Podzim a podzimní plody, toť téma, o které dnes kráčí. Další příspěvek poslala čtenářka Dispečerka. O slivovici...

Nejlepší je slivovice

Nejlepší a nejlahodnější produkt z podzimní sklizně je u nás slivovice. Ne, že bychom byli rodina alkoholiků, ale u nás na Moravě používáme slivovici (v malých dávkách) jako lék. A to skoro na všechno: nachlazení, bolesti žaludku, bolesti hlavy, střevní problémy, splín. Tak tohle se u nás řeší šťopičkou slivovice. Na konci léta a na podzim sbíráme švestky do sudů a ty pak rozmačkané v těch sudech asi dva až tři měsíce kvasí. Někdo přidává pro větší cukernatost do kvasu ještě cukr. Až je kvas hotový, zavezeme jej do místní pálenice, kde nám z něj vypálí lahodnou slaďoučkou slivovičku. Ta se musí nechat pár dní odvětrat a pak už se může začít stáčet do lahví či demižonů popřípadě také ochutnávat. Jedna šťopička po ránu, to je tady u nás recept na dlouhověkost. Ty umělé drijáky z obchodu, to by na Moravě nikdo nevzal do pusy. To mi věřte!

švestky

švestky

švestky

švestky

Zdraví,
Dispečerka

Téma dne: Podzimní plody

Jak nakládáte s podzimními plody?

Na zahrádce dozrávají jablka, hrušky, ořechy... je čas vmyslet, co s takovým množstvím podzimních plodů letos podniknete. Ale to možná házím trávu do větru, vždyť každý přece má nějaký svůj zaběhnutý způsob jeho „likvidace“. Rozdáváte ovoce po příbuzných, skladujete ho ve sklepích, zavařujete, sušíte? Pište mi své tipy, jak skladovat či likvidovat podzimní plody! Poraďte ostatním čtenářkám a podělte se o své zkušenosti. Anebo mi napište nějakou veselou historku, kterou máte s podzimními plody spojenou. Vaše příspěvky (dlouhé minimálně jako tento odstavec) očekávám v redakčním e-mailu. Získat za svůj příspěvek můžete skvělý Lipton bílý čaj v pyramidových sáčcích a k němu barvu na vlasy Palette intensit color creme COOL BLONDS.

Reklama