Vaření

Nejlepší bagety podle Maškrtnice

Domácí bagety nejsou žádná věda. Když si je jednou vyzkoušíte upéct, už nebudete chtít ty kupované v obchodě. Protože domácím se nic nevyrovná!

bagety

Vyzkoušela jsem už několik receptů. S oblibou peču chlebové bagety, které umí dokonale moje kamarádka bohyně Lenka. Ale teď jsem objevila bagety podle mojí oblíbené pekařky Maškrtnice. Povedly se na jedničku. Měla jsem z nich velkou radost a budete mít i vy, když bagety vyzkoušíte.

Jedinou složitostí na tomto receptu je nutnost připravit si bagetový kvásek - poliš. Kdo má z kvásku strach, tak může být klidný. Je to snadné, rychlé a nemůžete nic pokazit.

Pro ideální výsledek je vhodné péct bagety na rozehřátém pečicím kameni. Když si zadáte do vyhledávače „kámen na pečení“, zjistíte, že není problém ho koupit a vaši trobu tak povýšit na pec. :-) Kdo nechce do kamene investovat, může si místo toho koupit tenké šamotové cihly a naskládat je na rošt do trouby. Kámen totiž akumuluje teplo a bagety, které na něm upečete, budou krásně nadýchané. Já jsem pekla na obyčejném plechu a bagety jsou trochu placatější. Na skvělé chuti jim to ale neubírá ani trochu!

Bagety budou kynout na pracovní ploše a vy je musít dostat na rozpálený kámen do trouby. Tradičně se na to používá dřevěná lopatka, podle nápadu Maškrtnice můžete využít i pevný papírový karton.

Jste připraveni? Tak do práce!

Suroviny

  • 600 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 18 g soli
  • 380 ml vody

a ještě na kvásek, který si musíte připravit předem

  • 300 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • čerstvé droždí - kousek o velikosti 1 x 1 cm
  • olej na vymazání mísy

Postup

Začínáme minimálně 12 hodin před samotným pečením. Kvásek poliš by měl totiž zrát asi 12 až 16 hodin.

Do misky dáme vlažnou vodu, do které rozdrobíme kousíček droždí, přidáme mouku a důkladně promícháme. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme při pokojové teplotě již zmiňovaných 12 až 16 hodin. Já si kvásek zadělávám vpodvečer a na druhý den peču bagety.

Kvásek je hotový a my můžeme pokračovat. Ideální je zamíchat těsto v robotu. Do mísy nasypeme mouku, nalijeme vodu a nadrobíme droždí. Promícháme a necháme čtvrt hodinky stát. Poté přidáme sůl a kvásek poliš. Promícháme a vypracujeme hladké vláčné těsto.

Velkou mísu vymažeme olejem a těsto do ní překlopíme. Přikryjeme opět potravinářskou folií a můžeme nechat dalších 12 až 16 hodin v lednici.

Kdo je netrpělivý (jako já vždycky), může se pustit do práce už po dvou hodinách, kdy těsto necháte kynout na teplém místě. Mezitím ho však musíte dvakrát přeložit. Jak se to dělá? Těsto natahujete a skládáte, jako byste skládali papír A4 na A6. Pomáhá to provzdušnění těsta má velký vliv na výslednou strukturu bagety. Tak si dejte záležet.

Vykynuto? Jedeme dál...

bagety

Připravíme si bagety. Z těsta si oddělíme pět stejných bochánků. Ty ještě zpracujeme podobným způsobem jak jsme překládali těsto. Kraje natáhneme a složíme směrem do středu. Bochánky necháme deset minut odpočívat a poté z nich, na mírně pomoučené ploše, vytvarujeme válečky - bagety. Přichází další čekání - kynutí. Ideálně dvě hodinky. V lednici můžou kynout ještě déle.

Vykynuté bagety překlopíme na dřevěné prkénko nebo papírový karton. Nahoře žiletkou nařízneme na několika místech a šup s nimi do trouby.

Přichází na řadu pečení. Hurá!! Předehřejte si troubu na 250 °C, zapněte horní a dolní ohřev. Rošt si dejte do středu trouby a dejte na něj cihly, kámen na pečení nebo třeba i ten plech. Musí se totiž důkladně nahřát. Na dno trouby dejte hluboký plech, do kterého bleskově, při shrnování baget z lopatky na kámen, nalijete 100 ml vody. Musí to být velice rychlé a ven z trouby musí utéct minimum tepla.

Já si tenhle stres ráda ušetřím a na pečení baget zapnu program s párou. To totiž moje nová trouba Electrolux umí dost dobře. Vodu naliji do zásobníku a trouba mi pěkně dávkuje páru.

Bagety se nafukují, zlátnou. Po deseti minutách pečení otevřete troubu a nechejte utéct páru. Chcete přece křupavou kůrku. Potom pečte dále, až jsou krásně zlatavé. Celkový čas pečení je přibližně 25 minut. Bagety naskládejte na mřížku a velice lehce postříkejte vodou z rozprašovače.

Nechejte vychladnout a pochutnejte si. Měla jsem pravdu, že? Tyhle bagety jsou nejlepší na světě!

Dobrou chuť přeje Elly.

   
08.07.2014 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [10] Trefa [*]

    Trefa:bagetky mame radi a tak vyzkousime novy recept.

    superkarma: 0 08.07.2014, 21:09:56
  2. [9] Trefa [*]

    Trefa:bagetky mame radi a tak vyzkousime novy recept.

    superkarma: 0 08.07.2014, 21:09:23
  3. avatar
    [8] diblice [*]

    tak to asi vyzkouším, jinak ono i kupovaný bagety chutnají nejlíp ještě teplý, druhý den je to už guma

    superkarma: 0 08.07.2014, 19:03:48
  4. [7] Danulka K. [*]

    BAGETY PEČU, RECEPT MÁM PODOBNÝ, ALE CHUTNAJÍ MI JEN PO UPEČENÍ.

    superkarma: 0 08.07.2014, 15:26:35
  5. avatar
    [6] rendvo [*]

    No zatím co jsem zkoušela bagety doma tak první den byli úplně super křupavé a jedinečně, ale druhý den už nestáli ani za psí štěk. Tak nevím zda tento recept bude lepší. Vyzkouším a pak bych mohla hodnotitSml16

    superkarma: 0 08.07.2014, 12:43:08
  6. [5] ellienka [*]

    věřím, že musí být výborné. Já používám recept, ve kterém se do těsta přidává tuk a mám vyzkoušené, čím méně ho dám, tím jsou bagety lehčí a nadýchanější. V tomto těstě tuk není..  asi vyzkouším :-)

    superkarma: 0 08.07.2014, 12:05:55
  7. [4] dvoři [*]

    času je málo takže preferuji kupované bágety, ale věřím že tyhle by mě chutnali více.

    superkarma: 0 08.07.2014, 11:46:51
  8. [3] Elis19 [*]

    Recept vypadá dobře, bagety ještě líp ale nedostává se mi času, tak asi zůstanu u kupovaných bagetSml22

    superkarma: 0 08.07.2014, 08:54:20
  9. [2] libuno [*]

    Kámen nemám, ale dala bych si křupavou.

    superkarma: 0 08.07.2014, 07:29:22
  10. avatar
    [1] glady [*]

    dala bych si čerstvou bagetku....

    superkarma: 0 08.07.2014, 06:04:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme