Vaření

Nejlepší nedělní řízky

nedělní řízky

Co vás jako první napadne, když se řekne nedělní oběd? No přece řízky! S vařenými brambory, bramborovou kaší, bramborovým salátem, někde dokonce s rýží. Pěkně dokřupava vysmažené, se šťavnatým masem. Jak na ně?

Když doma řeknete, že na oběd budou řízky, tak ve většině domácností zajásají děti i dospělí. To je ta dokonalá nedělní pohoda. Maminka stojí u sporáku a smaží, řízky voní po celém domě. Tatínek pracuje na bramborové kaši a děti chystají nádobí na stůl.

Jaké maso?

Nejprve si vyberte, jaké maso použijete. Řízky můžou být kuřecí, vepřové, hovězí a vlastně i bezmasé. :-) Když chcete opravu pravý vídeňský řízek, použijete maso telecí. A nezapomeňte, že vídeňský řízek by měl být fakt velký.

Z vepřového masa můžete použít šťavnatou krkovici, ale dokonalé řízky připravíte z panenky. Velice jemné a chutné.

Strouhanku nepodceňujte

Nepoužívejte nikdy strouhanku kupovanou. Připravte si vlastní. Ideálně z maximálně týden starého pečiva. Nastrouhejte si ji těsně před obalováním. Použijte jakékoliv bílé pečivo. Taková strouhanka je na řízky nejlepší. Když si budete chtít ještě pohrát, strouhanku prožeňte přes síto, ať je opravdu jemná.

Co dál?

Připravte si hladkou mouku a vejce. Tyto suroviny budete také potřebovat na obalování. Sůl a pepř na ochucení. Někdo řízky ještě lehce potírá česnekem.

Na čem a jak smažit?

Pravý vídeňský řízek se smaží na přepuštěném másle. To se dnes opět dostává do našich kuchyní. Není takový problém si ho vyrobit nebo koupit. Najdete ho většinou v prodejnách se zdravou výživou. Můžete použít také sádlo. Řízky smažené na sádle mají svou specifickou chuť. Použít můžete také rostlinný olej.

Řízky by se měly smažit ve vysoké vrstvě hodně rozpáleného tuku. Na pánvičku dejte raději méně řízků, budou křupavější a prosmaženější.

Po usmažení je dobré řízky ještě z obou stran osušit papírovou utěrkou, odstraníte tak přebytečný tuk.

Jak na to?

Připravte si maso. Nakrájejte, osušte a můžete lehce naklepat. Ale opravdu jen velice lehce. Měkké kuřecí maso naklepávání vůbec nepotřebuje.

Osolte a opepřete ze všech stran.

Připravte si tři hluboké talíře nebo misky. Do prvního dejte hladkou mouku, do druhého vejce a do třetího strouhanku.

Nejprve maso dejte do misky s moukou. Pěkně přitlačte, ať mouka na masu drží.

řízky

Potom dejte maso do misky s vejci, ať se maso namočí z obou stran. Ani na kousku řízku nesmí být vidět mouka.

vejce

Nakonec řízek patří do strouhanky. Opět dobře přitlačte a nakonec pěkně oklepejte přebytečnou strouhanku.

řízky

Obalte všechny řízky a ihned se pusťte do smažení. Ať strouhanka nezvlhne.

řízky

Smažte ve vysoké vrstvě tuku, dozlatova.

smažení řízků

Hotové řízky zbavte přebytečného tuku. Pomůžou vám papírové kuchyňské utěrky.

kuřecí řízek

Podávejte s libovolnou oblíbenou přílohou. A třeba s okurkovým salátem :-)

kuřecí řízky s bramborovým pyré

Dobrou chuť přeje Elly.

Co ještě k nedělnímu hodování?

Skvělý štrúdl - jako od babičky!

vídeňský jablečný štrúdl

Polévka s vaječným svítkem

jarní slepičí polévka

Kohout na víně

coq au vin

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
23.09.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [55] pohadka [*]

    Allma — #50 My to děláme a nikdo nepozná, že by se v něčem "máchal". Ta voda musí být co nejvíc horká a řízek se do ní jen namočí a hned vyndá. Jde to i strčit pod tekoucí. Tuk z něj sjede a řízek nijak rozmočeně nebo vodnatě nechutná.

    superkarma: 0 02.10.2016, 11:17:24
  2. [54] marti17 [*]

    Mñam rízečky Sml22

    superkarma: 0 01.10.2016, 21:27:15
  3. avatar
    [53] Suzanne [*]

    elly — #12 Elly, konečně! Sml59Konečně někdo, kdo ji dělá jako my (kaši) Sml16 Miluju řídkou kaši, přesně takovou, jako je na obrázku. Zásadně si nedávám kaši nikde jinde, protože bych si zkazila chuť - tuhá, která drží, není pro mě.

    superkarma: 1 25.09.2016, 19:24:27
  4. avatar
    [52] gerda [*]

    Linde — #48O hovězích řízkách už jsem slyšela. V dobách, kdy stál 1 kg 31 korun. Takže když byla rodina přejezená klasiky, koupila roštěnku a udělala hovězí. Byla to změna, ale já jsem to nezkoušela, z hovězího mám raději jiná jídla. ......Ono jde smažit naprosto všecko, proslulé vtípky z vojny, kdy se usmažil (a předložil na talíři) hadr na nádobí mluví za všeSml30.

    superkarma: 0 24.09.2016, 05:22:01
  5. avatar
    [51] risina [*]

    Eva_CZ — #3 Taky me zarazil pepr. Rizky jen solim. A delam je opravdu jen malokdy, je to moc prace a casu...

    superkarma: 0 23.09.2016, 23:04:58
  6. avatar
    [50] Allma [*]

    Oska — #36 to jsem kdysi dávno zkusila, když mě trápil trochu žlučník a to už není řízekSml15 to je maso ve strouhance omáchané ve voděSml15

    1. na komentář reaguje pohadka — #55
    superkarma: 0 23.09.2016, 21:59:57
  7. avatar
    [49] Allma [*]

    tetička25 — #15 Darmovzalova — #17 jsem si myslela, že špatně vidímSml16 vysokou vrstvu mám jinou

    hádejte co bude u nás zítra na obědSml30 takové malé VÁNOCE - řízek a bramborový salát

    superkarma: 0 23.09.2016, 21:56:28
  8. avatar
    [48] Linde [*]

    já jsem se pozastavila nad výčtem možných řízků v článku. Sama mám na zítra v lednici připraveny krůtí prsa na řízky, ale hovězí řízky? To jsem ještě neslyšela, děláte někdo hovězí? Sml80

    Trojobal manželova rodina vylepšila a už jinak neobaluji - vajíčko se smíchá s tou moukou na těstíčko, v tom se řízek obalí a pak jde do strouhanky. Člověk tím obejde obalování ve vajíčku, které sklouzává z mouky, jako by byl řízek mastný Sml16. Určitě vyzkoušejte.

    A aby byl nedělní oběd s řízkem úplně dokonalý, k řízku patří bramborová kaše, nebo brambor a voňavý okurkový salát přece!

    1. na komentář reaguje gerda — #52
    superkarma: 0 23.09.2016, 20:53:36
  9. [47] babos [*]

    Řízečky miluji, ale můj muž neSml16

    superkarma: 0 23.09.2016, 19:22:02
  10. [46] Vendi [*]

    Já teda řízky můžu . . Sml16

    superkarma: 0 23.09.2016, 16:41:59
  11. [45] Maryene [*]

    Ta kaše se asi bude lepit na zuby, zřejmě nebyla včas vyšlehaná z horkých brambor. Kaše má být přece nadýchaná jako pěna a pevná, tohle bych sem asi nedávala.

    superkarma: 1 23.09.2016, 16:27:07
  12. avatar
    [44] SNÍŽEK [*]

    řízky,to je moje Sml67

    superkarma: 0 23.09.2016, 14:30:51
  13. [43] slávenka [*]

    slávenka — #41a do rozkvedlaných vajíček přidávám trochu piva, zbytek při smažení dopijuSml16

    superkarma: 0 23.09.2016, 14:09:07
  14. [42] slávenka [*]

    gerda — #40to, že se trojobal odlupuje, bude podle mě tím, že jsou řízky delší dobu obalené, nebo nevím...Sml80Sml16

    superkarma: 0 23.09.2016, 14:05:24
  15. [41] slávenka [*]

    slávenka — #39a do rozpáleného tuku ještě dávám na kolečka pokrájenou syrovou bramboru, nebo mrkev, aby se tuk tak rychle nepřepaloval..

    1. na komentář reaguje slávenka — #43
    superkarma: 0 23.09.2016, 14:02:17
  16. avatar
    [40] gerda [*]

    Ono to může vypadat jednoduché jak facka, ale už jsem viděla zoufalého kuchaře, který už se bál udělat řízky, protože se mu vždycky odlupoval při smažení trojobal.Sml80 Asi to bylo rukama, nechápu, co s tím dělal. Takže pro někoho je opravdu cenný polopatický návod i s obrázkama.

    1. na komentář reaguje slávenka — #42
    superkarma: 1 23.09.2016, 13:57:08
  17. [39] slávenka [*]

    delfi.na — #16dělávámSml22, jsou pak křehčí.

    1. na komentář reaguje slávenka — #41
    superkarma: 0 23.09.2016, 13:54:16
  18. avatar
    [38] daska59 [*]

    Čekala jsem nějaký zlepšovák, ale tohle snad ví každý?

    superkarma: 2 23.09.2016, 13:32:47
  19. avatar
    [37] kobližka [*]

    Oska — #36 To už říkávala moje maminka,že stouhanku jen lehce a ještě oklepat Sml16

    superkarma: 0 23.09.2016, 13:15:26
  20. [36] Oska [*]

    když už tady někdo vzpomněl Pohlreicha, tak podle něj se strouhanka nemá vůbec přitlačovat a smažit se má na přepuštěném másle, prý je to bašta, ještě jsem nezkoušelaSml24

    a někdo zbavuje řízky tuku tak, že ho na moment ponoří do horké vody, což jsem neměla odvahu zkusit...Sml68

    1. na komentář reaguje kobližka — #37
    2. na komentář reaguje Allma — #50
    superkarma: 0 23.09.2016, 12:47:36
  21. [35] dadma [*]

    fialka63 — #32 Naložené v jogurtu jsou super. Nejčastěji takro dělám krůtí.

    superkarma: 0 23.09.2016, 12:28:34
  22. [34] dadma [*]

    Strouhanku nekupuji.Rohlíky mě zásobuje dcera a sestra. My bílé pečivo a manželem nejíme. Takže strouhám ve velkém a jim dám zpět strouhanku, ještě ,že je robot. A strouhanku prosívám nemám ráda hrubou.Bramborovou kaši mám také ráda a řízek kuřecí.

    superkarma: 0 23.09.2016, 12:27:55
  23. [33] kozeluhova [*]

    Do strouhanky přidávám ještě sezamové semínko

    superkarma: 0 23.09.2016, 12:10:33
  24. [32] fialka63 [*]

    delfi.na — #16 Mám v ledničce připravených 15 řízků v jogurtu i s česnekem z kotletky domácího prasátka, dnes večer budu smažit pro naše "mladé". Těším se, že budou vynikající jako vždy takto naložené. Vřele doporučuji.

    1. na komentář reaguje dadma — #35
    superkarma: 1 23.09.2016, 12:04:27
  25. avatar
    [31] elly [*]

    Bébina — #26bramborová kaše je z brambor a připravená je opravdu dost řídká, protože ji tak mají rády naše děti :-)

    superkarma: 2 23.09.2016, 12:04:16

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] kobližka [*]

    gerda — #14 Tomu říkám heslo Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 23.09.2016, 11:55:15
  2. avatar
    [29] kobližka [*]

    Koukám,že tuku na pánvi je sotva po dně a v článku se píše "ve vysoké vrstvě"...no,každá si to uděláme jak uznáme za vhodné.A podle Polreicha,kterého já teda uznávám,nemá být strouhanka příliš jemná,tudíž já absolutně neposívám.

    superkarma: 0 23.09.2016, 11:52:46
  3. avatar
    [28] kapkamore [*]

    Řízky jsem milovala, od mala, ale už je moc nepoužíváme, jen když přijede rodina.

    superkarma: 0 23.09.2016, 11:49:43
  4. avatar
    [27] Motty [*]

    Bébina — #26 A to mě ta fotka zrovna nalákala tak, že si k obědu koupím řízek Sml30Sml67

    superkarma: 0 23.09.2016, 11:22:29
  5. [26] Bébina [*]

    Řízky mám ráda, ale to na té fotce? Tím bych se tedy nechlubila. Bramborová kaše je nejspíš z prášku a řízek má být dozlatova, ne do hněda. A jako u každého smaženého jídla platí, že nejchutnější je trojobal, takže když se smaží malé kousky, je jídlo celkově chutnější. Na oleji smažím maximálně 2x, ale nejlepší je jen 1x. Tedy zahřát olej a na mírném plameni usmažit z obou stran. Pak olej vyměnit a znova. nejhnusnější je, když někdo smaží na stejném oleji už kolikátou prci a spálená strouhanka se válí v oleji.

    1. na komentář reaguje Motty — #27
    2. na komentář reaguje elly — #31
    superkarma: 2 23.09.2016, 11:18:13
  6. [25] Rikina [*]

    denkas — #23 Že jo - klidně samotnej řízek "bez chleba", však je tam ta strouhanka. A přilepšit si to třeba kyselou okurkou, nebo Sml77 a příloha už ani nemusí být. Sml20

    superkarma: 1 23.09.2016, 10:47:14
  7. avatar
    [24] amphora [*]

    Sml16 v jogurtu nebo v pivním těstíčku jsou naprosto skvělé.I ty obyč. v trojobalu můžu, jen ta vyobrazená "kaše" vypadá jak blivajz !! Tohle fakt ne, raději klasické brambory,salát... Sml59Sml59

    superkarma: 0 23.09.2016, 10:45:23
  8. avatar
    [23] denkas [*]

    Řízky!! To není co dodatSml59Sml59 S kaší,bramborama,salátem a nebo jen tak do ruky .

    1. na komentář reaguje Rikina — #25
    superkarma: 0 23.09.2016, 10:27:25
  9. [22] bobani [*]

    naložené v jogurtu znám , jen bych nedala kari , to nesnáším

    superkarma: 0 23.09.2016, 09:54:09
  10. avatar
    [21] sanvean [*]

    Hm, tak už vím, co bude o víkendu Sml30 Miluju kuřecí, opepřené, což si teď musím odpustit. Jednou jsem zkusila k vejci přidat hořčici, taky to nebylo špatné!

    superkarma: 0 23.09.2016, 09:52:36
  11. avatar
    [20] delfi.na [*]

    gerda — #18 přesně tak, akorát já nedávám olej. Jen jogurt, vajíčko a dochutím podle toho, jak kdo má rád, takže u nás sůl, pepř a česnek. Zkoušela jsem nejen kuřecí, ale i vepřovou kýtu a bylo to vynikající, šťavnaté. Pak už jen do strouhanky a usmažit Sml58

    superkarma: 0 23.09.2016, 09:16:02
  12. [19] nea [*]

    Sml67

    superkarma: 0 23.09.2016, 09:14:43
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    delfi.na — #16Jojo, jogurt smíchám s kari kořením, olejem, vajíčky, řízky - kuřecí - potřu česnekem a do toho jogurtu naložím přes noc. Pak už je ale neobaluju v trojobale. Jéžiš, já bych si tak dala řízek....

    1. na komentář reaguje delfi.na — #20
    superkarma: 1 23.09.2016, 09:08:12
  14. [17] Darmovzalova [*]

    tetička25 — #15taky jsem si toho tuku všimla a hned mě napadla kde je ta vysoká vrstva

    1. na komentář reaguje Allma — #49
    superkarma: 2 23.09.2016, 09:02:55
  15. avatar
    [16] delfi.na [*]

    A co takový řízek předem naložený v jogurtu? Ty jsou vynikající, křehké a šťavnaté. Znáte? Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    2. na komentář reaguje fialka63 — #32
    3. na komentář reaguje slávenka — #39
    superkarma: 0 23.09.2016, 09:00:35
  16. [15] tetička25 [*]

    Dobrá hláška u fotky - smažte ve vysoké vrstvě tuku a tady je ho sotva po dně.

    1. na komentář reaguje Darmovzalova — #17
    2. na komentář reaguje Allma — #49
    superkarma: 4 23.09.2016, 08:31:44
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    Rikina — #11Řízek sjednocuje národy!Sml35

    1. na komentář reaguje kobližka — #30
    superkarma: 4 23.09.2016, 08:12:26
  18. avatar
    [13] elly [*]

    gerda — #2mrkev je dobrá vychytávka Sml67 vyzkouším...

    DCOlga — #7z friťáku jsou řízky super Sml67 Jenže neznám moc lidí, co ho doma mají. My jsme kdysi dávno doma měli, ale smažily se tam jednou za dlooouhý čas hranolky a to je tak všechno :-)

    superkarma: 0 23.09.2016, 07:58:17
  19. avatar
    [12] elly [*]

    Matinea — #1 Eva_CZ — #3To je kaše jakou zbožňují naše děti. Téměř tekutá :-D

    1. na komentář reaguje Suzanne — #53
    superkarma: 2 23.09.2016, 07:56:12
  20. [11] Rikina [*]

    Sml14 Bojím se něco napsat, neb jsem byla sprdnutá, co vůbec lezu na vaření, ale když jde o řízek, tak to risknu. Řízky miluju, a za řízek půjdu světa kraj, když bude ten řízek z masa. Telecí, no to už je pomalu mana nebeská! To je jedno z mála jídel, kdy mi není líto toho času vynaloženého na přípravu, vesměs teda je smažím na sádle, a taky nepepřím. Ale česnek by se mohl zkusit, nic proti. Sml80 Sakryš, teď budu celej den slintat při pohledu na ty řízky na obrázku! Sml52

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 1 23.09.2016, 07:40:29
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    Allma — #8A co měl rád? Tchánovci zase každou neděli nudně opakovali řízek s bramborovým salátem. Byli tak zvyklí, takže když byla tato sestava, byla i neděle.Sml30 Já bych se z toho zbláznila, pořád stejně.

    superkarma: 2 23.09.2016, 07:32:52
  22. avatar
    [9] gerda [*]

    DCOlga — #7S tím lze souhlasit, já ale friťák nemám, nevyplatil by se nám, takže to řeším tou mrkví. Ta způsobí, že jsou řízky pěkně do zlatova a bez tmavších map. Samozřejmě to chce patřičnou výšku tuku, když se řízek dotkne dna, přichytne se.

    superkarma: 1 23.09.2016, 07:31:13
  23. avatar
    [8] Allma [*]

    Pro mého stařečka nebyl řízek nedělní obedSml80

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 23.09.2016, 07:27:49
  24. [7] DCOlga [*]

    Řízky smažím zásadně ve fritovacím hrnci, vypadají podstatně lépe a přebytečný tuk okape v horkém vzduchu nad vrstvou tuku.

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    2. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 1 23.09.2016, 07:25:00
  25. [6] Andreadornova [*]

    Klasika

    superkarma: 0 23.09.2016, 07:15:00
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    Eva_CZ — #3Mně se tam pepř docela zamlouvá. Třeba kuřecí mají fádní chuť. Vepřové jsou zas lepší s česnekem. Brkaši nehodnotím, dneska mám oči jen pro řízkySml30

    superkarma: 0 23.09.2016, 07:07:50
  27. avatar
    [4] luneta [*]

    každýho nepotěší.Já teda řízky nemusím a když tak jenom kuřecí.Ale jak kousnu do tlustýho končím.A kaše vypadá,jako bych ji dělala já.

    superkarma: 0 23.09.2016, 07:07:07
  28. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    Nepeprim. Rizky ne. Sml23 Ali, ta tvoje kase vypada jako puding. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    2. na komentář reaguje elly — #12
    3. na komentář reaguje risina — #51
    superkarma: 1 23.09.2016, 07:03:15
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    No toto....já dnes nemám co kritizovat!!Sml52Sml52Sml52 Ale přidám zlepšovák. Při smažení na pánvi přidávám kousky syrové mrkve (nemusí být oškrabaná) do tuku. Líp se to smaží a mrkev zabraňuje přepalování tuku. No a kuřecí řízky občas místo strouhanky obalím v drcených kukuřičných lupíncích - corn flakes - smaží se stejně a je to parádně křupavé. Řízek je zkrátka řízekSml67 a potěší každého, i dietáře.Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 1 23.09.2016, 06:15:42
  30. avatar
    [1] Matinea [*]

    Řízečky vypadají chutně, jen ta bramborová kaše vypadá dost rozbředle, jakoby ze závodky Sml57

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 1 23.09.2016, 00:28:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme