Vaření

Nejznámější fastfood na světě má české kořeny

Od otevření první české restaurace McDonald´s letos uplynulo už plných 22 let. Ovšem úspěšné začátky tohoto restauračního gigantu se datují do historie ještě o 30 let starší. A ačkoliv je značka McDonald´s notoricky známá, málokdo ví, jak silné kořeny má tento „typicky americký symbol“ právě v Česku.

 Za úspěchem celosvětové sítě restaurací s rychlým občerstvením McDonald´s, která je jedním z nejvíce prosperujících podnikatelských konceptů v historii a která bývá často vnímaná jako typicky americká, stál Raymond Albert Kroc. Narodil se v rodině českého emigranta Aloise Kroce, jenž pocházel z vesnice Stupno nedaleko Plzně. Není jistě bez zajímavosti, že prarodiče úspěšného podnikatele, Barbora a František Krocovi, vlastnili ve Stupně malou vesnickou hospodu. Raymond A. Kroc vystřídal již v útlém věku řadu profesí. Když mu bylo 15 let, zalhal o svém věku a stal se řidičem sanitky u Červeného kříže. Živil se také jako pianista v jedné rozhlasové stanici či prodejem papírových kelímků.

Životní úspěch po padesátce

Až do 52 let se Raymond A. Kroc živil prodejem přístrojů na mléčné koktejly. Jako obchodního zástupce ho jednoho dne zaujala restaurace bratrů Dicka a Maca McDonaldových, která si objednala hned několik přístrojů najednou. Když ji navštívil, byl naprosto fascinován efektivností jejího provozu. „Bylo mi 52 let. Trpěl jsem cukrovkou a pokročilou artritidou, ale i přesto jsem byl v tu chvíli přesvědčen, že nejlepší léta mám ještě před sebou,“ řekl později R. A. Kroc.

Zalíbil se mu systém, kdy restaurace rychle a přitom kvalitně dokázala obsloužit velké množství zákazníků. Nabídka jídel byla užší (převážně hamburgery a hranolky), ale za nejnižší možné ceny a na rozdíl od tehdy populárních provozoven typu drive-in zde byli zákazníci obsluhováni uvnitř provozovny.

Big Mac

Raketový start a první Big Mac

Raymond A. Kroc uzavřel v roce 1954 s bratry McDonaldovými smlouvu, která mu dovolovala používat jejich systém prodeje a jméno firmy. O rok později otevřel svoji první restauraci McDonald's v Des Plaines (Illinois, USA) a v roce 1962 celou firmu od bratrů odkoupil. Stále však zůstával věrný principům, které McDonaldovi zavedli. Již v témže roce se mohl pochlubit ohromující statistikou: jednou miliardou prodaných hamburgerů a 500 fungujícími restauracemi.

Raymond A. Kroc se při svém podnikání dokázal obklopovat velmi schopnými lidmi. Například jeden z jeho prvních franšízantů, Jim Delligatti, vytvořil sendvič, který se během let stal nejznámějším produktem a symbolem McDonald´s. Má také vlastní muzeum, facebookové stránky, vznikl podle něj mezinárodně uznávaný ekonomický index a lidé na celém světě se neustále snaží vyrobit jeho speciální omáčku. Ano, jedná se o sendvič, který má velikost už v samotném jménu – Big Mac.

Big Mac

Jak se Big Mac vyrábí? Zeptejte se na rovinu

Nejprve nesl Big Mac jméno Aristokrat, později Blue Ribbon Burger. Ani jedno jméno však nebylo z hlediska marketingu příliš praktické, protože se špatně vyslovovala a spotřebitelé nerozuměli jejich souvislosti. Až název Big Mac spustil vlnu nadšení a hned v roce 1968 se začal sendvič s charakteristickou prostřední vrstvou housky prodávat ve všech restauracích McDonald´s v Severní Americe.

Pokud také patříte mezi velkou skupinu milovníků Big Maca a zajímá vás například, kolik hovězího je v plátcích masa, či odkud pochází křupavý salát v sendviči, zeptejte se přímo McDonald´s. Vytvořil pro tento účel speciální webové stránky www.narovinu.mcdonalds.cz, kde skutečně na rovinu odpovídá na všemožné dotazy ohledně složení, kvality nebo výroby svých pokrmů. A pokud je Big Mac pro vás opravdu srdcová záležitost, nestyďte se za to a zapojte se do soutěže Já a můj Big Mac na http://www.bigmac.cz/.

   
13.05.2014 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [4] Yaps [*]

    Zdravím,

    obracím se na Vás s prosbou o vyplnění dotazníku, který mi pomůže v mé bakalářské práci. Dotazník zachycuje analýzu faktorů ovlivňující spotřební chování v odvětví Fast foodových řetězců. Dotazník je anonymní a zabere pouze pár minut.

    https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/faktory-ovlivnujici-nakupni/

    superkarma: 0 26.03.2016, 10:51:40
  2. avatar
    [3] kobližka [*]

    A sakra,jak jsem se znovu vrátila k tomuhle článku,zjišťuju,že s prarodiči zakladatele a podnikatele asi budeme mít stejné kořeny....

    superkarma: 0 16.05.2014, 11:54:36
  3. avatar
    [2] Aneten [*]

    fuj - něco takovýho nejím ... Sml31

    superkarma: 0 14.05.2014, 18:39:46
  4. [1] yavip [*]

    věřím, že Čechů emigrantů, kteří něco v zahraničí dokázali, je mnohem víc, akorát po změně jména už většinou nikdo nepozná nebo ani nemá zájem zjišťovat, odkud původně pochází..

    superkarma: 0 14.05.2014, 11:15:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme