé, ale když se nazdobí, ostudu nedělají a každému strašně jedou. Krémy letos pokud možno ve všem nahrazuju něčím míň kalorickým, nebo se budu po svátcích kutálet. Co si totiž napeču, to si taky sním, no a....

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:52:27
  28. avatar
    [3] Kadla [*]

    A prosím prosím, nedala bys mi recept na perníčky? Ty moje jsou každoročně tvrdé jako broky . A to už jsem vyzkoušela asi 4 recepty

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:44:30
  29. avatar
    [2] Rybulka [*]

    Gerdo, plně tě chápu. Ale tak mě napadá, proč ti nikdo z rodiny nepomůže třeba s těma večeřema? Mmch ty žabí tlamy vypadaj dobře

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:42:50
  30. avatar
    [1] Kadla [*]

    Milá Gerdo, já taky nepeču cukroví s kdovíjakým plezírem. Ale kluci jsou z toho odmalička nadšení a berou tu vůni pečeného jako nezbytnou součást vánoc, takže peču, peču, peču každým rokem a pak s nechutí zdobím, zdobím, zdobím. Pravda, letos dělal vanilkové rohlíčky mladší syn, takže jsem aspoň o kousek práce měla míň. Vánočku taky peču doma, ta kupovaná mi vázne v krku

    superkarma: 0 18.12.2006, 11:42:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme