Zdraví

Nenahraditelný Lacidofil

Pálení žáhy, pocity těžkosti, bolení břicha a další příznaky zažívacích potíží poznal na vlastní kůži snad každý z nás. Jednou z příčin je i výrazná změna ve složení a způsobu úpravy stravy i životního stylu v průběhu posledního století. Výskyt zánětlivých, degenerativních a nádorových onemocnění výrazně narůstá. Odborníci upozorňují na to, že nenahraditelně klesá množství přirozené střevní flóry, tak důležité pro správné a zdravé trávení. Pomoci nám může Lacidofil. Jedná se o přípravek, který je určen například k léčbě a prevenci průjmových onemocnění, při akutní gastritidě.

Za naše zažívací problémy podle odborníků může i novodobé upravování pokrmů, které zcela vyřadilo mléčné kvašení, tedy přirození fermetační proces, který byl spojený s kolonizací stravy a následkem toho trávícího traktu laktobacily.

Další příčinou poklesu množství přirozené střevní flóry již v časném období vývoje jedince jsou zvýšená hygienická opatření při přípravě stravy pro novorozence a kojence či podávání širokospektrých antibiotik. Za normálních okolností je střevo osídlováno fyziologickou flórou již od prvních dní po narození. Stav, při kterém je trávící trakt touto flórou nedostatečně zásoben, může vyvolat nejčastěji průjmová a zánětlivá onemocnění. V takovém případě je vhodné podávat tzv. probiotika, což jsou živé bakteriální kultury nepatogenních organismů a produkty mléčného kvašení, které růst fyziologické flóry ve střevě usnadňují. Jedním z nejznámějších v naší republice je přípravek s obsahem laktobacilů – Lacidofil.

Lacidofil obsahuje kultury mikroorganismů Lactobacillus acidophilus a Lactobacilus rhamnosus. Laktobacily tvoří základní komponentu fyziologické střevní mikroflóry, jejíž přítomnost ve střevě je důležitá pro adekvátní průběh trávení. Mají schopnost měnit laktózu a jiné sacharidy na kyselinu mléčnou, která brání růstu patogenních a hnilobných mikrobů a podporuje ionizaci vápníku a železa z potravy. Laktobacily také produkují některé vitamíny (B1, B2, B6, B12, kyselinu listovou, niacin). Účinnost podávání kmenů Lactobacillus acidophilus a Lactobacilus rhamnosus byla hodnocena v řadě odborných studií. V jedné z nich vedlo podávání laktobacilů ke snížení výskytu potenciálních patogenů ve střevě, k úpravě průjmu, ke zkrácení doby uzdravení u pacientů s akutní gastroentritidou a významně přispělo k rychlejší úpravě průjmů u dětí léčených antibiotiky pro jiné onemocnění.   

         
   
15.08.2003 - Zdraví - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [11] Ťapina [*]

    Simba: Ty nemusíš, u nás jsou zdravé bakterie i v kefíru, ale v Americe holt to mají horší.

    superkarma: 0 09.12.2003, 18:01:00
  2. avatar
    [10] Simba [*]

    Eva_Fl: Kompex "zdravých bakterií" ..já tedy moc po pilulkách nekoukám, ještě tak vitamín C, ale po tomhle se podívám.

    superkarma: 0 03.12.2003, 13:30:03
  3. avatar
    [9] Ťapina [*]

    Eva_Fl: Vidíš, to mívám někdy taky, pocit že jsem jako balón a brzy prasknu, ale upraví se to, když začnu jíst jogurty.

    superkarma: 0 19.08.2003, 17:00:17
  4. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    Smajlinka: ja nevim, ja vazne jogurty takhle prozkoumane nemam, ale mela jsem hodne narusenou strevni floru a po tech pilulich se mi hodne veci upravilo : silena plynnatost, zacpy atd.

    superkarma: 0 19.08.2003, 15:32:16
  5. [6] mart. [*]

    Já jsem asi před měsícem sledovala pořd v TV o jogurtech.To, že některé mají nápis "živá kultura, prý je blbost a reklamní trik, všechny jogurty musí obsahovat živou kulturu, jinak by to nebyl jogurt. Ale ty živé bacily rychle vymírtají a jogurt by se měl snístg do 2, maximálně do 3 dnů od výroby, pak už je zdravotně bčezcehnný - ikdyž není zkažený.
    Jak jsem koupila - tak prodávám.Ale od té dobvy sleduji ne dobu trvanlivosti, ale datum výroby.

    superkarma: 0 17.08.2003, 18:26:38
  6. avatar
    [5] Ťapina [*]

    Eva_Fl: Já ani nevím, jestli tady jsou nějaké trvanlivé jogurty k dostání, nikdy jsem si ničeho takového nevšimla.

    superkarma: 0 17.08.2003, 18:16:22
  7. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    Ťapina: opravuji : vetsina MISTNICH jogurtu. Na tech, ktere obsahuji zive kultury, je to napsano. Co myslis tim : obycejny jogurt? Pokud je to jogurt urceny k rychle spotrebe, oak ano, tak jsou, ale pokud je to trvanlivy jogurt, tam pochybuji...

    superkarma: 0 17.08.2003, 15:45:44
  8. avatar
    [3] Ťapina [*]

    Eva_Fl: My jsem dělali ve šlole rozbor obyčejných jogurtů a bylo tam bakterií až až

    superkarma: 0 17.08.2003, 13:12:00
  9. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    lia: myslim si, ze ne. Vetsina jogurtu dnes uz bohuzela zive bakterie neobsahuje.
    Brala jsem mesic komplex ,,zdravych bakterii", protoze jsem mivala casto antibiotika ( opakovany zanet v zubu ) a melo to vazne neco do sebe...

    superkarma: 0 17.08.2003, 11:07:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme