Novinky

Nejlepší školní oběd vaří v Otrokovicích

I školní jídelny mají své gastronomické soutěže. Pokud nemáte zrovna nejlepší vzpomínky na stravování v dobách školní docházky, vězte, že například v Základní škole Mánesova v Otrokovicích mají spokojenější strávníky. Právě tato škola se pyšní nejšikovnějšími kuchařkami v celé České republice. Víme, čím porotu soutěže Nejlepší školní oběd oslnily.

jidelna

Tématem letošního ročníku soutěže bylo králičí maso a mléčný dezert v menu školní jídelny. Úkolem pak příprava moderního kompletního poledního menu o třech chodech se zaměřením na zdravé stravování. A pozor, cena za potraviny na přípravu jedné porce nesměla překročit limit 34 Kč. Do té se vítězná školní jídelna vešla s menu ve složení králičí burger s houbami, pohankou a rýží, dýňovo-mrkvový krém s čočkou, salát z červené řepy a ovoce v jogurtu.

Do soutěže se letos přihlásilo na 90 stravovacích zařízení z celé republiky, do finále jich postoupilo už jen deset. Druhé místo si odnesla jídelna Základní a mateřské školy Velký Beranov, třetí pak jídelna Střední průmyslové školy dopravní v Plzni.

   
26.08.2015 - Redakční novinky - autor: Julie Hájková

Komentáře:

  1. [24] murat [*]

    Tohle bylo v rámci soutěže. Jaképak blafy tam vaří v běžném provozu? Sml24

    superkarma: 0 27.08.2015, 11:44:32
  2. avatar
    [23] catcat [*]

    já bych vynechala polévku (to se za našich školních let podařilo málokomu, bachaři kontrolovali). Ostatní bych si dala s chutí. A na salát z červené řepy bych se přímo těšila! Já červenou řepu milujuSml20

    superkarma: 0 27.08.2015, 10:20:51
  3. avatar
    [22] gerda [*]

    chanahd — #21ale tam to opravdu hodnotily i dvě děti.

    superkarma: 0 27.08.2015, 05:20:49
  4. avatar
    [21] chanahd [*]

    Jo, to jsou soutěže.

    Samá divná jídla, poplácají se po zádech, jak jsou nejlepší. Jen to bude mít maličkou chybu, nikdo to nebude jíst a jístě se většina vyhodí.

    Pokud se hodnotí jídla ze školních jídelen, hodnotit by měli ti, co to pak mají jíst. Tedy děti.

    To se vždycky vymyslí nějaká kravina. Jako to ovoce do škol. Kolem škol se to pak válelo na ulici, v koších, házely tím po sobě děti po náměstí... Taky akce na dvě věci. A pochybuju, že tím nějaké dítě donutuli jíst víc ovoce. Kdo ho jedl, protože byl zvyklý z domova, tak v tom pokračoval. Kdo ho nejedl, tak ho vyhodil.

    A tohle bude asi stejná snaha - přivést je ke zdravějšímu stravování. Ale spíš mám pocit, že to bude mít opět opačný účinek.

    I pro mne zní snesitelně jen to ovoce v jogurtu. A osobně neznám kolem sebe žádné dítě, co by jedlo králíka nebo houby. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 26.08.2015, 23:53:32
  5. avatar
    [20] Eva_CZ [*]

    dýňovo-mrkvový krém s čočkou, salát z červené řepy

    No to bych jim teda podekovala..... brrrrrrrrr. Mixovana polivka je hnus. Vyjimku tvori rajska s asiago syrem, tu ja miluju, ale doma jsem ji jedla jen ja, kluci s diky odmitli. Sml15

    superkarma: 0 26.08.2015, 22:55:37
  6. avatar
    [19] kobližka [*]

    gerda — #17 No,upřímně - ty polévkové krémy je fakt jen móda,přece nebudema vařit obyčejnou bramboračku,zelňačku,čočkovku,vývar s nudlemi a knedlíčky a tisíc jiných ovědčených polévek.Mě dát tuhle hmotu na talíř,nechám to tam.Z mixovaných polívčiček jsem vážně trochu odrostla...

    superkarma: 2 26.08.2015, 19:13:55
  7. avatar
    [18] cherinka [*]

    gerda — #17 kobližka — #16 Taky si to myslím. Sml80

    superkarma: 0 26.08.2015, 19:11:47
  8. avatar
    [17] gerda [*]

    kobližka — #16že jo? Přitom děti mají rádi polévky čiré, ve kterých jsou třeba těstovinová písmenka, drobná zelenina, aby to bylo barevné...móda všecko mixovat asi předpokládá, že školákům zuby nenarostly.

    1. na komentář reaguje cherinka — #18
    2. na komentář reaguje kobližka — #19
    superkarma: 1 26.08.2015, 18:47:25
  9. avatar
    [16] kobližka [*]

    dadma — #9 Teda já nevěřím tomu,že se zdravé a chutné jídlo se dá uvařit za 34 káčé...Sml80

    Houby bych dětem nedávala vůbec,jsou pro někoho těžko stravitelné a ty krémy namísto našich normálních polévek...no,nevím.Vždy,když vidím na talíři tu kejdu,která by se dala krájet,je mi nanic.Ve špitále tohle jedí pacienti,kteří mají problém cokoliv rozkousat a rodinní příslušníci to kvituju s nelibostí.Ale chápu,že diktát módy veli i ve vaření.

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    2. na komentář reaguje cherinka — #18
    superkarma: 1 26.08.2015, 18:16:29
  10. [15] cilani [*]

    dadma — #9 ono taky záleží na množství v dané porci, přece jen dětská porce předložená v restauraci dospělému asi nadšení nevyvolá.. Jinak je také rozdíl, když restaurace platí nájem v určité lokalitě, platy personálu a určitě i další režii, tak se asi těžko může vyrovnat školní jídelně, kde platy kuchařek určitě nejsou hrazeny z ceny jídla. Takže věřím, že za 34,- kč se dá uvařit jídlo pro dítě, ale na to, aby se zaplatily energie, nájem, platy zaměstnanců - nevěřím, že by to z téhle ceny šlo pokrýt + nějaký aspoň minimální zisk. Restauratéři tu fakt nejsou jako neziskovky pro levné nadlábnutí se, je to služba a za tu se prostě platí..

    Jinak - celkem pochybuji, že takhle v těch jídelnách doopravdy vaří. Tohle je prostě jídlo pro danou soutěž.

    superkarma: 1 26.08.2015, 13:56:38
  11. [14] bobani [*]

    no a v jiné základce ( TGM) ve stejném městě vaří otřesně - tvrdé maso , studené obědy - děcka jsou znechucena a hladová . Sml68Sml68Sml68

    superkarma: 0 26.08.2015, 13:35:36
  12. avatar
    [13] Midsummer [*]

    Tak já bych to tedy jedla. A vše a s chutí Sml80

    superkarma: 0 26.08.2015, 13:29:22
  13. [12] kantor10 [*]

    gerda — #11Sml59Sml30

    superkarma: 0 26.08.2015, 13:17:03
  14. avatar
    [11] gerda [*]

    dadma — #9pokud z Číny, dodávat prosím i s hlavou! Aby byla jistota, že to skutečně králík je.Sml52

    1. na komentář reaguje kantor10 — #12
    superkarma: 1 26.08.2015, 13:11:23
  15. avatar
    [10] cherinka [*]

    gerda — #7 dadma — #9 gerda — #8 Otázkou je, kolik % králičího masa ten burger obsahuje. Jinak je to samá rostlina... Sml80Sml80 A taky mám raději klasické polévky a jídlo, tyhle novoty mě moc neberou. Sml23

    superkarma: 2 26.08.2015, 13:00:02
  16. [9] dadma [*]

    gerda — #4 Hlavně ,aby byl od nás a ne z Číny. Jinak králík je dobrá volba.Jak je vidět oběd se dá uvařit a to i z masa za 34,-Kč. Tak co restaurace? Pěkně si mastí kapsy.

    1. na komentář reaguje cherinka — #10
    2. na komentář reaguje gerda — #11
    3. na komentář reaguje cilani — #15
    4. na komentář reaguje kobližka — #16
    superkarma: 0 26.08.2015, 12:50:22
  17. avatar
    [8] gerda [*]

    kantor10 — #6A přitom třebas zrovna pohanka je moc dobrá, ale musí se umět udělat - a klidně samostatně. Protože míchanice jsou dobré akorát pro drůbežSml30. Pohanka se smaženou cibulkou a volským okem nebo klobásou, pohanka zapečená spolu se strouhanými brambory a špekem je vynikající lidové jídlo (pro děti místo špeku stačí ta dozlatova usmažená cibulka). Já dělávám pohankové golubce upečené v zelných listech, zalité šlehačkou spolu s novými brambory, to je tak dobré...teď se vaří módněSml15, všichni dělají místo polévek jakési šlehané pyré jak pro dietáře ...kde je poctivá cibulačka s osmaženým chlebem, česnečka, bramboračka s houbami a tak...možná jsou už děti z domu navyklé jíst nověji, ale mně by to teda nechutnalo.

    1. na komentář reaguje cherinka — #10
    superkarma: 1 26.08.2015, 12:49:41
  18. avatar
    [7] gerda [*]

    cherinka — #5aha, já to pochopila jen jako proti králičímu masuSml52 - já jsem konzerva, králičí maso - pečené, dušené, řízky - bych podala s jakoukoliv běžnou přílohou a zeleninovým salátem nebo kompotem. Nevím, jestli si budou moci školní jídelny, když vaří ve velkém, hrát s nějakými ozdůbkami na talíř a překombinovanými jídly. No, a k těm luštěninám: mně i jako dítěti chutnaly vždycky. Čočka nakyselo, fazolová polévka, fazolový salát...ale najezte se toho a pak si jděte sednout do lavice! Vždyť jen kvůli tomu, že nadýmají, se nemůžou nabízet tam, kde se nečeká pohyb na čerstvém vzduchu. S tím vařením je to ode zdi ke zdi, měl by se dodržet nějaký rozumný střed.

    1. na komentář reaguje cherinka — #10
    superkarma: 1 26.08.2015, 12:43:25
  19. [6] kantor10 [*]

    cherinka — #5přesně.Burger určitě děcka oslnil,akorát bych vynechal houby,které spousta lidí nejí.Pohanku,dýňovo-mrkvový krém navíc s čočkou a červenou řepu si můžou nechat.Moje mamka dělá v kuchyni v Kojetíně.Vymysleli čočkovofazolové karbanátky.Nejedly to ani kuchařky a řekly ředitelce,že takový jídla odmítají vydávat.Samozřejmě si druhý den byli rodiče stěžovat na jídlo.

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 1 26.08.2015, 12:21:26
  20. avatar
    [5] cherinka [*]

    gerda — #4 Králík jo, ale ne burger Sml28 s houbami a to dýňovomrkvové cosi (asi polévka?) a červenou řepu, to já fakt ne. Sml80

    1. na komentář reaguje kantor10 — #6
    2. na komentář reaguje gerda — #7
    superkarma: 1 26.08.2015, 12:02:10
  21. avatar
    [4] gerda [*]

    A co máte proti dobře upravenému králíkovi?Sml80 Vždyť patří k nejdražším druhům masa a navíc je dietní.

    1. na komentář reaguje cherinka — #5
    2. na komentář reaguje dadma — #9
    superkarma: 0 26.08.2015, 11:58:14
  22. avatar
    [3] cherinka [*]

    kantor10 — #2 Taky bych to nejedla. Sml23

    superkarma: 0 26.08.2015, 11:53:56
  23. [2] kantor10 [*]

    tak tohle bych nejedl.Pak nemají děcka chodit hladní domů

    1. na komentář reaguje cherinka — #3
    superkarma: 0 26.08.2015, 11:41:24
  24. avatar
    [1] cherinka [*]

    No vida, jak se věci mění. Za dob mých školních let to snad byla nejhorší jídelna na okrese. Sml15

    superkarma: 0 26.08.2015, 11:12:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme