nedělní řízky

Co vás jako první napadne, když se řekne nedělní oběd? No přece řízky! S vařenými brambory, bramborovou kaší, bramborovým salátem, někde dokonce s rýží. Pěkně dokřupava vysmažené, se šťavnatým masem. Jak na ně?

Když doma řeknete, že na oběd budou řízky, tak ve většině domácností zajásají děti i dospělí. To je ta dokonalá nedělní pohoda. Maminka stojí u sporáku a smaží, řízky voní po celém domě. Tatínek pracuje na bramborové kaši a děti chystají nádobí na stůl.

Jaké maso?

Nejprve si vyberte, jaké maso použijete. Řízky můžou být kuřecí, vepřové, hovězí a vlastně i bezmasé. :-) Když chcete opravu pravý vídeňský řízek, použijete maso telecí. A nezapomeňte, že vídeňský řízek by měl být fakt velký.

Z vepřového masa můžete použít šťavnatou krkovici, ale dokonalé řízky připravíte z panenky. Velice jemné a chutné.

Strouhanku nepodceňujte

Nepoužívejte nikdy strouhanku kupovanou. Připravte si vlastní. Ideálně z maximálně týden starého pečiva. Nastrouhejte si ji těsně před obalováním. Použijte jakékoliv bílé pečivo. Taková strouhanka je na řízky nejlepší. Když si budete chtít ještě pohrát, strouhanku prožeňte přes síto, ať je opravdu jemná.

Co dál?

Připravte si hladkou mouku a vejce. Tyto suroviny budete také potřebovat na obalování. Sůl a pepř na ochucení. Někdo řízky ještě lehce potírá česnekem.

Na čem a jak smažit?

Pravý vídeňský řízek se smaží na přepuštěném másle. To se dnes opět dostává do našich kuchyní. Není takový problém si ho vyrobit nebo koupit. Najdete ho většinou v prodejnách se zdravou výživou. Můžete použít také sádlo. Řízky smažené na sádle mají svou specifickou chuť. Použít můžete také rostlinný olej.

Řízky by se měly smažit ve vysoké vrstvě hodně rozpáleného tuku. Na pánvičku dejte raději méně řízků, budou křupavější a prosmaženější.

Po usmažení je dobré řízky ještě z obou stran osušit papírovou utěrkou, odstraníte tak přebytečný tuk.

Jak na to?

Připravte si maso. Nakrájejte, osušte a můžete lehce naklepat. Ale opravdu jen velice lehce. Měkké kuřecí maso naklepávání vůbec nepotřebuje.

Osolte a opepřete ze všech stran.

Připravte si tři hluboké talíře nebo misky. Do prvního dejte hladkou mouku, do druhého vejce a do třetího strouhanku.

Nejprve maso dejte do misky s moukou. Pěkně přitlačte, ať mouka na masu drží.

řízky

Potom dejte maso do misky s vejci, ať se maso namočí z obou stran. Ani na kousku řízku nesmí být vidět mouka.

vejce

Nakonec řízek patří do strouhanky. Opět dobře přitlačte a nakonec pěkně oklepejte přebytečnou strouhanku.

řízky

Obalte všechny řízky a ihned se pusťte do smažení. Ať strouhanka nezvlhne.

řízky

Smažte ve vysoké vrstvě tuku, dozlatova.

smažení řízků

Hotové řízky zbavte přebytečného tuku. Pomůžou vám papírové kuchyňské utěrky.

kuřecí řízek

Podávejte s libovolnou oblíbenou přílohou. A třeba s okurkovým salátem :-)

kuřecí řízky s bramborovým pyré

Dobrou chuť přeje Elly.

Co ještě k nedělnímu hodování?

Skvělý štrúdl - jako od babičky!

vídeňský jablečný štrúdl

Polévka s vaječným svítkem

jarní slepičí polévka

Kohout na víně

coq au vin

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama