Vaření

Největší výzva: Svatební dort

svatební dort

Svatební dort. Je snadné nebo složité ho vyrobit? Máme pro vás dnes pár rad a zkušeností, které se hodí každému nadšenému amatérovi, který se rozhodne do pečení dortu pustit. Je snadné ho upéct, složité nazdobit a pak už jen čekáte, až nevěsta s ženichem dort nakrojí.

Slíbila jsem upéct svatební dort. Pro švagrovou. K němu ještě šedesát drobných dezertů do misky – tiramisu a šlehané mascarpone s ovocem. Svatba byla v tom největším letošním vedru, v polovině srpna. Ale je to výzva a já jsem věděla, že ji zvládnu.

svatební dort

Dorty peču celkem ráda. Barevné, většinou dětem na narozeniny. Výhodou barevných dortů, které jsou potažené fondánem nebo marcipánem, je to, že každou nedokonalost snáze zamaskujete. Malou figurkou, motivem z barevné hmoty, čímkoliv. Není to snadné, ale je to určitě snadnější než potáhnout třípatrový dort sněhobílou hmotou. Dort musí být co nejvíce vyhlazený podkladovým krémem, protože na bílé hmotě jde vidět každá nerovnost.

Prvním krokem k úspěšnému dortu tak bylo nastudovat všechny možné postupy a recepty u Aldosky, která je odbornicí na dorty a na svých stránkách má hromadu rad pro nás amatéry. Tady jsem si vybrala recept na korpus i recept na krém.

dort

Oba dva recepty u nás na magazínu najdete TADY.

Druhým krokem bylo navštívit můj oblíbený krám s cukrářskými potřebami. Tam jsem si vybrala věci, které mi doma chyběly – dřevěné tyčky na vyztužení dortu, pevné podložky pod jednotlivá patra, potahovací hmotu SmartFlex, se kterou pracuji moc ráda. A nějaké drobnosti k dozdobení dortu.

Samotný dort jsem připravovala tři dny, jednotlivé kroky jsem měla pečlivě rozvrhnuté.

Středa – den první – pečení korpusu

Korpusy jsem pekla dva světlé, jeden kakaový. Všechny podle stejného receptu. Do jednoho světlého jsem přidala kokos. Jdou přidat i mleté ořechy, kousky čokolády. Pekla jsem v rozevíracích formách, vymazaných a vysypaných hrubou moukou. Ale také v hrnci Tefal Ingenio. V tom peču korpusy často, protože mám hodně velikostí a hrnec jde v pohodě dát do trouby, protože nemá žádné pevné plastové rukojeti.

Takže není ani nezbytně nutné pořizovat si na třípatrový dort tři různé rozevírací formy. Stačí vhodný hrnec.

Hotové korpusy jsem nechala vychladnout a překrojila nadvakrát, tedy na tři díly, každý. Použila jsem strunu přímo na dorty, ale půjde to i ostrým zubatým nožem.

Překrojené korpusy můžete plnit hned ten den krémem. Já jsem to však o den odložila…

dort s krémem

Čtvrtek – den druhý – plnění korpusů krémem

Vsadila jsem na osvědčený máslový krém, opět podle Aldosky. Je velice lehký a chutný. Připravila jsem tři různé druhy.

  • S třešňovým džemem
  • S citronovou šťávou a kůrou
  • Se sušenkami Lotus

Do světlých korpusů jsem použila třešňový a citronový krém, do tmavého sušenkový. Ještě jsem připravila čtvrtý, pouze obyčejný vanilkový. Tím jsem pomazala všechny tři patra naplněná krémy.

Pod potahovací hmotu SmartFlex musí být máslový krém, protože se smetanovým nebo mascarpone krémem by se hmota začala rozmáčet. Tohle je důležité si zapamatovat.

svatební dort

Jednotlivá patra jsem naplnila krémem, pomazala krémem a důkladně uhladila cukrářskou špachtlí. Právě kvůli potahování bílou barvou, na které jsou vidět všechny nerovnosti. Pod každé patro jsem dala pevný tácek, který končil zároveň s korpusem, nebo ještě kousek za jeho okrajem. Dort se potom potahuje i s táckem, takže proto nesmí vyčnívat.

Namazané korpusy jsem dala na několik hodin vychladit do lednice. Potom jsem je zpevnila dřevěnými tyčkami. Na dvě spodní patra jsem si nachystala asi 12 tyček. Ty musí být stejně vysoké jak je jedno patro dortu (upraví se seříznutím nebo ustřihnutím). Zapíchají se do každého patra v místech, kde bude končit následující patro, aby se o ně dort opřel a nezačal se propadat. Jsou to vlastně takové pilíře.

Po této složité operaci jsem opět zahladila krém a nechala dorty v lednici do druhého dne.

potahování dortu

Pátek – den třetí – dokončení dortu

Připravila jsem si velkou hladkou plochu – svůj pracovní stůl, kterou jsem dokonale vydrhla a zbavila jakýchkoliv drobečků. Ve velkém kyblíku bílý mandlový SmartFlex a zásobník moučkového cukru na podsypání při válení hmoty.

Nejdříve jsem si rozválela velký plát hmoty, na výšku asi 0,5 cm. Až byl plát připravený, teprve tehdy jsem vytáhnula první patro z lednice. Bylo vedro, tak aby krém zůstal co nejvíce tuhý, protože takto se potahuje mnohem lépe. Plát hmoty jsem opatrně ale rychle přenesla na korpus. Zařízla jsem okraje, trochu s rezervou, abych je mohla ohnout pod dort. A důkladně uhladila plastovou žehličkou na potahovací hmotu. Tohle je nářadí, bez kterého bych se v případě svatebního dortu neobešla. Opravdu povrch krásně uhladila.

Pro tohle potahování jsem vždycky dort na podložce položila na menší hrnec a ten na otočný tác z Ikea. Tak jsem mohla kraje potahovací hmoty pěkně zastrčit pod dort a otáčet si dortem pohodlně jak jsem potřebovala.

potahovaný dort

A šup s potaženým patrem zpět do lednice. Ještě jednou a ještě jednou. Mám tři krásná bílá patra dortu.

Teď už to bylo snadné. Část hmoty jsem obarvila na žluto, vyválela a vykrojila puzzle tvary. To byl totiž svatební motiv. Dva dílky jsem nazdobila jako nevěstu a ženicha, nalepila na vrchní patro a gelovou barvou dopsala jména a datum.

Oddělená patra jsem dovezla na místo svatby, tam postavila konečně na sebe, dozdobila několika puzzle dílky a ještě jedlými kuličkami. Ozdoby jsem na dort přilepovala tak, že jsem zadní stranu potřela štětečkem trochou vody a na chvíli přitiskla.

svatební dort

Všechno se povedlo skvěle! Dort se nerozpustil, dobře se krájel a skvěle chutnal.

Ale povím vám…byla to fuška. Další svatební dort už nechci ani vidět…teda ano. Ještě jeden pro ségru a pak taky pro Janču a možná jednou pro Marki….a taky pro mé děti… A mezitím možná pro… no tak JO! :-)

svatební dort

Další rady a tipy na dorty najdete v našich starších článcích

   
26.08.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [29] Jandywoman [*]

    Mám sestru profi cukrářku, ... viděla jsem ji mnohokrát při práci, když dělala svatební dort pro někoho známého. Lidi zlatí, já bych to nedělala ani za nic Sml23. Je s tím tolik práce a takové nervy aby vše bylo dokonalé..., dejte mi pokoj.Sml23 Občas se pak najdou i tací, kteří se kroutí jak žížala na háčku když mají zaplatit trapně podceněnou práci, neboť "známým" se to dělá vždycky ze známosti tzv. za symbolickou cenu. A to nemluvím o starostech s dortem, je-li zrovna 30 ve stínu apod. Takže Elly, já smekám a věřím, že dort byl skvělý a udělal přesně takovou radost o jaké jste přemýšlela, když jste ho tvořila.Sml16Sml67 Nakonec,... Hanellka nám to tu už sama potvrdila.Sml16

    superkarma: 1 26.08.2015, 22:30:09
  2. avatar
    [28] elly [*]

    bobani — #19a jak vypadá svatební dort? Sml58

    superkarma: 0 26.08.2015, 19:48:56
  3. avatar
    [27] elly [*]

    hanellka — #25jééé :-* To jsem si četla až jsem napsala jsou 26 reakci :-) Děkuju. Jak říkám...nejdůležitější pro mě bylo, že jste byli spokojení a já jsem vlastně se svojí prací byla spokojená taky :-)

    superkarma: 0 26.08.2015, 19:48:22
  4. avatar
    [26] elly [*]

    helmar — #15já to mám stejné. Kdo ode mě dostane dort, tak ví, že nejsem profi cukrářka a že se tam mouchy najdou. Proto jsem měla takové nervy z toho svatebního, protože jsem chtěla, aby byl nejkrásnější jaký dokážu. Nevěsta, ženich i hosté byli moc spokojení a to je pro mě nejdůležitější :-)

    superkarma: 0 26.08.2015, 19:46:50
  5. [25] hanellka [*]

    uff švagrová, až teď mi došlo kolik si s tím měla práce... ať si kdo chce co chce říká, že třeba nevypadá jako svatební, nebo je nakřivo apod. pro nás s Tomem byl dokonalý a všichni, kteří ochutnali, ho i ty dezerty hrozně moc chválili. Ještě jednou strašně moc děkujeme, tobě i bráchovi, co jste pro nás všechno udělali. Díky vám a všem ostatním, kteří vytvořili super atmosféru, to bylo super a vždycky na to budeme vzpomínat. Jste skvělí.

    1. na komentář reaguje elly — #27
    superkarma: 0 26.08.2015, 19:33:00
  6. avatar
    [24] Dudlajlama [*]

    Jelikoz jsem pekarske motovidlo, smekam pred kazdym, kdo dobre pece. V tomto pripade i zdobiSml67

    superkarma: 0 26.08.2015, 17:15:39
  7. avatar
    [23] gerda [*]

    Kdyby mi takový dortík někdo daroval, rozhodně bych se neurazilaSml16 Já jsem na jednodušší, Zázračný dort z 3 vajec a náplní z máslové jíšky, klasický ořechový, piškotový a tak...polevu umím čokoládovou, taky dělávám tvarohovou s želatinou, zdobím ořechama nebo ovocem. Ale spíš jsou žádané Sloní slzy a nepečené věci.

    superkarma: 0 26.08.2015, 16:44:30
  8. [22] slávenka [*]

    Pěkný dortík, hlavně že udělal radost. Díky za rady a popis postupu výrobySml16..

    superkarma: 0 26.08.2015, 14:46:59
  9. avatar
    [21] bonda [*]

    Když už je to tak pracné, pustila bych se raději do nějakého odlehčeného dortu, s náplní šlehanou želatinovou.

    superkarma: 0 26.08.2015, 14:23:30
  10. avatar
    [20] Renia [*]

    Hned bych si dala.

    superkarma: 0 26.08.2015, 14:12:40
  11. [19] bobani [*]

    nepřipadá mi jako svatební

    1. na komentář reaguje elly — #28
    superkarma: 0 26.08.2015, 13:59:53
  12. avatar
    [18] cherinka [*]

    denkas — #17 Sml80 Marcipán mám ráda, fondán nikoli, ale marcipán jen jako ozdobu a ne celý potažený dort. A čokoládové taky můžu! Sml52

    superkarma: 1 26.08.2015, 13:39:43
  13. avatar
    [17] denkas [*]

    cherinka — #16 Tak já zase ty potahovaný mám rána. Nemusim ovocný. Sml80 Každý máme jiný chutě. Já sem si kupovávala ty dortíky,ovoce. Bílý těsto,kakaový krém a potažený mandlovou hmotou. To mám já ráda. Je to hodně sladký,to je pravda,ale zase ho nejím denně!

    1. na komentář reaguje cherinka — #18
    superkarma: 0 26.08.2015, 13:29:12
  14. avatar
    [16] cherinka [*]

    Dort vypadá hezky, ale přiznám se, že tyhle potahované mě neberou, nechutnají mi. Raději bych si dala tenhle, který je jen jako "provizorní na zkoušku"), podotýkám bezlepkový, který pekla dcera mojí sestřenice: (Svatební originál ještě nemám fotku):

    1. na komentář reaguje denkas — #17
    superkarma: 5 26.08.2015, 12:46:50
  15. avatar
    [15] helmar [*]

    Sml67 Elly, pěkný! Dělám si dorty taky sama včetně potahové hmoty. Vnouček si přál a já vyrobila i popelářské autoSml30, pro dceru "dvojsrdce", kluziště s hokejkou a pukem,.... ale nemám to tak krásné, jako to mají profíci. Dělám to s láskou pro svoji rodinu. Největší odměnou mi je sledovat, jak zasednou, pustí se do toho a ani nemluví. Pak pochválí a ještě si kousek přidají. A nějaké nerovnosti neřeším.

    1. na komentář reaguje elly — #26
    superkarma: 0 26.08.2015, 11:31:14
  16. avatar
    [14] RenataMor [*]

    3 dny mě přijde přehnaná doba

    superkarma: 0 26.08.2015, 10:49:32
  17. avatar
    [13] kobližka [*]

    Já nevím....mě se prostě tahle moda potahovaných dortů nijak extra nelíbí a rozhodně nestojí za to se s tím 3 dny patlat.A když vidím na kousku dortu na talířku tu vrstvu marcipánu,či co to je,tak mě by se zvednul kufr do toho kousnout.Čímž se teda omlouvám výrobci,je to jen můj pocit.

    superkarma: 6 26.08.2015, 10:33:50
  18. avatar
    [12] paníliška [*]

    Dnes budu za hnusnou, ale opravdu tři dny práce tady vidět nejsou. Dort nic moc, navíc je na křivo (možná jen špatně nafocený). Věřím, že chuťově bude dobrý, ale měl by taky nějak vypadat. No jo, Aldosku jen tak někdo nepřekoná.

    superkarma: 2 26.08.2015, 09:18:52
  19. avatar
    [11] denkas [*]

    Co ty pevný podložky? Ty sou jedlý? A nevadí při krájení? Já mám tyto potahový dorty ráda,ale bez marmelády. Nám je dělá vnučka a dělá krásný a dobrý. Já to neumím.

    superkarma: 0 26.08.2015, 08:40:28
  20. avatar
    [10] Eliana [*]

    bezva práce Sml67 fondán jsem okukovala v sobotu v Drážďanech kilo měli za 5Eur, ale dá se to lehce vyrobit i domaSml22

    superkarma: 0 26.08.2015, 08:28:46
  21. [9] 1alena [*]

    Ty načačkané dorty mě vůbec neberou, je to jen na pohled, zbytečně drahé, ale vždy mi rostou v puse, přeslazené, nedobré.Sml80

    superkarma: 3 26.08.2015, 08:25:08
  22. avatar
    [8] elly [*]

    Jitullinka — #1a v úterý hned potom měla narozeniny :-D

    superkarma: 0 26.08.2015, 07:42:31
  23. avatar
    [7] elly [*]

    anina4 — #6Já vždycky úplně zírám co všechno se k výrobě dortů prodává. Těch pomůcek jsou hromady a je fakt pravda, že práci s potahováním hodně usnadňují Sml67

    superkarma: 0 26.08.2015, 07:41:25
  24. [6] anina4 [*]

    no to je pěkný výkon,paráda,/ a ještě v takovém vedru ,které bylo/já na takové tvoření nejsem,spíš jednodušší zákusky než dorty,ale moje sestra se pustila do takových potahovaných dortů, nakoupilaa k tomu pomůcky a musím říct,že se jí to vede

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 26.08.2015, 07:38:26
  25. [5] Rikina [*]

    Vidět nechodí. Něco buď je vidět, nebo není vidět. Na bílé hmotě je vidět nerovnost, ne "jde" vidět. K dortu samotnému - jsem staromilec a mám radši normální dorty. Bez té potahovací hmoty navrchu, která sice úžasně vypadá a leckteré dámy z toho jsou schopné vytvořit neuvěřitelné věci, ale chuťově je naprosto hnusná. Sml80 No a tři dny času bych na pečení dortu neobětovala pro nikoho Sml57 na to jsou profesionálové.

    superkarma: 2 26.08.2015, 07:35:28
  26. [4] Maria28 [*]

    Dort na pohled nic moc (já měla na svatbě před 35 lety určitě hezčí), ale na řezu a tři druhy, obdiv.

    superkarma: 0 26.08.2015, 07:01:57
  27. [3] janavys [*]

    Na to nemám odvahu Sml16

    superkarma: 0 26.08.2015, 06:52:19
  28. avatar
    [2] renda4141 [*]

    To je paráda. Tak tohle bych chtěla někdy umět. Sml16

    superkarma: 1 26.08.2015, 06:23:25
  29. avatar
    [1] Jitullinka [*]

    koukám, že se Hanka vdávala na svůj svátek :)

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 26.08.2015, 00:16:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme