Kuřecí křídla jsou levnou a chutnou surovinou, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Naložit maso vám zabere pár minut, a pak už to chce jen trochu trpělivosti. Vydržet do druhého dne a potom pár minut při pečení.

pečená kuřecí křídla

Oblíbené jídlo děti a dospělých se dá připravit v mnoha různých marinádách. Pálivější, lehce nasládlá, s čerstvými bylinkami. Každý si vybere tu svou, oblíbenou. S chutí marinády by potom měly ladit nejrůznější omáčky a dipy, kterými křidýlka doplníte.

Protože namáčet si kousky masa do obyčejného kečupu je nuda. Za pár minut (třeba když se křídla pečou), připravíte směs zakysané smetany, lehce osolenou, ochucenou česnekem a čerstvými bylinkami. Nebo ďábelskou omáčku - trocha majonézy, ostrého kečupu a sladké či pálivé papriky. Pro milovníky ostrých chutí přidáme i špetku chilli koření.

Další, co doplní skvělou večeři z kuřecích křídel, jsou nejrůznější zeleninové saláty. Třeba okurkový nebo směs listových salátů, barevný salát ze všech barev křupavé papriky a z rajčat. Zeleninou nešetřete. Je osvěžující a ke kuřecím křídlům chutná výborně.

Je potřeba nějakou přílohu? Ani náhodou. Domácí dip a zeleninový salát stačí. Komu přece jen ne, zvolte oblíbené pečivo, třeba domácí bagetku nebo kváskový chléb.

Samotná křídla nezapomeňte osolit, to je základ. Marinádu nesolte, křídla osolíme až po vyjmutí z marinády, před vložením do rozpálené trouby.

Suroviny na marinádu (vystačí na kg křídel)

  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 6 lžic chilli omáčky
  • 2 lžíce medu
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl - kterou osolíme křídla až po vytažení z marinády, ne marinádu!

Postup

Všechny suroviny na marinádu vymícháme malou drátěnou metličkou. Všechna omytá a osušená kuřecí křídla dáme do velké mísy, polijeme marinádu a důkladně promícháme, až jsou křídla pěkně obalená marinádou.

Necháme marinovat 24 hodin. Po vytažení z marinády necháme na talíři lehce okapat a osolíme. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme asi 35 - 45 minut (podle velikosti křídel).

Za tuto dobu bude povrch křídel krásně křupavý a maso se bude krásně dostávat od kosti.

Podáváme se salátem, domácím pečivem, omáčkami. Prostě s tím, co máme rádi.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama